Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гости Н1: КРИК ће поднети кривичне пријаве, забрињавају политичке поруке власти (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2020.

Аутор: Миона Живић Извор: Н1

Гости Н1: КРИК ће поднети кривичне пријаве, забрињавају политичке поруке власти (ВИДЕО)

Уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић најавио је да ће та редакција поднети кривичне пријаве у случају инцидента када је новинарки те редакције Бојани Павловић непозната особа одузела телефон којим је претходно фотографисала сина председника Србије како у друштву члана Партизанове навијачке групе "Јањичари" Александра Видојевића у једном београдском кафићу гледа дерби. Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику каже да осим свега што се десило те вечери, забрињавају политички поруке које шаљу представници извршне власти у Србији.

Новинарки КРИК-а Бојани Павловић непознати мушкарац одузео је телефон након што је фотографисала сина председника Србије у друштву члана навијачке групе "Јањичари", а који се помиње и као члан криминалне "кавачке" групе, Александра Видојевића. После краће расправе, уз одобрење Видојевића, телефон јој је враћен. Како наводи КРИК, инцидент се догодило у присуству полицајаца, који нису реаговали. КРИК захтева од Министарства унутрашњих послова да утврди и саопшти ко су људи који су новинарки одузели телефон.

"Ми планирамо да поднесемо пријаве, планирамо да се даље бавимо овим, имаћемо састанке са адвокатима, а Бојане ће имати и састанак са заштитником грађана, да видимо шта можемо да урадимо", казао је Дојчиновић у Новом дану.

О коментарима који данас стижу у одбрану Данила Вучића, од његовог оца, али и премијерке Ане Брнабић, су слични, каже Дојчиновић, ранијим коментарима када је редакција КРИК објавила причу о рату кланова.

"И тада је већина функционера, министара, председница Скупштине, устало и осудило нас да водимо кампању против председникове породице, да радимо за опозицију и слично. И сад се опет десило, видимо реакције, сам Вучић се огласио, видимо и реакције функционера, опет нас оптужују за исту ствар, да нам је намера да помогнемо опозицији, да се намерно обрачунавамо с породицом Вучић, и да је то ниско што радимо и да није новинарство", рекао је Дојчиновић.

"Потенцијална мета у рату кланова у друштву сина председника"

А они су, како додаје, пратили причу од јавног значаја и причу која "није разјашњена до краја". "А прича је да се син председника државе дружи са особом која је не само хулиган, него је представник криминалне групе", казао је уредник КРИК-а.

"То је поприлично опасна веза о којој грађани треба да знају, због чега се он дружи с таквим лицима, и зашто му његово обезбеђење уопште дозвољава да се дружи с њим, посебно сад у светлу овога да постоји тај рат кланова и да је та особа потенцијална мета која није неко ко треба да буде у друштву председниковог сина", нагласио је Дојчиновић.

Саша Ђорђевић каже да се у овом случају постављају три кључна питања - колико је квалитетно обезбеђење сина председника, колико су новинари у Србији небезбедни и како ће овај случај да утиче на безбедносну ситуацију у земљи.

"Полицијски службеници могу да провере идентитет особе, а дужни су да се представе и кажу због чега то раде. Они су се, колико видим, представили, један од те тројице је рекао да је полицајац, што је у складу са законом. Али, оно што је проблематично је - шта се дешава након тога, када долазе два непозната мушкарца који се не представљају као полицијски службеници и отимају јој телефон. Штавише, један од те двојице инсистира да је цивил, и у том тренутку се полиција повлачи, није испунила она начела која су важна да се спроводу у оваквим случајевима по закону, а то је да штите безбедност грађана и њихове имовине, поготово што је у овом случају новинарка КРИК-а изјавила да се осећа угрожено", објашњава Ђорђевић.

Поред тога што се полиција повукла, проблем је, каже, и што је "једно лице узело и погледало у садржај мобилног телефона". "Што такође није могуће без одлуке суда. То не сме да ради ни полицајац, он може да одузме телефон, али не може да врши увид у садржај телефона", каже Ђорђевић.

Дојчиновић: Искуство нам показује да институције не реагују

Редакција КРИК очекује од МУП-а Србије да разреши овај случај и да се утврди ко је особа која је Бојани Павловић одузела телефон.

"Досадашња искуства нам показују да државни органи не реагују у оваквим ситуацијама. Да упоредим са једном другом ситуацијом, када је била инаугурација председника Вучића, где су новинаре и фоторепортере насилно склонили с тог скупа, и које је обезбеђење инаугурације насилно извело. А било је ту, занимљиво је да се зна, људи из исте групе који су сад учествовали у овом инциденту с Бојаном... И ту су касније били покушаји да државни органи учине нешто, на крају је тужилаштво одбацило све пријаве, тако да нико није одговарао за то. А видели смо да су давили новинаре, било је насиља", нагласио је Дојчиновић.

Како је рекао, мисли да ће и у овом случају бити исто.

"Показало се да су људи који су блиски власти, заштићени. Ми ћемо да поднесемо све пријаве које буду могле, гураћемо да покушамо да тај случај расветлимо, али нисам баш оптимистичан по том питању", додао је.

У заштиту новинарке КРИК-а стала су сва новинарска удружења, али реакције полиције још увек нема.

"У овом случају је добро што су реаговала сва новинарска удружења, добро је што је заштитник грађана позвао Јовану да дође, све су то неки кораци који нам макар дају наду да се случај неће заборавити као неки претходни. Међутим, ту забрињавају те политичке поруке које шаљу политички представници извршне власти у Србији. Имамо добар почетни корак, то је реакција заштитника грађана, али немамо још увек реакцију МУП-а. Заштитник може да изврши контролу полиције, да ли је све урађено по закону", рекао је Ђорђевић.

 

Представник Београдског центра за безбедносну политику каже и да постоји тренд напада на новинаре који немају епилог.

"Постоји тренд да се новинари нападају а да не постоји епилог. Од 2015. године до сада у региону Западног Балкана имамо више од 700 напада на новинаре, а од тога је скоро трећина у Србији, око 200, што није добар тренд. А забележен је и пораст тог насиља. Цела та атмосфера не доприноси професионалном извештавању и безбедности новинара, а то је кључни задатак полиције, да штити имовину и безбедност људи", нагласио је Ђорђевић.

На питање да ли изјаве високих државних функционера утичу на то како реагују институције, Ђорђевић каже да би институције требало да реагују независно од целог политичког контекста.

"А који је тренутно осетљив због изборне кампање. Њихов је задатак да без политичког притиска и контекста реше случај до краја. Међутим, што је проблематично, а види се у случају паљења куће новинара Милана Јовановића из Гроцке, да је тај одговор веома спор. Што није добро и зато имамо различите извештаје међународних организација које говоре да стање у вези са безбедношћу новинара у Србији није добро. Полиција је и у овом случају требало да заштити новинарку Бојану Павловић, а да касније са тужилаштвом ако је потребо и са свим осталим органима, професионално истраж случај. Тиме институције показују своју моћ. У овом случају полиција је показала своју немоћ", казао је Ђорђевић.

Председник Србије Александар Вучић је, поводом фотографије коју је објавио портал КРИК на којој је његов син у друштву Александра Видојевића, који је члан Партизанове навијачке групе "Јањичари" и тренутно му се суди, рекао да је Данило поштен и пристојан младић. "Мој син Данило је поштен и пристојан младић. Крив је само зато што је мој син. До њих, неодговорних и непристојних, никада нико није деци политичара цртао мету на челу. Нападајући ми дете, довели су ме у угао из којег више немам где. Борићу се свом снагом и победићу све њихове лажи. Обећавам им то", написао је Вучић на свом званичном Инстаграм налогу.

"За нас та изјава поприлично страшно звучи, да нам председник тако одговара, како ће се борити против нас свом снагом, а он има сву снагу ове државе, иако то можда није у складу са Уставом. Он има моћ над свим институцијама и онда ми можемо очекивати свашта. Мислим да је то жестока изјава, да стигне с таквог места. До сада смо видели да су и КРИК и друге редакције имале проблема и са институцијама и са притисцима који су стизали из тих институција, тако да можемо да очекујемо да ће држава још јаче да нас притисне као новинаре", сматра Дојчиновић.

Огласила се и премијерка Србије Ана Брнабић, која је осудила "нападе на сина председника Александра Вучића, Данила". "Стављање мете на младића од 22 године је, у вашем свету, легитимна политичка борба. Развуците га по Твитеру, упрегните истраживачке таблоиде да га фотографишу док гледа утакмицу, повежите са мафијом, само да бисте ударили по његовом оцу. Ви сте блато против кога кажете да се борите", навела је она на Твитеру.

"И та изјава показује да је јако лоше, поготово сад, да и током кампање дају такве изјаве у медијима. Очекивали смо да ће барем њихове изјаве сада бити блаже, тако да смо заиста забринути шта ће тек бити након избора, не само с нама, него и са другим редакцијама, да ли ће ући у даљи корак обрачуна с медијима...Сви смо забринути за безбедност Бојанину, јер знамо да у овој држави свашта може да се деси. Србија није безбедна за рад новинара, а посебно када постоји успостављена веза између света криминала и државе. Бојана је новинарка која истражује хулиганске групе, и то су прилично опасни људи", каже Дојчиновић.

Оно што је, каже, приметио, да је у последње време тај "обрачун с новинарима" све бруталнији.

"У последњих годину дана они јавно осуђују и нападају новинаре, а то је мало другачије од раније, јер су из власти више прећуткивали приче, него што су на њих реаговали. Ове године су променили начин на који се баве тим стварима - сада су бруталнији и надам се да неће доћи још теже доба за нас...Шта је следеће - да крену да се користе институције система за обрачун с новинарима", упитао је уредник КРИК-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси