Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прелевић: Зашто је спорна фотографија остала у телефону враћеном новинарки КРИК-а?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Прелевић: Зашто је спорна фотографија остала у телефону враћеном новинарки КРИК-а?

Син председника Србије, Данило Вучић има право да на јавном месту буде с ким год жели и има право на обезбеђење, и ту ништа није спорно, али је претећи начин на који је новинарки КРИК-а у среду увече у Београду одузет телефон којим га је сликала, изјавио је данас адвокат Божо Прелевић.

Он је то рекао агенцији Бета поводом тога што је новинарки тог портала група људи одузела телефон док је снимала сина председника Србије у друштву с вођама навијачких група Александром Видојковићем, званим „Рошави“, и Немањом Срећковићем.

„Да је Данило Вучић био у друштву с неким професором, спортистом или академиком, ништа не би било спорно, нити би новинару био одузет телефон“, рекао је он.

Прелевић сматра да ће питање ко је ту спроводио закон – и који закон, остати без одговора као и много пута раније, када су се постављала питања ко су људи у џиповима са затамњеним стаклима или ко врши притисак на новинаре, институције или гласаче.

„Поставиће се и питање зашто је у враћеном телефону остала спорна фотографија сусрета због које је телефон одузет. Подсећам да смо и раније имали прилику да видимо вође навијача који не скривају лице или контакте – најпознатији снимак је ‘Сале мутави’ и пребијање Вазуре све са средњим прстом показаним камери“, рекао је он.

„Као што терористичке организације у свету преузимају одговорност за инциденте да би себе учиниле видљивијим и значајнијим, тако и вођама навијача не сметају слике са властима јер их чине јачим након медијске промоције“, оценио је Прелевић.

Спорне фотографије би, по његовим речима, требало да у нормалној земљи смањују рејтинг политичара, али овај случај ће остати запамћен по томе што „сам по себи неће изазвати никакву реакцију институција и уморног јавног мњења“, а владајући блок ће остварио „тријумфалну победу“ и након оваквог снимка.

„Бојим се да за тај ‘тријумф’ углавном неће бити крив ни Данило, ни ‘Рошави’, ни НН лица која заводе ред, већ гласачи прегрејани илузијама и мешетари прегрејани парама. У овом случају није највише угрожен новинар или редакција КРИК-а, него правни систем и опстанак овог народа“, упозорио је он.

„Сувише дуго нема реакција нити на један скандал који би, да се десио у другим земљама Европе, изазвао бурне реакције јавности или пад владе. Маса има опаку болест – ‘ТВ-умор на мозгу’, што рече афористичар Филип Младеновић“, закључио је Прелевић.

Новинарки КРИК-а Бојани Павловић телефон је одузео непознати мушкарац и то, навео је тај портал, у присуству групе особа „које су се представиле као полицајци“.

После краће расправе, уз одобрење Видојевића кога је сликала с Вучићем, телефон јој је враћен, а КРИК је затражио од Министарства унутрашњих послова да утврди ко је новинарки одузео телефон.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси