Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвејић: Ситуација на последњој седници РЕМ-а на моменте била врло напета (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2020.

Извор: Н1

Цвејић: Ситуација на последњој седници РЕМ-а на моменте била врло напета (ВИДЕО)

Члан Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Слободан Цвејић, изјавио је у емисији Студио Н1 Ливе да је доношење последњих одлука овог тела знак да "РЕМ може кредибилно да одлучује", као и да "има намеру да иницира промене у овом телу". Навео је да се "састав РЕМ-а уиграва све ово време", као и да има "много докумената и закона" које треба обрадити. Говорећи о извештајима о предизборној кампањи истакао је да би били објективнији када би "поред слике могли рећи какав је тон".

Говерећи о преписци коју је водио са Оливером Зекић, наводи да је све почело са писмом које је послала Мариника Тепић.

„Ја нисам тражио такву врсту преписке. Одговорио сам на отворено писмо посланице Маринике Тепић, а са друге стране нисам могао да оћутим на неке увреде које су биле изнете, као и на нетачне информације које су стајале у том писму. Сада су се искристалисала два различита приступа РЕМ-у и улози РЕМ-а“, оценио је Цвејић.

„Амбициозно је рећи за себе да си реформатор, али је чињеница да сам од почетка говорио да имам намеру да иницирам неке промене. и мислим да су промене потребне“, додао је он.

Он је подсетио да је све почело питањем које му је постављено о томе шта је урадио за време које је провео у РЕМ-у. Цвејић је оценио да је било мало времена за промене, јер је од 100 дана, 52 проведено под ванредним стањем.

Он је одговорио на то писмо да би било најједноставније да се каже  „зато што Савет РЕМ то није хтео“.

„Било је могућности да се виде више резултати у неким ситуацијама, али се то није десило. Знате за неке случајеве, или нешто није дошло на дневни ред, или је дошло на дневни ред, па није покренут поступак. Просто је тако. Цео састав Савета се уиграва за све ово време. Не освајамо ми сви истом брзином сав материјал. Има много документа, има много закона“, рекао је Цвејић.

Он каже да је говорио јавно и да је заузимао став по одређеним питањима.

„Мислим да питања треба да буду упућена свим члановима, а не новим члановима. И не треба прејудицирати да ли неки члан убрзано остарио, или је неки стари члан успео да се ‘унови’. Јуче смо имали седницу Савета, и мислим да смо усвојили пар одлука које показују да РЕМ може кредибилно да одлучује“, каже он и прецизира да је изречена забрана емитовања због говора мржње, као и упозорење Телевизији Хепи.

„Биће по још једној основи покренут поступак у наредном периоду, и данас или сутра ће се видети неке промене које смо договорили, како ће се излазити са информацијама“, најавио је Цвејић.

Према његовим речима, атмосфера на последњој седници је „на моменте била врло напета“,  као и да је „дискусија била ‘жива'“.

Говорећи о праћењу предоизборне кампање, потврдио је да је Савет РЕМ усвојио трећи пресек стања.

„Ја сам гласао против трећи пут. Јудита Поповић и ја смо тражили да стручна служба прави пресек по плану са садржајем који смо ми усвојили на почетку. Он има поглавље више на почетку које преноси сувише конфузије у оне податке који су изнети.  Последњи извештај, пошто он и даље прати како прати, нема укупног времена владајуће коалиције у програму. Све оно што се сматра државничким пословима, ту није приказивано. Мислим да би објективност била постигнута, и без коментарисања, само да се покаже још и укупно време“, нагласио је Цвејић.

Он је навео да „чак и ако ‘овако’ гледате, видите шта се дешава у централној информативној емисији РТС-а, и какав је тамо однос снага, иако у приказу укупног времена изгледа другачије“.

„У том времену у коме приказује укупно време, кумулатив од 4. марта, па са прекидом због ванредног стања, све до последњег дана до ког је тај пресек рађен, можете да је видите у централној информативној емисији 11 одсто времена Вучић, 10,5 одсто листа Ивица Дачић, СПС, онда следи СРС, па Уједињена демократска Србија. Тако да, чак и са овим подацима, на које имају многи приговор, може да се види какав је однос“, нагласио је Цвејић.

Како је објаснио, извештај би био много бољи када би поред „слике могли рећи какав је тон“.

„Не може само на основу овог да се закључује, иако је информација о времену које је издвојена за неког, говори сама за себе. Проблем је у сабирању неких ствари које не могу објективно да се саберу. Ево у чему је кључни проблем, ако се ту приказује Савез за Србију, све што говоре опозиционе партије се тиче или њихове странке, или супротне странке, или избора, или политичке ситуације, и онда по дефиницији коју смо усвојили, то се све односи на предизборну кампању… По томе можете да видите колико се РТС одлучио за једну стратегију повлачења. Они имају много мање учешће у укупном предизборном времену, него неке друге телевизије, јер су се одлучиле за друге опције“, сматра Цвејић.

Појашњава да РТС „представи кандидате, обави све што су по закону дужни, али није учешће у оноликом времену, колико би та телевизија могла да има“.

„Проблем је у томе што они који су на власти и позицијама, када говоре о ауто путевима или међународним односима, они не говоре о странкама, и служба у РЕМ-у не мери изборно време“, објаснио је Цвејић.

„Да не улазимо у то што је функционерска кампања, то је много компликовано. Али, имате просту ствар, да кажете толико сати су они у току прошле недеље били присутни на телевизији. Директно, без аналитичара. И то би читаву слику објективизирало. За сад тога нема, али остаје да разговарамо, да видимо какав ће бити садржај завршног извештаја“, истиче Цвејић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси