Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НИН-у, Н1 и БИРН-у Награда НУНС „Дејан Анастасијевић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

НИН-у, Н1 и БИРН-у Награда НУНС „Дејан Анастасијевић“

Добитници Награде за истраживачко новинарство „Дејан Анастасијевић“ за ову годину су новинари Адам Сантовац из Н1, Вук Цвијић из НИН-а и Александар Ђорђевић и Јелена Вељковић из редакције БИРН, саопштило је Независно удружење новинара Србије (НУНС).

У категорији електронских медија награђен је документарац Адама Сантовца у продукцији телевизије Н1 „Мега дипломац“ о махинацијама на београдском Универзитету Мегатранд и начину на који је до дипломе дошао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Председник жирија Филип Шварм је образложио су грађани из тог истраживања сазнали да министар није стекао диплому, већ „папир приватне фирме“ која се никад није бавила образовањем, те да је Сантовац ту тему детаљно истражио до краја.

У категорији „Онлајн медији“ награда је припала серијалу текстова Александра Ђорђевића и Јелене Вељковић из БИРН-а, под називом „Отац министра полиције – повлашћени трговац оружјем“ о корупцији у самом државном врху Србије.

У категорији штампаних медија награђен је текст Вука Цвијића „Афера Крушик“, објављен у недељнику НИН о истој теми – трговини оружјем фабрике „Крушик“ у коју су уплетени високи државни функционери Србије, рекао је Шварм и додао да су пласирајући ову причу новинари показали своју снагу.

Новинари су, примајући награде, посебно захвалили узбуњивачу из „Крушика“ Александру Обрадовићу, без чије храбрости, како су рекли, та прича никад не би била објављена.

Специјалне повеље НУНС-а добиле су редакције портала „Јужне вести“ и „Машина“.

У Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији, уз чију се подршку већ петнаест година додељује Награда НУНС за истраживачко новинарство, амбасадор Ентони Годфри је захвалио професионалним новинарима на свему што раде за Србију.

„Вас, професионалне новинаре, сматрам здравственим радницима демократије. Ваше извештавање даје дијагнозу проблема у власти и друштву. Ваше извештавање омогућава грађанима да се чује њихов глас у проналажењу лека за проблеме“, истакао је Годфри.

Додао је да су „слободни медији најбољи лек за здравље демократске будућности Србије“.

Амбасадор је рекао да решење проблема са којима се друштво суочава и у Србији и у САД – од корона вируса до изградње доброг правосуђа, зависи од медија који нису под контролом власти.

Председник НУНС-а, Жељко Бодрожић, истакао је да је конкуренција за овогодишње награде била јака и да је број добрих радова показатељ да је професионално новинарство „жилаво“ и да сваке године стасавају нови новинари који се не савијају под притисцима и не плаше претњи.

Бодрожић је нагласио да је пандемија показала колико су сви медији под утицајем власти која је и ванредну ситуацију искористила да врши притисак на слободне новинаре.

„НУНС је тако, од марта до маја ове године, забележио 80 одсто више притисака него у истом периоду прошле године“ рекао је Бодрожић.

НУНС је уз подршку Амбасаде САД данас 15. пут доделио Награду за истраживачко новинарство, која од ове године носи име новинара Дејану Анастасијевићу (1962—2019), за кога колеге истичу да је „бескомпромисно, изузетним новинарским даром, откривао ратне злочине, политичке бестијалности, криминалне, војне и паравојне кланове“.

Ту награду НУНС додељује поводом Светског дана слободе медија, 3. маја, међутим, овогодишња додела је одложена због пандемије.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

11.06.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 21:28

Амбасада

Предлажем да од следеће године Амбасада Србије у Вашингтону буде покровитељ Награде за истраживачко новинарство у САД.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси