Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: И нови спот СНС крши Правилник о заштити права малолетника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2020.

Извор: Бета

Шабић: И нови спот СНС крши Правилник о заштити права малолетника

Нови предизборни спот изборне листе Српске напредне странке (СНС), односно изборне листе "Александар Вучић - За нашу децу" у коме учествују деца је "још један корак у релативизовању и урушавању и иначе скромног и неефикасног правног оквира заштите деце од медијских злоупотреба", оценио је данас адвокат Родољуб Шабић.

"Недавно је РЕМ  са позивом на одредбу чл. 24 Правилника о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга, након вишедневног приказивања забранио даље приказивање спота исте листе у коме учествује мала девојчица. Сада, практично одмах након забране приказивања  тог  спота, иста листа  на ТВ приказује други спот у коме учествују још мања деца", рекао је Шабић агенцији Бета.

Он сматра да је "реч о потезу који за саму СНС нема нарочито велики практични значај јер је пре забране РЕМ било сасвим довољно времена да први спот да жељене ефекте а уз то он и даље може бити, без ограничења, кориштен на друштвеним мрежама јер се Правилник и одлука РЕМ о забрани приказивања на њих не односе".

"Али потез има не малу симболичку тежину јер се њим фактички демонстрира да листа претендује да буде изнад закона и права, јача од њега", додао је он.

"Што се релевантних правних норми тиче ту не може бити никаквих дилема - нови спот представља ново кршење Правилника. Ту ништа не могу да промене већ присутне тврдње да "постоје велике разлике", да "у првом споту дете комуницира са носиоцем листе о његовом политичком програму а у другом не", да је стога "први спот био злоупотреба а други не" и слично", навео је Шабић.

"Правилник је у чл. 24 ст. 4 потпуно јасан: "Забрањено је користити учешће малолетника у програму у политичке сврхе или на други начин злоупотребљавати то учешће." И језички и логички и правно ова одредба значи исто, једно, - свако коришћење учешћа малолетника у програму у политичке сврхе је забрањено", оценио је Шабић.

"Расправа о томе да ли је конкретно коришћење злоупотреба или не, сувишна је, таква расправа има смисла само у вези са евентуалним другим начинима коришћења. Употребу деце у политичке сврхе Правилник недвосмислено, с правом, а приори третира као злоупотребу. Остаје да се види како ће односно да ли ће уопште РЕМ реаговати на овај спот. На жалост, по свој прилици то ће, као уосталом и у случају првог спота, много више зависти од политичке констелације него од права", рекао је Шабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси