Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Случај Политика: Ко је има, ко купује, ко продаје?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

11. 11. 2015.

Извор: www.b92.net

Случај Политика: Ко је има, ко купује, ко продаје?

Тужилаштво за организовани криминал проверава наводе Мирослава Богићевића о продаји удела листа Политика.

С друге стране, Александар Родић обзнанио је своју верзију приче и тврдње да њега рекетира Богићевић, па је о свему томе објавио документа.

Подсетимо да је управо Б92 још пре четири године први указивао на то да се у случају куповине листа Политика догађа нешто нерегуларно.

У децембру 2011. године Б92 је организовао дуел директора Курира Небојше Росића и тадашњег члана ЛДП Зорана Остојића који су се бурно расправљали због куповине Политике.

Између осталог тада је Остојић потврдио да има доказе да Демократска странка преко Курира жели да купи акције ВАЦ-а у Политици, Вечерњим новостима и новосадском Дневнику. После ове емисије и у Скупштини Србије повела се полемика да ли Курир купује ове листове. У међувремену јавност је сазнала за руску фирму Ист медија груп, чији је наводно власник Богићевић, а који је купио Политику.

 Од тада до данас власник није ушао у посед новине, већ је држава управљала.И ту није крај. Сада најновија афера потреса Србију и то различите верзије Богићевића и Родића ко је власник, а ко је кога рекетирао.
Богићевић тврди да је Родићу дао милион евра у кешу како би могао да уђе у посао са ВАЦ-ом око Политике, као и да су га на то наговорили Борис Тадић, Миодраг Ракић и Душан Петровић.

Како је навео, тражено му је још пет милона евра како би откупили дуг Политике, а тај износ им није дао. Стигао је одговор председника Адрија медија групе Александра Родића.

Он одбацује оптужбе, износи своју верзију приче и тврди да је у фебруару 2012. године под притиском ДС са Богићевићем закључио уговор о продаји акција у својој компанији која је са ВЦЗ-ом потписала Уговор о откупу потраживања према "Политици". Родић тврди и да је "властима Богићевић бољи као власник Политике јер је 'уцењен' кривичним поступком".

 У НУНС кажу да је врло важно да се расветли улога обе власти и ДС и СНС у манипулацији у случају Политике: "Мислим да треба одбацити сва ова препуцавања, која су неукусна и потпуно непотребна када се ради о целој овој афери. Оно основно што треба да сазнамо из целе ове приче је ко је заправо власник Политике, ко купује Политику и ко је онај који продаје Политику. Дакле то је кључно питање за разрешење ове афере", каже председник НУНС Вукашин Обрадовић.

Мирослав Богићевић је саопштио да је цео случај пријавио МУП-у још 2013. године, али да тада нико није реговао. Тврди и да пре неки дан поново дао изјаву полицији тим поводом и да је прошао на полиграфу.
 Треба рећи и да је Борис Тадиц демантовао било какву умешаност уз тврдњу да никог није рекетирао па ни Богићевића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси