Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Нејасно ко управља Политиком
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

18. 10. 2012.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Нејасно ко управља Политиком

Удружење новинара Србије (УНС) није добило одговор на јавно питање које је упутило Влади Србије о томе да ли је Политика у потпуности у државним рукама. УНС је од надлежних затражио да објасне како је дошло до промена у управљачкој структури те куће и какве су последице те одлуке.

- Власничка структура Политике није промењена, међутим, промењена је управљачка. Наиме, држава и Ист медија група подједнако деле власништво, али с обзиром на то да је директор иностраног сувласника поднео оставку и избрисан из Агенције за привредне регистре (АПР), управљачке одлуке у Политици сада доноси искључиво држава - каже за Данас председница УНС Љиљана Смајловић. Она подсећа да је директорка Политике, новине и магазини (ПНМ) Мира Глишић Симић сада једино овлашћено лице за заступање ПНМ-а у Агенцији за привредне регистре (АПР).

Горан Илин, заменик генералног директора ПНМ, поднео је оставку на ту функцију 14. септембра, а на захтев Вука Васиљевића, овлашћеног лица сувласника Политике, Илин је почетком недеље избрисан из АПР.

- Одлуке у Политици досад су се доносиле уз одобрење и потпис оба сувласника, односно директора. Пошто је сада један и званично избрисан из регистра, не постоји правна препрека да одлуке доноси само један сувласник. А то је држава - каже Смајловићева. Она додаје да власти морају да објасне како је дошло до новонастале ситуације, уз подсећање да је садашња власт за исте потезе критиковала претходну.

- Управљачке структуре у медијима се мењају преко ноћи, нетранспарентно, без знања јавности, новинара и самих запослених у медијским кућама. У конкретном случају можемо закључити да се Ист медија група, која је летос купила ВАЦ-ов удео у Политици, одрекла права на управљање компанијом по принципу сагласности оба власника, с обзиром на то да више од месец дана није поставила новог директора. Подозрење изазива и податак да се Горан Илин, који је оставку поднео 14. септембра, још налази у импресуму Политике - указује Смајловић.

У саопштењу УНС-а, где се тражи објашњење за новонасталу ситуацију, закључује се „да је нови власник Политике Мирослав Богићевић постао пасивни партнер државе Србије у управљању најстаријим дневним листом на Балкану, и да држава сада управља Политиком без ограничења“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси