Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Фирми Гашићеве супруге за медијске пројекте најмање 5,1 милион динара ове године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 10. 2019.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Фирми Гашићеве супруге за медијске пројекте најмање 5,1 милион динара ове године

На конкурсима за медијске пројекте фирма ADD production, у власништву Ирене Гашић, супруге директора БИА и функционера СНС Братислава Гашића, добила је за девет месеци ове године нешто више од 4 милиона динара у девет општина у Србији и још 1,1 милион на конкурсима Министарства информисања - укупно нешто више од 43.500 евра.

Ова крушевачка фирма која производи видео програм највише новца добила је марта управо у Крушевцу - 1,9 милиона за два пројекта од којих је један реализован на локалној РТВ Крушевац, у власништву Радоице Милосављевића.

„Најсвежији“ конкурс на коме је ADD production добила новац је у Трстенику - 950.000.

Осим тога, фирма је добила новац и у Александровцу (400.000), Рашкој (320.000), Ћићевцу (250.000) и Врњачкој Бањи (200.000). Осим тога, новац је стигао и од Министарства културе и инофрмисања за два пројекта - на једном су добили 700.000, а на другом, за вести на ромском језику, још 400.000 динара.

Није познато преко којих медија ће ови пројекти бити реализовани.

Како је Раскрикавање раније писало, већ је устаљена пракса додељивања средстава људима блиским властима - према подацима базе Кешформисање, у претходне две године је минимум 2,2 милиона евра са медијских конкурса отишло фирмама и медијима који су повезани са владајућом СНС.

Фирме у власништву чланова Гашићеве породице и раније су добијале средства на конкурсима за јавно информисање. Због додељивања новца компанији ADD production, Гашић је 2015. био у сукобу интереса као градоначелник Крушевца, како је тада утврдила Агенција за борбу против корупције.

Агенција је, наиме, тада утврдила да је током 2013. и 2014, док је обављао функцију градоначелника Крушевца, Гашић склопио четири уговора са члановима своје породице – два уговора са фирмом ADD production и још два са БНЗ Хигијениц у коме се као сувласник појављује његов син Владан.

Међутим, и после овога фирме у власништву Гашићеве породице наставиле су да добијају новац из буџета, па и на конкурсима за медијско суфинансирање.

Директор ADD production је син Братислава Гашића, Владан, донедавни власник ТВ Зона Плус из Ниша. Он је почетком октобра ове године власништво пребацио на свог брата, 20-годишњег Николу Гашића.

Према подацима Кешформисања, фирма која „држи“ ову телевизију, Зона Плус ДОО, за медијске пројекте је током 2017. и 2018. године добила 19,2 милиона динара (више од 160.000 евра).

Извештавање у партијском интересу

Званичне и објективне оцене спроведених пројеката нема - како је и струка упозорила, пројектном суфинансирању у Србији фали систем евалуације у коме би стручњаци проучили медијске прилоге и текстове за које је дат локални новац и оценили да ли су спроведени у јавном интересу.

Тако није званично утврђено ни да ли су грађани на ТВ Зони Плус имали прилике да заиста гледају новинарске прилоге у јавном интересу за који су током две године платили готово 20 милиона динара.

Ипак, новинар Јужних вести из Ниша Стефан Марковић за Раскрикавање каже да и Зона плус, баш као и остале нишке телевизије, углавном служи за пласирање онога што је битно актуелној власти, док јавног интереса има тек у назнакама.

„Примера ради, Зона плус је објавила вест о томе како Ниш у октобру добија новогодишњу декорацију, али кад је спровођење јавне набавке доведено у питање и паузирано због наводног намештања тендера, о томе нису извештавали“, каже Марковић.

На овој телевизији, додаје он, тешко да ћете наићи на критичко извештавање, „али ћете сасвим извесно видети Вучићев митинг у Београду или неком другом месту које чак ова телевизија и не покрива“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси