Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

01. 08. 2019.

Извор: Фонет

Сутра о новцу за пројекат Новости

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је данас да ће у четвртак бити издато саопштење комисије везано за одабравање новца за пројекат Вечерњих новости који је након курсу тог министарства за суфинасирање јавног интереса у медијима добио два милиона динара.

Вукосављевић је на питање новинара како коментарише то што је медиј у власништву државе добио новац иако у конкурсу пише другачије, рекао да очекује саопштење и да зато не жели да коментарише случај.

На питање у вези са захтевом медијских удружења да би требало обавезати локалне самоуправе да издвајају минимум два одсто из буџета са суфинансирање јавног интереса у медијским пројектима, Вукосављевић је рекао да су били такви захтеви, али да је реалност другачија.

"Оно што ми чврсто заступамо то је да би локалне самоуправе требало да издвајају минимум један одсто и да пажљивим и педантним финансирањем охрабрују оне медије који остварују мисију медија, а то је правилно информисање јавности", рекао је Вукосављевић.

Према његовим речима, то није једина мисија медија, јер постоји и културна и образовна мисија. Он је додао да се догађало да поједине општине нису расписивале конкурсе за финансирање и суфинансирање медија.

"Ми се трудимо да обесхрабримо такве покушаје. Видећемо по усвајању текста медијске стратегије да ли ће у закону који из тога произилази бити минимум један одсто буџета намењен за медије", рекао је Вукосављевић.

У овом тренутку држава издваја 0,74 одсто буџета и за културу и информисање, односно непуних 0,5 одсто за културу и 0,25 одсто за информисање, објаснио је Вукосављевић и додао да је то недовољно и да друштво мора да има трајну и појачану свест када је у питању издвајање за културу и информисање.

Вукосављевић је рекао да не верује у инсинуације да су се поједини чланови комисија "талили", али и да охрабрује све оне који имају било каква сазнања о неким нерегуларним и незаконитим радњама, да то доставе Министарству које ће то"врло пажљиво анализирати".

Одлуке комисија, које су састављене од представника различитих медијских удружења и асоцијација, независних и других стручњака из области медија углавном, сигурно нису савршене, као и да у свакој комисији где људи одлучују на основу неких општих критеријума о партикуларним пројектима постоје неки проблеми.

Вукосављевић је још једном замолио да сви покушају да зауставе тзв. гласине, јер сваки пут када неко није добио средства или није добио тражену количину средстава, он комисије министарства оптужује за незаконите или противзаконите радње.

"Наравно, не негирам да таквих феномена има и управо зато охрабрујем све који имају сазнања о њиховим постојањима да нас о томе обавесте", рекао је Вукосављевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси