Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медијски конкурс Града Ваљева: Најмање новца медијима који критикују градску власт
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

27. 03. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Медијски конкурс Града Ваљева: Најмање новца медијима који критикују градску власт

На Конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања Града Ваљева у 2019. години најмање новца добили су портали критички настројени према градској власти.

Решење о расподели средстава медијским пројектима у Ваљеву, које је у понедељак објављено, ови портали оценили су као „фарсу“, „очиту намештаљку“, „богаћење напредњака“, као и да је новац додељен „градоначелниковим људима“.

У Решењу у којем стоји да је 7,3 милиона динара добио 21 медијски пројекат, за поједине ваљевске портале спорно је што су новац за информисање Ваљеваца добили медији који нису из овог града, већ су из Шапца, Београда, Ниша…

Новац пројектима са исте београдске адресе – Џона Кендија 51

Три подносиоца пројекта која су добила укупно 1,6 милиона динара на конкурсу у Ваљеву на истој су адреси у Београду - Џона Кенедија 51 на трећем спрату, стоји на сајту Агенције за привредне регистре (АПР).

Реч је о предузећима „Инфо 24 Медиа“ и „In network solution“, као и Удружењу грађана „Заједно до једнакости“, а који немају исте власнике. Њихови власници су Зорица Јелача и Марко Аћимовић.

Нападнути новинар Радио Ваљева добио скоро милион динара

Београдска предузећа „Global Media Broadcast“ и „Инфо 24 медиа“, чији је власник Марко Аћимовић добила су 910 хиљада динара на овом конкурсу.

Иначе, предузеће „Инфо 24 Медиа“, које је добило пола милиона динара, основано је 22. јануара ове године, односно два дана пре расписивање конкурса.

Подсетимо, Марко Аћимовић крајем јануара 2019. године нападнут је испред Градске управе Ваљева на протесту „Удружења бораца рата од 1990. године“ које је тражило остaвку градоначелника Ваљева, објавио је тада сајт телевизије Н1. На сајту ове телевизије стоји да је Марко Аћимовић новинар Радио Ваљева. Иначе, овај радио од марта 2018. године је у стечају.

УНС је тада питао колеге из Ваљева за Аћимовића и добио одговор да га не знају као новинара.  

Подсетимо, портал „Блиц“ 2012. године објавио је да су Аћимовић и Зоран Мајдак, власник компаније у оквиру које послује Радио Ваљево, ухапшени због сумње да су преко својих медија „опљачкали грађане кроз лажне СМС наградне игре за око 32 милиона евра“.

Удружење грађана „Заједно до једнакости“ и „In network solution“, чија је власница Зорица Јелача на овом конкурсу добили су укупно 1.100.000 динара.

Иначе, предузеће „In network solutions“ издавач је портала kolubarski.info.

На овом порталу објављивани су текстови против новинарке kolubarske.rs Дарије Ранковић у којима се наводи да је она „самозвана новинарка“, као и да „континуинирано неосновано напада челнике Српске напредне странке“.

Новац и медију Радоице Милосављевића

На конкурсу Града Ваљева 220 хиљада динара добило је и предузеће „Сос канал плус“ из Београда, чији је власник крушевачки бизнисмен Радоица Милосављевић.

Подсетимо, ово предузеће недавно је добило регионалну дозволу за телевизијско емитовање са Авале.

На овом конкурсу 210 хиљада динара добио је и пројекат предузећа „Media advertising” д.о.о. из Београда. Власник овог предузећа је Александар Милутиновић, иначе директор „Сос канала плус“, стоји на сајту АПР-а. Милутиновић је од августа 2017. године већински власник ТВ Апатин.

Најмање новца порталима критички настројеним према градској власти

Подносиоци пројекта „Колубарске“ д.о.о. из Ваљева и Славица Савић Вујановац ПР Веб портали Вамедиа из Ваљева добили су најмање износе на конкурсу - 60 хиљада, односно 50 хиљада динара. Портали kolubarske.rs и Вамедиа објављују текстове у којима се критикује градска власт.

Иначе, предузеће „Колубарске“ из Ваљева издавач је портала kolubarske.rs. Главна уредница овог портала је Дарија Ранковић.

Подсетимо, УНС је 2017. године тражио од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да испита да ли је Радио Ваљево злоупотребио фреквенцију зато што је на сваких 15 минута на овом радију читано писмо Зорана Мајдака у којем су вређани портал kolubarske.rs и Дарија Ранковић.

Мајдак је јануара 2016. године на овом радију, на сваких 15 минута, емитовао саопштење у којем је уредници портала kolubarske.rs претио кривичном пријавом јер је објавила изјаву заменика градоначелника да су власници Радио Ваљева тражили новац из градског буџета за плате запослених у новембру и децембру 2015. године.

Новинарки портала Вамедиа Славици Савић Вујанац је јула 2018. године био онемогућен рад јер је одборник СНС-а на седници Скупштине Ваљева тражио да престане да куца на тастатури „зато што се она чује“.

У комисији и директорка ваљевског музеја

Решењем о Града Ваљева формирана је комисија за оцену медијских пројеката у саставу: Милош Лазић, Данијела Иванковић, Александар Симић, Јован Стојић и Јелена Лекић-Николић.

У овоме Решењу стоји да су сви новинари, сем Лекић-Николић која је мастер у култури.

УНС су у Граду Ваљеву рекли да је на предлог Удружења електронских медија “ComNet” изабран Милош Лазић, на предлог Друштва новинара Ниша Данијела Иванковић, а на предлог ПРОУНС-а Александар Симић.

Према сазнањима УНС-а Александар Симић новинар је Студија Б, Милош Лазић листа „Српски телеграф“, а Јован Стојић новинар у пензији. Иначе, Јовану Стојићу су у марту одборници Скупштине Града Ваљева доделили годишњу награду овог Града за информисања и друштвено ангажовање.

Јелена Лекић-Николић према јавно претраживим подацима директорка је Народног музеја у Ваљеву.

Спорна јавна набавка за информисање Града Ваљева

Подсетимо, коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал Прес) због расписивања јавне набавке за медијски садржај упозорила је  Град Ваљево да финансирање услуге информисања није у складу са Законом о јавном информисању и медијима и тражила од градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића да обустави ову јавну набавку.

Град Ваљево 6. марта расписао је јавну набавку „за услуге информисања јавности“ у износу од 4,15 милиона динара којом се тражи „праћење и извештавање о раду органа Града Ваљева, јавних предузећа и установа“, као и да се ове информације „могу објављивати и више пута дневно, а на захтев наручиоца“.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

27.03.

2019.

ја [нерегистровани] у 23:12

коме ништа?

Шта је са медијима који нису ништа добили?
Лоши пројекти или ...?
Могао је аутор да "доради" тему.
Није касно.
Надам се наставку...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси