Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  За пројекте националних мањина 21,8 милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

14. 09. 2018.

Извор: Танјуг

За пројекте националних мањина 21,8 милиона динара

Уговоре за финансирање 74 пројеката националних мањина у Србији, у вредности од 21,8 милиона динара, потписао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић са представницима националних мањина.

Бранко Ружић је подсетио да Фонд за националне мањине није био активан скоро 15 година и указао да је покренут прошле године, како каже, скромним средствима од 1,8 милион динара.

"Ове године износ Фонда је 21,8 милиона динара, а средства ће бити искоришћена за пројекте који ће помоћи развоју информисања на језицима националних мањина", навео је Ружић.

Указао је да су за ту врсту пројеката били опредељени представници Савета националних мањина, а су Влада Србије и Министарство државне управе и локалне самоуправе прихватили њихов предлог.

"Уверен сам да ће кроз област информисања заживети још јаче баштињење и традиција свега онога што националне мањине као драгоценост српског друштва носе", рекао је министар.

Истакао је да за Министарство на чијем је челу ова година представља "годину националних мањина", након, наводи, сет мањинских закона које је српски парламент усвојио, похвала које је Србија добила од међународних институција, као и прошлонедељне похвале високог представника за националне мањине ОЕБС-а Ламберта Занијера.

Ружић је позвао све припаднике националних мањина у Србији да искористе своје активно или пасивно бирачко право и да узму учешће на изборима 4. новембра за Савете националних мањина.

"Мањине ће на тај начин ојачати и структурално и квалитативно састав Савета националних мањина", указао је министар.

Додао је да ће Србија наставити законски да унапређује ту област, која је, каже, до те мере већ унапређена да превазилази стандарде који постоје у земљама ЕУ.

Упитан какав је одзив националних мањина за упис у посебан бирачки списак, након државне кампање, Ружић је истакао да ће право стање бити јасно на сам дан гласања, имајући у виду, каже, да се упис у бирачки списак прекида 48 сати пре расписивања избора.

Објаснио је да ће се тада установити ко ће ићи на директне изборе за националне савете, а ко преко електронских скупштина..

"Упис у посебан бирачки списак је једна континуирана активност. Том апликацијом омогућили смо да једним кликом и уносом ЈМБГ-а, сваки грађањин припадник националне мањине у Србији може да провери да ли је уписан у бирачки списак и на ком ће бирачком месту гласти", указао је Ружић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси