Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Посреди је неоснована и тенденциозна замерка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

03. 08. 2018.

Аутор: Данка Милошевић Извор: Данас

Деманти поводом текста "Хитно испитати малверзације на медијским конкурсима"

Посреди је неоснована и тенденциозна замерка

Поводом текста који је објављен у дневном листу Данас 01. августа 2018. године под насловом Хитно испитати малверзације на медијским конкурсима аутора А. Поповића:

Овај текст још један је показатељ непрофесионалности, искључивости и тенденциозности у раду новинарске професије у Републици Србији. Аутор је, заобилазећи норме Кодекса новинара, без разговора са другом страном (оптуженом страном у његовом тексту) објавио текст у коме се јасно и недвосмислено оптужује привредно друштво Г.Ф.Ц. доо за малверзације и деловање у супротности са законима Републике Србије током овогодишњег конкурса Министарства културе и информисања за суфинансирање медијских садржаја намењених телевизији. Изнете неистине од стране аутора текста нису подупрете чињеницама, што је очигледно већ на први поглед, а што ће све довести до озбиљног правног епилога. Управо зато могу да буду квалификоване као неистине са којима се обмањује јавност Србије.

Прва оптужба која се односи на привредно друштво Г.Ф.Ц. доо јесте број запослених. У одељку 4.1 конкурсне документације захтева се навођење Број запослених (укупан број стално запослених и хонорарних сарадника). Да се аутор овог текста држао принципа Кодекса новинара, професионалности и непристрасности у раду, и остварио контакт са представницима Г.Ф.Ц. доо утврдио би да ово привредно друштво заиста има више од 22 укупно стално запослених и хонорарних сарадника. Хонорарни сарадници се не евидентирају у Агенцији за привредне регистре, а конкурсна документација је захтевала да се наведе и број хонорарних сарадника. Узимајући у обзир наведено, јасно је да је посреди неоснована и тенденциозна замерка, јер је аутор информацију о броју запослених скинуо само са сајта Агенције за привредне регистре, док није ни покушао да се информише о броју хонорарних сарадника.

Друго, аутор текста је пре него што је изнео одређене оптужбе морао да провери шта заиста представљају ставке попут „екстерне евалуације пројекта“ и „трошкови другог особља ангажованог на пројекту“. Чињеница је да аутор текста није упознат са начинима, методологијом и механизмима рада независних аудио-визуелних продукција, па самим тим, себи је допустио да оптужи привредно друштво Г.Ф.Ц. доо за навођење ставке у предлогу пројекта које, како наводи у тексту, изискују „вишемилионске трошкове иначе непознате у телевизијској продукцији“.

Треће, аутор је служећи се методом преписивања, оптужио привредно друштво Г.Ф.Ц. доо да је у конкурсној документацији представио туђа филмска остварења као своје референце. Г.Ф.Ц. доо није навео да је аутор филмског остварења господина Бошка Савковића, већ да је добитник награда и признања господин Слободан Чулић. Поново је реч о непрофесионализму у новинарској струци. Аутор није информисан да се ради о међународним наградама и признањима које је добио филм чији је главни сниматељ био Слободан Чулић, који је један од главних носилаца пројекта Г.Ф.Ц. доо на овогодишњем конкурсу. И да бисмо објаснили мало детаљније. Према члану 11 Закона о ауторским и сродним правима, господин Слободан Чулић поседује иста права у својству аутора на награде и признања која су наведена у конкурсној документацији. У члану 11 Закона о ауторским и сродним правима наводи се да су редитељ, сценариста и главни сниматељ (ко)аутори једног филмског остварења.

Додатно, а у складу са Уредбом о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, на основу које је расписан конкурс, уредна пријава морала је да садржи, између осталог, податке о стручним, односно уметничким капацитетима подносиоца пријаве, односно реализатора пројекта; Отуда не стоје оптужбе да подносилац пријаве (Г.Ф.Ц.) није учествовао у остварењима наведеним у пријави, зато што су у пријави наведени уметнички капацитети (остварења) главних реализатора пројекта, што је у потпуности у складу са Уредбом.

Привредно друштво Г.Ф.Ц. доо и поред изнетих неистинитих информација од стране аутора овог текста, изражава спремност да одговори на питања свим заинтересованим професионалним новинарима, новинарским удружењима и штампаним и електронским медијима која се односе на делокруг и начин рада, као и на пласирање бројних неистина поводом конкурсне документације на овогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања.

Због изношења неистина попут наведених у овом тексту, које нарушавају пословни углед и вређају част привредном друштву Г.Ф.Ц. доо ангажован је адвокатски тим. Правни експерти ће путем правосудних органа Републике Србије да истакну ширење лажи и нетачних информација у односи на нашу фирму и на тај начин суоче одређене новинаре, новинарска удружења и медијске куће са правним последицама због ширења неистинитих информација. За сада, адвокати су указали да се манир у коме су изнети ставови појединих аутора и медијских кућа у својим саопштењима нипошто не може подвести под озбиљну критику у вршењу новинарског позива, већ је очигледно посреди намера омаловажавања, због чега ће бити поднете одговарајуће кривичне пријаве због повреде угледа и части.

Ово пре свега, јер нико од појединаца и удружења којима се није допала одлука Комисије није користио редовна правна средства против поменуте одлуке Комисије, што директно указује да је посреди мотив личног дискредитовања и наношења материјалне и нематеријалне штете победницима конкурса. Додатно, тенденциозним навођењем неистинитих података о пословању друштва Г.Ф.Ц. доо потенцијално се нарушава пословни углед и тржишна позиција овог друштва, које сарађује између осталог и са страним клијентима. Као последица наведеног, у процесу је припрема кривичних пријава за кривично дело Нарушавање пословног угледа и кредитне способности из Кривичног законика Републике Србије.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси