Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Министарство културе дало 3,7 милиона динара фирми која је као референце навела туђа остварења; Гајовић: Референце нису услов, испитаћемо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

11. 07. 2018.

Извор: Инсајдер

Министарство културе дало 3,7 милиона динара фирми која је као референце навела туђа остварења; Гајовић: Референце нису услов, испитаћемо

Продукција Г.Ф.Ц. из Београда добила је на конкурсу Министарства културе и информисања 3,7 милиона динара, што је међу највишим појединачним износима који су из буџета опредељени за производњу ТВ медијског садржаја у 2018. Фирма Г.Ф.Ц. је у пројекту, за који је од Министарства добила новац, као референцу навела кинематографско остварење редитеља Бошка Савковића који тврди да за ову фирму никада није чуо и да она ни на који начин није учествовала у продукцији његових филмова.

Државни секретар за информисање Александар Гајовић за Инсајдер каже да ће Министарство културе и информисања испитати овај случај, али да референце нису услов за доделу средстава. „Потпуно ми је невероватно да је нека комисија доделила 4.000.000 динара фирми за коју до детаља није проверила све податке изнете у пријави“, наводи се у саопштењу редитеља Бошка Савковића, директора продукцијске куће Алтернатива.

Према документацији, у коју је Инсајдер имао увид, а која је достављена и новинарским удружењима, може се видети да је привредно друштво Г.Ф.Ц. доо из Београда у својој конкурсној пријави навело да је учествовало у производњи филма „У име живота 1999“, да је за произведене садржаје награђено Златним медведом у Берлину 2017. и наградом Сребрни делфин у Кану.

Међутим, Бошко Савковић, редитељ и аутор филма „У име живота 1999“ истиче да Г.Ф.Ц. нема никакве везе с тим остварењем, односно да је агенција Алтернатива једини продуцент тог филма.

Савковић наводи и да је потпуна лаж да је поменути филм добио награду Златни медвед у Берлину 2017, већ да је те године награђен Наградом за изузетност на фестивалу Златна врата Берлина. Награду Сребрни делфин у Кану на коју се такође у својој пријави позива фирма Г.Ф.Ц. Савковић је 2013. добио за филм „После бомби“, такође у продукцији Агенције Алтернатива. Овај филм је сниман у јесен 2012, годину дана пре него што је фирма Г.Ф.Ц. уопште основана.

Бошко Савковић истиче и да је од појединих колега сазнао да Г.Ф.Ц. користи његове референце, а да он ни ове, ни неколико претходних година није учествовао на конкурсима Министарства културе.

„Нисам желео да попуњавам обрасце и да трошим време на прикупљање папира и углавном лажних потврда да ће нека ТВ станица емитовати мој произведени програм. Нажалост, сви већ годинама знамо и углавном ћутимо о томе, како ће се и на који начин додељивати средства. Не на основу тога шта знаш – него кога знаш“, наводи Савковић.

Фирма Г.Ф.Ц. је на конкурсу Министарства културе добила новац за реализацију пројекта „Чувари нашег неба“ који, како се у образложењу о додели средстава наводи, представља  „приказ значајног наслеђа Србије у области ваздухопловства од почетка Другог светског рата до данас и развоја домаће ваздухопловне индустрије“.

Директорка ове фирме је Данка Милошевић која је уједно и власник магазина Водич за живот, али и један од оснивача Српске народне партије, министра Ненада Поповића. Пре три године, Н1 је пренео да је Данка Милошевић спречила новинарку ове телевизије да постави питања тадашњем министру одбране Братиславу Гашићу у чијој се пратњи налазила, иако није разјашњено на којој је функцији била. На тај поступак реаговала су и новинарска удружења.

Г.Ф.Ц: Нисмо ни тврдили да смо продуцирали филм 

Поводом тврдњи Бошка Савковића да је Г.Ф.Ц. у пројектној документацији фалсификовао референце, новинари Инсајдера данас су контактирали ову компанију, а у одговору који смо добили директорка предузећа Данка Милошевић је навела да они у пријави нису ни написали да су продуцирали филм Бошка Савковића „У име живота 1999“.

"Један од кључних аутора пројекта за који смо добили средства (главни сниматељ) је Слободан Чулић. Господин Чулић је био сарадник господина Бошка Савковића у процесу реализације пројекта и главни сниматељ филма 'У име живота 1999'", наводи се у одговору фирме Г.Ф.Ц.

Директорка компаније Данка Милошевић у одговору Инсајдеру тврди и да у обрасцу пријаве није јасно разграничено да ли треба навести награду коју је освојила продукција или неко од аутора који су кључни на пројекту.

"У одељку 4.6 стоји - Домаћа и међународна признања и награде за произведене медијске садржаје и њене ауторе, што у овом случају господин Чулић и јесте. Господину Чулићу у својству главног сниматеља припадају награде које је филм на ком је радио освојио", наводи Милошевић.

Међутим, у конкурсној пријави у коју је Инсајдер имао увид, може се видети да је филм „У име живота 1999“ наведен у одељку "Искуство подносиоца пријаве у реализацији сличних пројеката". Пријаву је поднела фирма Г.Ф.Ц.

Редитељ Бошко Савковић за Инсајдер каже и да је Слободан Чулић био један од укупно шест сниматеља са којима је сарађивао на овом остварењу као и да филм није освојио награду за камеру.    

Гајовић: Референце нису услов за добијања новца

Државни секретар за информисање Александар Гајовић за Инсајдер наводи да ће Министарство културе и информисања чија је комисија одобрила пројекат компаније Г.Ф.Ц. испитати овај случај.

„Проблем је што референце нису услов да се некоме одобре средства, али оне свакако утичу на то какву ће одлуку Комисија на крају донети. Сада смо у ситуацији да су нам достављени подаци за које Бошко Савковић сматра да нису истинити и због тога ћемо испитати све околности. Ипак, прерано је говорити шта ћемо предузети“, рекао је Гајовић.

Према његовим речима, није могуће да комисија проверава референце свих пријављених пројеката јер би то „трајало годину дана“.

Гајовић истиче да се са правно-формалне стране конкурси не могу довести у питање јер сви који конкуришу под материјалном и кривичном одговорношћу гарантују да су достављени подаци веродостојни, због чега је потребно чути и другу страну.

„Можда ће они рећи: 'Бошко није у праву или Бошко је у праву, али није баш тако - ми смо ипак ту неки продуценти'“, наводи Гајовић.

Државни секретар каже и да ће због свега овога у наредним данима организовати састанак са фирмом Г.Ф.Ц.

Највише новца добила компанија Essentis

Министарство културе и информисања је у првој половини 2018. определило око 10 милиона евра за финансирање медија у Србији, а за производњу ТВ садржаја највише новца су добиле јавности мање познате продукцијске куће, међу којима је и Г.Ф.Ц.

Рекордан износ из републичког буџета, чак 4,9 милиона динара додељен је фирми Essentis д.о.о. за документарни серијал 100 година након Солуна.

Према званичним подацима, ова компанија основана је 2008. године, а тек 7. марта 2018, месец дана након расписивања медијских конкурса, извршила је пререгистрацију делатности с консултантских услуга на производњу аудио-визуелних производа. Током последње две године компанија није имала ни приходе ни расходе.

Иако, Essentis доо званично нема ниједног запосленог, у образложењу резултата конкурса, комисија Министарства је навела да предлагач пројекта „поседује високе стручне и професионалне референце“.

У конкурсној документацији се, иначе, као једина референца компаније наводи да је редитељ који ће учествовати у производњи серијала, претходно радио серију „Сенке над Балканом“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси