Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Новинарски одговор на злоупотребу конкурса Министарства културе и информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

04. 07. 2018.

Извор: За медиа

Новинарски одговор на злоупотребу конкурса Министарства културе и информисања

Чим су објављени резултати овогодишњег Конкурса за суфинансирање медијских садржаја намењених телевизији Министарства културе и информисања било је јасно да је у питању намештен конкурс и да су највећи износи припали фирмама које су се на конкурсу појавиле само да би преко њихових рачуна били извучени вишемилионски износи. Једноставно речено, Министарство је преузело праксу исисавања јавног новца која је установљена у многим градовима и општинама Србије.

Како је „стручна“ комисија урадила свој посао најбоље илуструју пројекти апликаната Essentis д.о.о и Г.Ф.Ц. д.о.о из Београда којима је укупно одобрено 8,6 милиона динара. Те две фирме су добиле чак 12% укупног буџета у износу од 72 милиона динара, који је био намењен за суфинансирање пројеката чак 247 апликаната. Иначе Essentis д.о.о је добио 4.9 милиона динара што је највећи износ икада додељен на Конкурсу Министарства културе за суфинансирање неког медијског пројекта, док је Г.Ф.Ц. д.о.о. добио тек нешто мањи износ од 3.7 милиона динара. Имајући у виду да су у питању јавности и еснафу потпуно непознате фирме, одмах смо по Закону о доступности информација затражили њихову пројектну документацију. Када смо након 15 дана добили апликације и буџете њихових пројекта најблаже речено остали смо збуњени, јер се испоставило да су за њих, супротно закону, важила нека друга “правила”, према којима им је било дозвољено:

– Да у пројектној апликацији дају лажне податке о броју запослених. Тако Essentis доо тврди да има 15 запослених, а заправо нема запослене укључујући и директорку Татјану Лукић која није у радном односу у фирми чији је власник и коју заступа! Слична ситуација је и са Г.Ф.Ц д.о.о који у својој апликацији наводи да има 22 запослена радника док на АПР-у стоји да у просеку (од 2014. године до данас) има два запослена?!

– Да у пројектној апликацији не наведу биографије учесника пројеката.

– Да Essentis д.о.о приложи буџет који не садржи Персоналне, већ само Оперативне трошкове кроз које ће бити релизован читав пројекат у износу од 10 милиона динара!?. То само потврђује да немају запослене и да ће њихов рачун бити “проточни бојлер” за испумпавање новца кроз пренадуване или непотребне буџетске ставке…

– Да Essentis д.о.о у апликацији да лажну изјаву да поседују потребне техничке и кадровске капацитете, а да је у буџету планиран износи већио од 2 милиона динара за изнајмљивање комплетне продукционе опреме (камера, статив, објективи, контролни монитор, тон, расвета, монтажа…).

– Да Г.Ф.Ц д.о.о у апликационом документу наведе награде које нису освојили. Г.Ф.Ц. д.о.о наводи Златног медведа у Берлину 2017. године, Златну арену у Пули 2016. године и Сребрног делфина у Кану. Ниједна од наведених награда није уручена за било које филмско дело настало у продукцији Г.Ф.Ц. д.о.о.

– Да Г.Ф.Ц. д.о.о у буџету приказује ставке у вишемилионским износима које су непознате као трошак у ТВ продукцији попут “Трошкови екстерне евалуације пројекта”, или “Трошкови другог особља ангажованог на пројекту” (иако су трошковима већ обухваћени пројектни тим, продукција и постпродукција). За ове буџетске ставке у пројекту Г.Ф.Ц-а је опредељено чак 3.7 милиона динара!!!

Ово су само прве импресије након добијања пројектне документација, али је далеко од коначног списка неправилности и злоупотреба. Примера ради очигледно је и да је пројекат Essentis-а и Г.Ф.Ц-а писала иста особа, што целој причи даје ноту организованости. То се може видети из неколико идентично попуњених делова апликационог документа (тачке: 3.13; 3.16; 4.2…)

Једноставно речено пројектне апликације Essentis-а и Г.Ф.Ц.-а су до сада најочигледнији пример изигравања Закона о јавном информисању и медијима. Све је урађено до те мере очигледно и банално да представља једно од највећих понижења за новинарску професију од почетка примене пројектног суфинансирања медијских садржаја. Међутим поставља се питање да ли ће се гробари наше професије поново извући са пуним џеповима јавног новца? Вероватно да хоће, али оно што можемо да им гарантујемо је да ћемо их извући из комфора анонимности. Намера нам је да у истраживачком документарцу симболичног наслова “Новинарски одговор“ пружимо прилику члановима “стручне” комисије да објасне “брилијантност” пројеката које су наградили астрономским износима. Такође омогућићемо и директорима Essentis-а и Г.Ф.Ц-а да објасне зашто су у конкурсној документацији давали лажне изјаве. На крају пружићемо прилику и министру Владану Вукосављевићу да одговори на нашу тврдњу да је упозорен на незаконитости у предлогу “стручне” комисије пре него што је потписао спорни предлог расподеле средстава, али да није желео да чује наше аргументе и спречи злоупотрбу јавног новца.

Овом приликом подсећамо и на чињеницу да је министар Вукосављевић у време трајања конкурсне процедуре (26.4.2018.) дао интервју за Т1 телевизију и За медиа портал у коме смо му поставили врло конкретна и за њега очигледно непријатна питања, на која углавном није имао аргументоване одговоре. Остаје дилема да ли су резултати Конкурса, на коме су пројекти наше две медијске куће (За медиа и Т1 телевизија) одбијени, заправо накнадни “одговор” министра Вукосављевића. Чак и да је тако, ми смо решили да и даље постављамо питања и због тога започињемо реализацију овог пројекта, као последњи очајнички покушај, да сачувамо своју професију или бар да оставимо сведочанство за нека боља времена, ако их буде…


Уреднички колегијум – За медиа и Т1 телевизија

У Зајечару 3.7.2018. године

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси