Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  На казне и пенале за “информисање”, односно РТК, више од милион евра из градског буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

13. 06. 2018.

Извор: Глас Шумадије

На казне и пенале за “информисање”, односно РТК, више од милион евра из градског буџета

На новчане казне и пенале потрошено 125,442,198.29, а на субвенције 20,549,282.3 динара. Крагујевац је једина локална самоуправа која без икаквих последица крши Закон о јавном информисању и не расписује конкурс за суфинансирање јавног интереса у медијима.

У петак (14. јун) пред одборницима Скупштине града наћи ће се Предлог одлуке о завршном буџету. Извесно је да ће Одлука да буде усвојена, али је свакако занимљива ставка “Програмска активност 0004 Остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања”.

У тексту под насловом “Опис програмске активности (шта обухвата програмска активности )”, описано је да је реч о “повећаној понуди квалитетних медијских садржаја из области живота локалне заједнице”.

А како локална власт, коју у Крагујевцу предводи Српска напредна странка, схвата “повећану понуду квалитетних медијских садржаја”? Тако што је на, како стоји у табели, новчане казне и пенале (483) потрошено 125,442,198.29, а на субвенције (451) 20,549,282.3.

У исто време, трећу годину за редом, Крагујевац је једина локална самоуправа у Србији која без икаквих последица крши Закон о јавном информисању и не расписује конкурс за суфинансирање јавног интереса у медијима.

Једна од две телевизије која је имала важећу дозволу за регионално емитовање програма и прва приватна телевизија у Србији, Канал 9, престала је да постоји.

Новинари Крагујевачких новина не примају плату, а велики број њих, који су били окосница независног новинарства у Србији деведесетих, сада су у евиденцији Националне службе за запошљавање. Већина радио станица емитује музички програм, а бар два портала су у власништву високих партијских функционера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси