Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Две породице опет у Нишу добиле највише пара за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

09. 06. 2018.

Извор: juznevesti.com

Две породице опет у Нишу добиле највише пара за медијске пројекте

Паре свих грађана Ниша и на овогодишњем медијском конкурсу отишле су телевизијама и агенцијама, које су у власништву породица Гашић и Радомировић.

Од 54 милиона динара, пара свих Нишлија, колико је Град определио за пројекте, чак 37,4 милиона добили су "Зона плус", "Нишка телевизија", "Белами", "Народне новине" и повезана ПР агенција.

Паре свих грађана Ниша и на овогодишњем медијском конкурсу отишле су телевизијама и агенцијама које су у власништву породица Гашић и Радомировић.

Од 54 милиона динара, пара свих Нишлија, колико је Град определио за пројекте, чак 37,4 милиона добили су Зона плус, Нишка телевизија, Белами, Народне новине и повезана ПР агенција.

На основу резултата о суфинансирању медијских пројеката и ове године постоји сумња у то да ће грађани бити информисани у јавном интересу.

Наиме, скоро 70 % пара добиле су телевизије познате по промотивном извештавању, блискости са владајућом Српском напредном странком и оне које су у власништву две "медијске породице" - Братислава Гашића и Видосава Радомировића.

Највише пара - по 8,5 милиона динара добиле су Народне новине за пројекат "Нишлије се укључују у одлучивање" и телевизија Белами пројектом "Одговорни грађани за европски Ниш".

8,4 милиона добила је Нишка телевизија за пројекат "Информацијом до посла", а Зони плус за "Ниш припада Нишлијама" припало је 7,5 милиона динара. Белами телевизија је добила још 2,7 милиона за пројекат "Белами арт", као и још 800.000 динара за "Питање Рома".

Део "колача" добила је и ПР агенција Данијеле Вуковић, повезане са Беламиијем и то милион динара за пројекат "Агросалон".

Поменути медији добили су укупно 37,4 милиона динара за своје пројекте, од 54 милиона колико је Град из буџета определио за пројекте и медије који би Нишлије требало да извештавају у јавном интересу.

На конкурс је пристигло укупно 85 пријава, а одобрено је њих 33. Иначе, осим што је Нишка телевизија добила скоро највише пара на овогодишњем конкурсу, њима је Град недавно отписао дуг од скоро 27 милиона динара.Подсетимо, прошле године је за медијске пројекте било издвојено 20,5 милиона из градске касе, а највише новца добили су медији блиски Српској напредној странци, као и агенције са спорном документацијом.

"Јужне вести" неће узети новац, јер би тиме дали легитимитет корупцији

На поменутом конкурсу пројекат Јужних вести добио је 600.000 динара, али како каже главни уредник Предраг Благојевић овај новац неће прихватити, јер би тиме само дали легитимитет корупцији.Благојевић напомиње да је након објављивања резултата конкурса потврђена сумња да је реч о "конкурсу са сликом", односно да се унапред знало коме би требало да се поклони новац.

То је било очито још од мењања услова конкурса, када је Град определио скоро дупло више пара по пројекту од Министарства културе.

Овим се наставља вишегодишња пракса да се новац грађана на фингираним конкурсима даје провладиним медијима, чији је циљ да улепшавају стварност и ћуте о проблемима - истиче Благојевић.

Подсетимо, овогодишњи нишки конкурс за суфинансирање медијских пројеката обележило је то што је за један дан измењен износ за који медији могу да конкуришу по пројекту са 4 на 9 милиона, што је више више пара него што је и само Министарство културе и информисања спремно да обезбеди.Међутим, министар информисања Владан Вукосављевић то није желео да коментарише.

Комисија која је одлучивала о томе ко ће колико пара добити поново је била спорна.

Реаговала су и медијска удружења која су од градоначелника Ниша Дарка Булатовића тражила да се сумњиве измене хитно повуку и да комисија буде компетентна, а из НУНС-а су саопштили да је Ниш рекордер у Србији по издвајању новца за појединачне медијске пројекте, истичући да је споран начин о подизању своте за појединачни пројекат.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси