Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Непознатим “медијским” фирмама највећи износи на конкурсу Министарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

07. 06. 2018.

Извор: НУНС

Непознатим “медијским” фирмама највећи износи на конкурсу Министарства

Највећи износ од 4,9 милиона динара додељен фирми "Essentis", регистрованој за медијске садржаје дан пред закључење конкурса, док је други по реду износ од 4 милиона припао агенцији "RayDream Production” регистрованој за рекламе и маркетинг.

Пројекти две непознате “медијске” фирме награђене су највишим милионским износима на тек завршеном конкурсу Министарства културе и информисања за суфинансирање јавног интереса у медијским садржајима. 

Највећи износ од 4,9 милиона динара додељен је београдској фирми "Essentis", за пројекат под називом “100 година након Солуна”, док је други по реду износ од 4 милиона припао новосадској Агенцији за услуге рекламе и маркетинга "RayDream Production” за пројекат “Трагом времена”. Те две назови медијске куће добиле су чак 12 одсто од укупно опредељних 72 милиона динара, у конкуренцији 225 пројеката телевизија, удружења грађана, агенција из целе Србије.   

Занимљиво је да је фирма "Essentis" регистрована за производњу медијских садржаја 7. марта 2018. године, само дан пред закључење конкурса Министарства. У решењу о регистрационој пријави Агенције за привредне регистре наводи се “промена претежне делатности” фирме "Essentis" тако што је избрисана шифра 7022 - Консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем  и уписана шифра 5911 – Производња кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма. 

Подсећамо да је Конкурсом за суфинансирање пројеката за производњу медијских садржаја намењену телевизији у 2018. години као максимални износ који се може доделити једном пројекту предвиђено 5 милиона динара. У образложењу стручне комисије која је вредновала пројекте наводи се да тема пројекта "Essentisa" представља “нов приступ историјским догађајима и улози српске државе у стварању међународних политичких токова, као и развој српске државности и српског народа у 20. веку”. Комисија је оценила и да “предлагач  пројекта поседује високе стручне и професионалне референце , које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта”. То што се све до последњег дана конкурса фирма “Essentisa” бавила консултантским активностима у вези с пословањем и управљањем стручњ комисији није нимало сметало да јој да апсолутни примат у конкуренцији телевизијских пројеката.   

Стручној комсији није сметало ни то што другооцењена предузетничка фирма "RayDream Production” није регистрована за производњу медијских садржаја већ за услуге рекламирања и маркетинга (шифра 7311). Образложење комисије је да “пројекат обухвата производњу и емитовање серијала о карактеристичним знаменитостима Србије”, те да је “високопрофесионално постављен”. Не наводи се ни једна конкретна “знаменитост”, а још мање објашњава оцена о “високопрофесионалности”.

Подсећамо да су НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес и Асоцијација медија повукли своје представнике из стручних комисија Министарства културе и информисања.  

Коментари (1)

Остави коментар
пет

08.06.

2018.

Meksiko [нерегистровани] у 01:14

senadsilic@gmail.com

Sramota za ministra i ministarstvo kulture koje je novac za informisanje podelilo letecim firmama.
Sramota sto je na konkursu mnogo manje zastupljen jugoistok Srbije nego ranije.
Vi ste bruka i sramota za ministarstvo.
Ali uskoro ćete na zid srama, kao i vaš ministar.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси