Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Две медијске куће у јавној набавци за информисање о раду локалне самоуправе у Бору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

07. 05. 2018.

Аутор: Дејан Ђорђевић Извор: РТВ Бор

Две медијске куће у јавној набавци за информисање о раду локалне самоуправе у Бору

Општина Бор покренула је 27. марта отворени поступак јавне набавке под редним бројем 1-У/2018 чији су предмет услуге израде и емитовања емисија и осталих медијских садржаја, односно прилога, репортажа и гостовања у којима ће Органи општине Бор - председник општине, заменик и помоћници председника општине, чланови општинског већа и овлашћена лица из јавног сектора, на телевизији, обавештавати грађанство општине Бор и ширу јавност о својим активностима, плановима и намерама на уговорени период од годину дана.

Овакав вид јавне набавке није противан закону о информисању и медијима, у складу је препорукама сталне конференције градова и општина, а током 2017. и 2018. године сличне набавке спроведене су и у другим општинама у Србији какве су Лозница или Пожаревац.

У предвиђеном року, до 26. априла на овај јавни позив јавиле су се две медијске куће: "Штампа, радио и филм" ДОО Бор односно Телевизија Бор и "Istok Company"ДОО Салаш односно Телевизија Исток.

 Истог дана, 26. априла заседала је комисија за јавну набавку Општине Бор, која је отворила две приспеле понуде и констатовала да је документација стигла на време. Међутим, потпунијим прегледом документације, за који је била задужена седмочлана стручна комисија за  јавне набавке Општине Бор утврђени су недостаци у документацији понуђача "Istok Company" ДОО Салаш, због чега је она одбачена као неприхватљива.

Према образложењу стручне комисије, ова понуда није садржала Извод из казнене евиденције, односно уверење Основног суда на чијем подручју се налази седиште правног лица, којом се потврђује да правно лице није осуђивано за кривична дела против привреде, примања или давања мита, преваре и животне средине, што је законска обавеза, већ само уверење Основног суда у Зајечару којом се потврђује да против овог предузећа није покренут кривични поступак нити се води истрага, због чега је одбачена

Из истог разлога је непуних месец дана раније, тачније 12. априла,  обустављен поступак јавне набавке услуга преноса седнице Скупштине општине Бор, на коју се јавило само предузеће "Штампа, радио и филм" ДОО Бор. И тада је у образложењу наведено да су достављени уверење и потврда да се против правног лица не води кривични поступак, али је недостајала потврда да није осуђивано.

Телевизија Бор је иначе на јавном тендеру за израду и емитовање емисија и осталих медијских садржаја о раду општине Бор, у 2018. години дала за трећину мању цену у односу на 2017. годину када је расписан исти тендер. Прошле године понуђена цена без урачунатог ПДВ-а била је 4.620 динара по минуту, а ове године 3.204 динара.

Слично је и са поступком јавне набавке за директне преносе седница Скупштине општине Бор. Понуђена цена у 2018. години била је за трећину мања у односу на 2017. годину

Ове цене су, по анализи понуда коју су урадиле службе Општине Бор далеко мања од осталих медија у Србији, где се минут емитовања програма, без израде креће од хиљаду и по до десет хиљада динара, на шта треба додати израду прилога који се додатно наплаћује од 12 до 15 хиљада динара.

Поводом инсинуација које су се појавиле у виду злонамерног тумачења поступка јавних набавки за услуге израде и емитовања емисија и осталих медијских садржаја у Бору, а које наносе штету нашој медијској кући, али и интересу истинитог и објективног извештавања о овом поступку, уреднички колегијум издао је данас саопштење у коме се каже:

"Да ли је то људска слабост, незадовољство због туђег успеха, схватање ситуације у којој је комшијина крава жива и веома здрава иако јој годинама бају многе врачаре, све је очигледније да наша медијска кућа, осим борбе за очување професионалне традиције у најтежим условима на тржишту, на медијској сцени мора да се суочава са последицама деловања штеточина. Није груба реч „штеточине“, јер из само њима знаног разлога, чине све да унизе напоран и самоодрицајући рад, да разруше нашу позицију коју смо стекли захваљујући квалитету и обиму посла који смо обављали и обављамо непрекидно 25 година.

Нећемо то дозволити, ова медијска кућа не бави се новинарством рекреативно, за разлику од неких којима су медији хоби, можда и само простор за јавно испољавање личних фрустрација. Само због професионалног односа према послу имамо највредније плодове рада: гледаност и утицај који некоме очигледно много смета. Информације у служби грађана Бора и источне Србије производимо сваког дана, седам дана недељно, 365 дана у години, на борској телевизији, радију, интернету, новинама. Биће да је управо то некоме проблем због којег се злонамерно замењују тезе.

Невероватно је да се баш сваки посао, сваки медијски пројекат и подухват који наша кућа предузме, тумачи кроз сумњу у мотиве и интересе, измишљају се глупе теорије завере. Заборављају се параметри који се једино мере: ко сте у свету медија, како и колико радите. Зар не би требало да мало више буде сумњиво када на различитим конкурсима широм источне Србије често не прође управо пројекат медијске куће која има све: и традицију и утицај, и кадровски и технички и организациони капацитет и 25 професионалних медијских радника на платном списку. Да није можда сада обрнуто, по систему „што горе, то боље“, па да последњег на новинарској табели прогласимо подједнаким, па да му доделимо и шампионски пехар, ако треба? Па ако штеточине верују да им баш наша медијска кућа сужава простор за деловање, што сами не направе бољу и квалитетнију? Биће да их спутава тржиште које и не разумеју.

Е, управо због тога што поштено послује на комерцијалном медијском тржишту, наша медијска кућа неће се више уздржавати да штеточинама каже да то и јесу. Са таквом врстом деловања сваки пут ћемо се суочити и на њега указати. И опет у општем интересу, на првом месту гледалаца којима наша медијска кућа неће никада потурати личне ставове, лажи и манипулације уместо праве, проверене и објективне информације".

Коментари (3)

Остави коментар
чет

17.05.

2018.

novinar [нерегистровани] у 22:20

ISTINA

Bivsi privilegovani, opstinski i gradski mediji, nikako da se naviknu da su sada na trzistu, pa „kom opanci, kom obojci“. Toliko.

Одговори
сре

09.05.

2018.

Realno [нерегистровани] у 22:21

Re:

A sta je problem sto se javila jos jedna tv stanica? Ako ispunjava uslove nabavke sto da ne zasto mora tv bor svaku javnu nabavku da namesta u svoju korist.

Одговори
пон

07.05.

2018.

Novinar - optimista [нерегистровани] у 21:36

Šta, ko,zašto.....

I sve bi bilo u redu, kada bi bilo jasno ko se ovde sa kim "svađa" i zašto. Saopštenje kolegijuma TV Bor i to uredničkog? Pa, šta? Ko ih "žulja", ta konkurentska televizija iz njihovog susedtva, u smislu prijave na javni poziv ili nekakvo slovo zakona ili neka smernica, koja im je predložena, jer se ne može uvek i stalno po nečijem ćefu i zamislima. Bilo bi doista korisno da se zna šta se zapravo dogodilo u vezi ovog javnog poziva, ko je koga naljutio i da onda bude jasnije svima zašto se mučio urednički kolegijum TV Bor da napiše i izda saopštenje koje se, gle čuda, našlo i na portalu UNS-a. Ko ih to "opasno ugrožava teorijama zavere". Igrankama nikad kraja. U tom delu Srbije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси