Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  На градском конкурсу добили новац за информисање грађана, а потом угасили фирму
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

13. 04. 2018.

Извор: УНС, Инсајдер

На градском конкурсу добили новац за информисање грађана, а потом угасили фирму

Дванаест милиона динара намењених јавном информисању, општина Смедерево је прошле године исплатила медијским кућама основаним непосредно пре расписивања конкурса. Непуних годину дана касније ниједна од тих фирми није доставила потпуне извештаје о наменском трошењу ових средстава.

Фирма Балкан продукција која је добила близу пет милиона динара угашена је пре два дана, а портал Epodunavlje је уместо уговорених 300 сати медијског садржаја пренео пет прилога и 15 вести преузетих од других медија.

То је грађане Смедерева коштало чак седам милиона динара.

Две и по године након приватизације медија и увођења конкурсног суфинансирања садржаја од јавног значаја, бројни су примери како су путем незаконито спроведених конкурса локалне власти наставиле да финансирају, а самим тим и контролишу “одабране медије”. Такође, све су учесталији случајеви да се новац намењен медијима, додељује тек основаним компанијама, без претходног искуства и јавно доступних података о финансијским и кадровским капацитетима.

Од укупно 20 милиона динара, колико је општина Смедерево издвојила за суфинансирање медијских садржаја у 2017. години, готово 12 милиона додељено је медијима који су у тренутку расподеле новца постојали свега неколико месеци.

„Владан Михајловић ПР производња аудио-визуелних производа Балкан продукција Београд” из Београда, добила је на смедеревском конкурсу скоро пет милиона динара за реализацију пројекта чији је назив, према општинској документацији, „Упознајмо се да би се боље разумели“.

Ни тада ни данас, међутим, није било могуће упознати се с радом ове продукције.

Продукција Балкан није уписана у посебан регистар медија, а нема ни сајт.

Према подацима из регистра предузетника Агенције за привредне регистре фирма под именом „Владан Михајловић ПР производња аудио-визуелних производа Балкан продукција Београд” регистрована је 26. јуна, два месеца пре него што ће добити новац из буџета града Смедерева. 

У решењу о додели средстава из буџета општине Смедерево наводи се да „по мишљењу Комисије, посебну вредност пројекту даје потпуна усклађеност с реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група и усклађеност планираних активности са циљевима, очекиваним резултатима и потребама циљних група“. Произведени садржај требало је да се емитује на ТВ Смедерево.

Рок за завршетак пројекта је био крај прошле године.

Након тога, Балкан Продукција је била у обавези да у предвиђеном року, достави доказе да су средства коришћена наменски односно у складу са уговором.

Да се то није догодило, објавило је Удружења новинара Србије, којем је у Градској управи Смедерева потврђено да је фирми Балкан продукција дат додатни рок за правдање вишемилионских сума добијених на конкурсу.

На питање да ли је Балкан продукција накнадно доставила извештај о утрошку новца, из Јавног правобранилаштва Смедерева за Инсајдер су само кратко навели да „нешто јесте достављено, али да с обзиром на обим посла, документација тек треба да се проучи“.

У међувремену, односно пре два дана, фирма „Владан Михајловић ПР производња аудио-визуелних производа Балкан продукција Београд” је угашена и избрисана из Агенције за привредне регистре. 

Портал еПодунавље за седам милиона динара објавио 15 вести

Према писању УНС-а, градска управа Смедерево је осим фирми Балкан Продукција наложила и компанији "Open View" да у додатном року достави извештај о трошењу средстава односно реализацији пројекта. Ова компанија је са порталом еPodunavlje на прошлогодишњем конкурсу добила највише новца, седам милиона динара.

Као и у случају Балкан продукције и портал ePodunavlje је основан непосредно пре расписивања конкурса.

Као издавач наведена је агенција Опен виеw д.о.о. из београдске општине Раковица. Ова агенција, је према подацима са сајта Агенције за привредне регистре, почела сда радом 20. јуна. 2017, са 500 динара оснивачког капитала.

Портал ePodunavlje је за пројекат под називом „Регионални центар за јавно информисање грађана“, добио од општине седам милиона динара.

УНС је прошле недеље саопштио да је Град Смедерево од фирме „Open View“ д.о.о., издавача портала ePodunavlje, након додатног рока за правдање пројекта, тражио и додатно појашњење новог наративног и финансијског извештаја.

Према писању УНС-а, уместо 300 медијских садржаја, новог портала и апликације за мобилне телефоне за које је на конкурсу Смедерева добила седам милиона динара, фирма Open View је доставила 15 вести од којих је већина преузета са других сајтова.

Такође, свих пет видео прилога које је Open View приложио приликом правдања утрошеног новца, већ су емитовани на другим медијима или каналима приватних лица и то годинама пре оснивања њиховог портала.

Град је дао овој фирми додатних десет дана како би оправдала пројекат.

У предвиђеном року, произведени медијски садржај који је у 2017. финансиран новцем грађана није доставила ни Телевизија Смедерево. "Не можемо за неколико дана да нарежемо све емисије које смо урадили пројектом, имамо стару технику", рекао је УНС-у директор и главни и одговорни уредник те куће Јовица Шешлак.

Он је навео да је граду правдано нешто више од два сата медијског садржаја. ТВ Смедерево је иначе на конкурсу добила два милиона динара.

Тек основане и пререгистроване фирме профитирале и у Београду

Смедерево није једини град који је средства из буџета намењена информисању грађана у 2017. години доделио тек основаним „медијским кућама“.

На конкурсу града Београда који је расписан 18. августа прошле године, чак пет милиона динара припао је фирми Фолим која је регистрована 22. августа, а четири милиона динара опредељено је за пројекат „Београд за свачији џеп“ фирме Зофин, основаној 23. августа.

Новац је добила и фирма која се до недавно бавила трговином на велико осталим машинама и опремом и звала се Металон цалибратион, а која је напрасно, девет дана после расписивања конкурса за медијске пројекте променила власника, делатност и назив. Фирма Металон цалибратион за продају машина власника Андреаса Велоусиса, 25. августа постала је Видео цалибратион за производњу кинематографских, аудио-визуелних и телевизијских садржаја и 17. октобра за пројекат „Први кораци... у Београду“ добила је два милиона динара.

И 2016. године на конкурсу Београда новац су добиле фирме за продају аутомобила на лизинг, рекламне агенције и продукцијске куће или фирме основане после расписивања конкурса.

Међу њима су и фирме Брендер и Ирик које добијају средства од града већ две године, а по оснивању су регистроване на истој адреси као и фирма Максим медиа, која је иначе власник Студија Б.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси