Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  ТВ Смедерево није оправдало пројекат, Град Смедерево се обратио правобранилаштву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

11. 04. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

ТВ Смедерево није оправдало пројекат, Град Смедерево се обратио правобранилаштву

Градска управа Смедерева обавестила је Јавно правобранилаштво да ТВ Смедерево д.о.о, које је добило два милиона динара на Конкурсу за суфинансирање медијских пројеката у 2017. години, ни после додатног рока није доставило произведени медијски садржај, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Град Смедерево је, осим ТВ Смедерево, додатни рок за достављање медијског садржаја, односно појашњења наративног и финансијског извештаја, дао и београдској Агенцији за производњу аудио-визуелних производа „Balkan production“ и фирми „Open View“ d.o.o. чији је портал ePodunavlje на конкурсу добио седам милиона динара.

Подносиоцима медијских пројеката, којима је смедеревска локална самоуправа дала додатни рок за правдање додељено је око 14 милиона од укупних 20 милиона динара, колико је било опредељено прошлогодишњим Конкурсом.

Директор ТВ Смедерево: Нисмо имали довољно времена

На питање УНС-а због чега ТВ Смедерево д.о.о. није доставило медијске садржаје у додатном року директор и главни и одговорни уредник ТВ Смедерево Јовица Шешлак рекао је да им Град није дао довољан рок.

„Не можемо за неколико дана да нарежемо све емисије које смо урадили пројектом, имамо стару технику“, рекао је Шешлак УНС-у.

Шта је ТВ Смедерево д.о.о. доставило Граду за правдање пројекта

У разговору са Градском управом у Смедереву, УНС-у је речено да ТВ Смедерево д.о.о. није доставило медијске садржаје који је требало да настану медијским пројектом и да им је зато остављен додатни рок за правдање.

Међутим, директор и главни и одговорни уредник ТВ Смедерево Јовица Шешлак, уједно и координатор медијског пројекта, рекао је УНС да је Граду правдано 138 минута медијског садржаја, као што се наводи у извештајима о реализацији пројеката.

„Ми смо њима доставили садржај од 138 минута, информативну емисију вести, а једна таква емисија траје два сата. Нисмо им доставили најаве емисија, музику, већ само сув материјал“, рекао је УНС-у Шешлак.

Међутим, у извештају о реализацији медијског пројекта „Смедерево данас“ које је УНС добио од Града нема медијских садржаја које је требало да произведе ова телевизија.

У пријави на конкурс, у коју је УНС имао увид, наводи се да ће се произведени садржај ТВ Смедерево емитовати у „три централне емисије дневника“ (јутарњи у 8 сати, централни у 19 сати и дневник у 22 сати), информативној емисији вести (на сваких сат времена), кроз прилоге, гостовање надлежних, разговор у емисијама као и педесетоминутне специјализоване емисије са репризама…

У извештајима о реализацији медијског пројекта ТВ Смедерево д.о.о. је навело да је пројекат реализован само кроз информативну емисију вести, у укупном трајању од 138 минута у периоду од октобра до децембра 2017. године.

Зашто смедеревци не могу да гледају ТВ Смедерево? Шешлак: Притисак градоначелнице Смедерева

Територија реализације медијског пројекта ТВ Смедерево д.о.о. је Град Смедерево, укључујући сеоске месне заједнице, а циљна група је целокупно становништво на територији овог Града, наводи се у предлогу пројекта ове телевизији, у који је УНС имао увид.

Ипак, ова телевизија, како су писали медији, али и како тврди градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић, која је упркос томе потписала Решење о расподели средстава овом медију, није видљива у овом Граду.

Директор и главни и одговорни уредник ТВ Смедерево Јовица Шешлак рекао је УНС-у да се ова телевизија може гледати преко антене, коју користи „5-10 одсто сеоског становништва“, а да кабловски емитери не желе да их преносе у Смедереву.

„Кабловски емитери неће да нас преносе у Смедереву иако имају законску обавезу за то, а чак не желе ни да им платимо за ту услугу. Мислим да је то због притиска градоначелнице Смедерева јер је она и раније учинила све да телевизију угаси “, рекао је УНС-у Шешлак.

Јовица Шешлак рекао је за „Смедеревске новине“ у октобру 2017. године, након што је добио средства на конкурсу у Смедереву, да ће ускоро обавестити јавност зашто се ТВ Смедерево не види на територији овог Града, као и да је ова телевизија потписала уговор са удружењем кабловских оператера УКОШ из Београда о редистрибуцији свог програма са двадесетак кабловских дистрибутивних система.

Иако се ТВ Смедерево не може гледати у Смедереву у извештајима о реализацији медијског пројекта ове телевизије наводи се да је „садржај био видљив на територији Града Смедерева...захваљујући уговору за реемитовање програма са појединим кабловским диструбутерима“.

Резултати медијског пројекта ТВ Смедерево: Повећана посета на порталу, странице на Фејсбуку и број контаката медијске куће

У извештају о правдању пројекта „Смедерево данас“  који је ТВ Смедерево доставило Граду, наведено је да је „повећан број контаката медијске куће“ и постигнута „изузетна посећеност портала и странице на друштвеним мрежама“.

На порталу ове телевизије www.tvsd.rs, чија је „изузетна посећеност“ резултат пројекта, налазе се четири фотографије и два логоа ове телевизије.

На Фејбук страници ТВ Смедерево дељени су текстови са портала „Смедеревске новине“, иначе портала и листа чији је директор и власник Јовица Шешлак, како је потврдио УНС-у.

На порталу „Смедеревске новине“ објављивани су текстови, уједно и дељени на Фејсбук страници ТВ Смедерево, у којима се критикује градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

Запослени ТВ Смедерево д.о.о. путовали у Суботицу око 40 пута због обуке за медијски пројекат

Град Смедерево је УНС-у уз извештаје о релазацији пројекта ТВ Смедерево д.о.о. доставило четрдесетак налога за службена путавања у Суботицу.

Директор ТВ Смедерево, уредници програма и маркетинг менаџер су у циљу „обуке за реализацију пројекта“ путовали од октобра до децембра у Суботицу. За ову обуку је ТВ Смедерево потрошила 75 хиљада, за гориво 80 хиљада, а за изнамљивање возила 120 хиљада динара.

ТВ Смедерево је суботичкој Агенцији К23 уплатило 75 хиљаде динара за „обуку запослених за потребе пројекта“, у чији сврху су директор и главни и одговорни уредник ТВ Смедерево Јовица Шешлак, уредници програма Јелена Васиљевић и Зоран Митровић и маркетинг менаџер Биљана Ћирковић ишли око 40 пута.

Овој суботичкој фирми уплаћено је укупно 800 хиљада динара, осим обуке запослених и за услуге одржавања опреме, закупа монтаже, студијске припреме и емитовање...

Око пола милиона ТВ Смедерево је уплатило „координатору пројекта“ (180.000), „техничком координатору пројекта“ (90.000), „уреднику координатора пројекта“ (90.000), „сниматељу“ (84.000) и „реализатору“ (84.000).

Град Смедерево тражи додатна појашњења од још две фирме

Осим од ТВ Смедерево д.о.о. Град је тражио и од београдске Агенције за производњу аудио-визуелних производа „Balkan production“ власника Владана Михајловића и фирме „Open View“ d.o.o, издавача сајта ePodunavlje, да у додатном року доставе „појашњење са пратећом документацијом у вези са достављеним наративним и финансијским извештајем“.

Подсетимо, Агенција „Balkan production” је на Конкурсу за пројектно суфинансирање медијских пројеката добила скоро пет милиона динара.

Ова Агенција, као и фирма „Open View“ d.o.o. о чему је УНС раније писао, није постојала у време расписивања првог смедеревског конкурса у априлу, који је поништен, а затим опет расписан у августу.

„Balkan production“ уписује се у Агенцију за привредне регистре (АПР) 26. јуна 2017. године, а након два месеца пријављује се на смедеревски конкурс и добија вишемилионски износ.

Иначе, у самој пријави медијског пројекта ове фирме, у коју је УНС имао увид, наводи се да ће ова агенција 20 медијских садржаја, односно емисија, емитовати управо на ТВ Смедерево, да ће „израдити џингл и шпицу за емисију“, као и да ће ови садржаји бити промовисани на друштвеним мрежама и локалним медијима и/или порталима.

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси