Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Информисање у јавном интересу – Муљање медијским динаром
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

12. 04. 2018.

Аутор: Милева Малешић Извор: foruminfo.rs

Информисање у јавном интересу – Муљање медијским динаром

На пријепољској медијској сцени појавио се још један пружалац медијских услуга – Глобал партнерс плус д.о.о. Судећи по уредно плаћеним рачунима, испостављеним председнику општине Пријепоље и општинској управи, свој посао су, прошле године, одрадили на „завидном нивоу“ и у оквиру ове делатности, од буџета општине Пријепоље, инкасирали 587.500 динара.

Укупан приход у претходној, 2016. години, поменуте фирме, био је мањи и износио је 558.000 динара. У 2017. њихов пословни успех вртоглаво расте и достиже цифру од 7.372.000 динара. Шта је све допринело да директорка Васвија Иглица, већ у другој години пословања (датум оснивања је 22. марта 2016. год.) постигне овакав успех?

Тема овог текста није њихов рецепт за пословни успех већ трошење буџетских средстава за информисање грађана и грађанки општине Пријепоље.

Подсећамо: За суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса у 2017. години опредељено је 5 милиона динара. Већ је писано да јавни конкурс у општини Пријепоље у 2017. години није спроведен у складу са Законом о јавном информисању и медијима и другим подзаконским актима. Од формирања стручне комисије до одлуке о додели средстава учињено је низ незаконитих радњи.

Текст Светозара Раковића прочитајте овде.

Пријепољским медијима је додељено само 15 % средстава, од укупно пет милиона опредељених за суфинансирање медијских садржаја. Највише средстава добиле су телевизије из Прибоја и Новог Пазара, по 1.925.000 динара.

Незаконитости у спровођењу медијског конкурса у Пријепољу

Телевизија из Новог Пазара, иако нема дозволу РЕМ-а за емитовање програма у општини Пријепоље, добија подршку за техничку опрему, куповину и изнајмљивање опреме, путне трошкове – чак и репрезентацију… Добијена средства на конкурсу нису била довољна за промоцију рада општинских функционера, председника Општине и начелнице Општинске управе и чланова већа, задужених за комуналне послове, па је на волшебан начун у медијске воде упливало и привредно друшво Глобал Партнерс плус д.о.о. Пријепоље.

Преко Глобал Партнерс плус д.о.о. Пријепоље, према копијама рачуна добијених од Општинске управе плаћане су следеће „медијске“ односно, маркетинг услуге: за честитку за новогодишње празнике (55.000 динара) и новогодишњи интервју председника општине Пријепоље (55.000 динара) укупно 110.000 динара. Поређења ради, цена новогодишње честитке на Телевизији Форум била је 5.000 динара, а ако се у пакету честитао и Божић – 6.500 динара.

Бајрамска честитка председника Општине на Санџак ТВ коштала је 27.000 динара. Још један интервју са председником општине Пријепоље на Санџак ТВ плаћен је 50.000 динара. Нешто јефтинија су била два интервјуа са начелницом Општинске управе – по 30.000 динара. И активности чланова Општинског већа и председника Општине у току новогодишњих празника су наплаћени са 20.000 динара. Председнику општине Пријепоље су испостављена и два рачуна за снимање полагања венаца на споменик сећања на погинуле борце у бомбардовању (67.500 динара) и за сусрет са породицама погинулих бораца (47.500 динара). Оба догађаја су била истог дана и коштала општинску касу укупно 115.000 динара.

Прилог о раду општинске управе фактурисан је са 33.000 динара, прилог о реконструкцији пута за МЗ Каћево 27.000 динара, прилог о реконструкцији котларнице у блоку Опанак 31.500, прилог о реконструкцији пута за насеље Непек 23.700 динара – укупно за прилоге 115.200 динара. За репортаже, о изградњи корита реке Милешевке плаћено је 37.500 динара, инфраструктуре у Ивању 28.300 динара и расвете у Великој Жупи 24.500 динара – укупно за репортаже 90.300 динара.

Иако је Санџак ТВ, телевизија из Новог Пазара, већ добила подршку општине Пријепоље на конкурсу, остаје запитаност како то да се рачуни за продукцију прилога емитованих на овој телевизији испостављају од Глобал Партнерс плус д.о.о. фирме која је регистрована за консултанске активности у вези пословања. По ком основу је општина Пријепоље плаћала медијске услуге фирми Глобал Партнерс плус д.о.о., на ком је то конкурсу, тендеру, јавној набавци… изабрана баш ова фирма. Од директорке Васвије Иглица добили смо одговор да је услуга вршена, по основу појединачних давања у вези са информисањем јавности о раду органа локалне самоуправе. “Ценовник услуга пословних партнера је став договора између пословних сарадника, у овом случају између Глобал Партнерс Плус д.о.о. и Санџак ТВ” – одговор је на молбу за достављање ценовника за телевизијски прилог, репортажу, интервју и честитку.

Наравно, све у интересу грађана и грађанки општине Пријепоље да правовремено и истинито буду информисани о раду локалне самоуправе, како напорно и посвећено ради у јавном интересу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси