Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Медијима више од милијарду динара, систем доделе новца пун нерегуларности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

13. 03. 2018.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Медијима више од милијарду динара, систем доделе новца пун нерегуларности

Током прошле године локалне, покрајинске и републичке власти су за пројектно суфинансирање медија издвојиле скоро 1,3 милијарди динара (око 11 милиона евра), показују подаци НУНС-а. Расподелу новца пореских обвезника медијима су, међутим, пратиле бројне неправилности, па је новац најчешће завршавао у џеповима људи блиским властима.

Анализа НУНС-а показује да је највише пара медијима дато из локалних буџета - до краја новембра 2017. године 133 локалне самоуправе су објавиле конкурсе у укупној вредности од скоро 970 милиона динара. Највише пара је подељено у Београду - 74 милиона, а најмање у Книћу - 200 хиљада.


Медијима је 255 милиона динара на седам конкурса до јуна 2017. године поделило и Министарство информисања, док је из буџета Војвоводине издвојено 70 милиона за шест конкурса.

Комисије најслабије карике пројектног циклуса

Највеће злоупотребе дешавају се при формирању конкурсних комисија и самој расподели новца. 

НУНС наводи примере Кладова и Смедерева где су првобитне комисије, састављене од представника репрезентативних удружења, без образложења распуштене и формиране нове, са појединим члановима упитних компетенција и и професионалног интегритета. 

Представници Коалиције “као да су непожељни за локалне власти", сматрају у НУНС-у, док се истовремено неретко форсирају мање позната и недовољно кредибилна удружења. 

"Очигледно фаворизовање медија наклоњених властима уз покриће тзв. стручних комисија готово да постаје правило. При томе, веома је спорна компетентност неких удружења чији су представници готово редовни чланови конкурсних комисија које доносе проблематичне одлуке о финансирању медија", подсећају из НУНС-а. 

Није ретка појава да се у више комисија “врте” једни те исти људи, а често се ради управо о најспорнијим конкурсима. 

"У највише комисија, чак 16, учествовао је Владимир Јовановић, предлаган од стране Удружења туристичких новинара и писаца у туризму Србије – ФИЈЕТ Србија. Владан Стефановић је био члан 13 комисија, на предлог Удружења електронских медија “ЦомНет”, чији је власник, удружења “ФИЈЕТ” и организације РАБ Србија. На трећем месту по броју учешћа у стручним комисијама је Радојица Мали (10), а предлагао га је РАБ", кажу из НУНС-а.

“Буразерска” подела пара грађана

Нарочито је проблематично како паре добијају јавности непознате рекламне и сличне агенције, и то по 5 или 6 милиона, што је “два до три пута више него најскупљи пројекти одобрени на конкурсима Министарства које се баве истраживачким новинарством по највишим стандардима”. 

"Таква новчана благонаклоност према непознатим и тек основаним фирмама рађа озбиљну сумњу да је реч о томе да се таквим тумачењем медијских закона, а новцем грађана, подмирују, на скривен начин повезани, приватни а не јавни интереси", кажу у удружењу. 

Новац се додељује медијима блиским властима, непознатим консултантским и ПР кућама, као и тек основаним фирмама, као што је био случај и у Београду, Новом Саду и Нишу. 

Скоро трећина нерегуларних конкурса на локалу

Нерегуларности је, према подацима НУНС-а, било на 39 од 133 локалних конкурса, што је нешто мање од трећине. 

Најчешће нису били предвиђени највиши и најмањи износ средстава који може бити додељен за појединачни пројекат, неке општине су уместо конкурса расписивале јавне набавке за медијске услуге, а поједине су и ограничавале право учешћа на конкурсу само медијима које имају седиште на територији те општине. 

Дешавало се и да текста конкурса буде само на сајту, али не и у штампаном медију како то закон налаже, а поједине општине нису отклањале те нерегуларности ни након упозорења Коалиције новинарских и медијских удружења (НУНС, УНС, НДНВ, АНЕМ и Лоцал Пресс). 

Комплетну анализу можете прочитати на сајту НУНС-а. 

О спорним доделама новца у Панчеву и Београду је писало и Раскрикавање које ће ускоро објавити базу пројектног суфинансирања за 2017. годину.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси