Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Сниматељ председника општине ухваћен у сукобу интереса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

24. 11. 2017.

Извор: gminfo.rs

Сниматељ председника општине ухваћен у сукобу интереса

Бојан Нешковић, који је, рекло би се, портпарол и сниматељ председника општине, ухваћен је у сукобу интереса.

Да све буде горе, општинска власт је, у покушају да се извади из непријатне ситуације, открила махинације у вези са ангажовањем “подобних“ кадрова који кршећи закон враћају услуге онима који су их запослили. По уговору, у који је ГМинфо имао увид, Нешковић је ангажован за потребе „Међународног бијенала минијатуре“ у Културном центру, док стварно ради као дворски сниматељ председника општине, који је и дао сагласност за његово ангажовање. Дакле, радник ангажован за потребе Културног центра прати у стопу председника општине, фотографише и прави видео прилоге које потом шаље медијима, којима је као један од чланова комисије доделио новчана средства.

Све је почело када је неко у кабинету председника општине решио да ангажује свог сниматеља. Купљена је камера, Нешковић је ангажован и почео је редовно да прати представнике власти, са све новом камером. Онда је, чини се, да би се искупио за измишљено радно место, решењем председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића, именован у Комисију за оцењивање пројеката за остваривање јавног интереса у области информисања. Иза овог рогобатног назива крило се трочлано тело које би, по закону, морало да буде стручно. Но, то на страну.

Њихову „стручност“ је „доказао“ председник комисије Миладин Вукосављевић, чијем се гостовању на Радио Џенарици код колегинице Снежане Касаповић смеје цела стручна новинарска јавност. И плаче. Јер је Вукосављевић,  и  они који су га предложили, и онај који га је именовао, показао и оголио све незаконитости којом власт покушава да награди подобне медије, а заувек ућутка оне који раде свој посао. Оне, којима не треба сниматељска услуга кабинета председника општине, него се баве новинарством. Прате дешавања и постављају питања, и у складу са професионалном савешћу, о томе извештавају грађане. Вукосављевић је у получасовном разговору са колегиницом Касаповић признао да је комисија све урадила противзаконито. Оно што се тиче Гминфо портала је да смо, по налогу власти, дискриминисани на овом конкурсу.  Вукосављевић је признао да им је сугерисано да „власт није задовољна сарадњом са тим порталом, и да им не треба дати паре“.

Што се тиче закона, уопште није битно да ли је власт задовољна или није. Битно је да ли је оно што пише у пројекту од интереса за грађане. Зато, власт и не одлучује, него би то требало да раде стручне комисије састављене од оних који се у то разумеју. Вукосављевић је доказао да се чланови милановачке стручне комисије ни у шта нису разумели. Или, што је још горе – да су све одлично разумели, али су се трудили да се праве да не разумеју. Због тога су чланови те комисије заслужено презрени од стране поштеног и часног новинарског света. Можда је требало да се зарекну на завет ћутања како  њихова брука не би дошла у јавност? Поред Вукосављевића и Драгане Чабаркапе, члан Комисије био је и Бојан Нешковић.

Исти Бојан Нешковић се пре неког времена на Сајму запошљавања, у листу присутних новинара уписао именом и презименом. У рубрици у којој се уписује медиј за који новинар ради он је уписао називе телевизија: Галаксија, Лав и Мелос.

Те три телевизије су на општинском конкурсу добиле укупно 1.050.000 (милион и педесет хиљада динара), што је трећина новца који је милановачка опстина определила за суфинансирање медијских пројеката. У комисији, која је по Вукосављевићевом признању радила по налогу општинске власти, седео је и сам Нешковић, који је сајам запошљавања забележио општинском камером, а затим материјал проследио, између осталих, и наведеним телевизијама.

На питање локалних новинара, изиритираних чињеницом да су локалне паре однеле регионалне телевизије, за које посао одрађује портпарол локалне власти и члан комисије која им је доделила паре, Бојан Нешковић је на питање да ли је запослен у општини и на које радно место и да ли је по уговору, одговорио:

- Да, да… По уговору…у Општини. Не радим за телевизије и нисам новинар. Радим у Информативној служби кабинета председника општине. Сниматељ сам и само им проследим материјал и снимке, као што шаљем и Вама…

ГМИНФО је, по Закону о доступности информацијама од јавног значаја,  затражио и добио одговор од Општинске управе о Нешковићевом ангажовању.

Општинска управа, дакле, тврди да Нешковић уопште није ангажован код њих.

Дакле, ми новинари и ви грађани, смо наивни! Нешковић који сваког боговетног дана снима председника општине и шаље медијима снимке догађаја на које општински оци не зову локалне новинаре, још и исти материјал шаље телевизијама којима је доделио новац на конкурсу и које би, за тај новац, требало да имају своје новинаре на терену, а не да објављују ПР материјале општинске власти.

Тако вам је, драги читаоци, општинска власт постала новинска и ПР агенција. И уместо да наплаћује своје услуге и производе, она још и плаћа да ти њихови производи буду емитовани. Противзаконито. Док два локална и релевантна медија, од три колико постоји на територији Општине Горњи Милановац гуши – јер није задовољна сарадњом са њима.

Зашто је ово битно? Зато да знате да постоје медији, као што су Таковске новине и ГМИНФО, који свој посао раде онако како би то новинари и требало да раде. И да постоје медији који објављују ПР материјал општинских власти, које им прави ПР служба председника општине, а по тврдњи те исте општине – прилоге снима особа која уопште није ангажована код њих. 

И стварно – где је и како запослен Бојан Нешковић? Он својим потписом потврђује да ради за телевизије ЛАВ, Галаксија и Мелос. Речима, у диктафон, каже да ради у општини. А општина тврди да то није тачно. Чаршијске приче кажу – запослен је у Културном центру.

На крају смо, у жељи да сазнамо где је стварно запослен Нешковић, одлучили да проверимо „градске приче“ да је његово формално радно место у Културном центру Горњи Милановац. ГМИНФО је, по Закону о доступности информацијама од јавног значаја,  затражио одговор на то питање од директора Културног центра Драга Арсића који је потврдио тачност чарсијских прича изјавом да је Нешковић ангажован по уговору о привремено-повременим пословима у Културном центру.

- Код нас је извршена рационализација и ми сада имамо 25 запослених по уговорима на неодређено време, а по Закону 10 одсто радника у односу на број запослених може бити ангажовано по уговорима, па и по уговору о привремено-повременим пословима. Ми имамо једно лице на јавним радовима преко Националне службе за запошљавање и једно лице на привремено-повременим пословима, односно Бојана Нешковића. Прво смо послали молбу за ангажовање лица на привремено-повременим пословима по процедури председнику општине Дејану Ковачевићу који је дао сагласност на основу које је састављен уговор о привремено-повременим пословима са Бојаном Нешковићем - изјавио је за наш портал директор Културног центра Драган Арсић и додао да је Нешковић од 14. октобра 2017. године ангажован у Културном центру на пројекту из области културе „Међународно бијенале минијатуре“, а пре тога је био, исто по уговору о привремено-повременим пословима, ангажован на пројекту „Кратка форма“.

И Весна Банашевић, руководилац правног сектора Културног центра, са правне стране појаснила да је, када је у питану ангажовање Бојана Нешковића у Културном центру Горњи Милановац, испоштована законска процедура.

- Пошто Бојан Нешковић није јавни функционер, податке у вези са њим Вам можемо дати само на увид како би видели оно што Вас занима, односно да ли је испоштована законска процедура око његовог пријема. Ми по Закону о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, по два основа имамо право да ангажујемо лица по уговорима. Што  се тиче радног ангажовања лица на пројектима и програмима у области културе они су изузети, односно на њих се то не односи. На тај део Закона се ми позивамо и зато смо тражили од председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића сагласност да ангажујемо једно такво лице са средњом стручном спремом које нам је неопходно. Иначе, када је реч о привремено-повременим пословима лице је ангажовано 120 дана у једној календарској години за радна места која нису систематизована и послови се могу мењати- рекла је Весна Банашевић, руководилац правног сектора Културног центра.

Тако је, дакле, Бојан Нешковић ангажован за потребе Културног центра. Сагласност је дао председник општине. У Културном центру би требало да ради на пројекту „Међународно бијенале минијатуре“. Још само да надлежни објасне какве везе има Бијенале са праћењем свакодневних активности председника општине и снимањем разних царшијских дешавања, седница Општинског већа и Скупштине, праћењем рада општинских функционера по селима у нашој општини, и постављањем питања функционерима уместо новинара и на крају,  достављањем материјала са тих догађаја медијима, па и онима који не шаљу своје извештаче на догађаје?

 Чини се, Бојан Нешковић, који је истим тим медијима, као члан Комисјие, доделио општинске паре, ради управо за њих.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси