Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Готово 10 пута мање новца за медије у Зајечару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

05. 10. 2017.

Аутор: Марија Вучић Извор: Цензоловка

Готово 10 пута мање новца за медије у Зајечару

Од 24 милиона динара, колико је ове године најпре било предвиђено за јавно информисање, зајечарски медији ће конкурисати за свега 2,7 милиона за пројекте које ће морати да заврше до краја децембра. И док градоначелник Зајечара Бошко Ничић тврди да ни то „није мало“, има и оних који сматрају да иза свега стоји тактика градске власти да уништи локалне медије како би ту дошли „крупни играчи“.

Одлука о готово десетоструком смањењу износа за медије донета је након што је нова градска скупштина, конституисана после избора у мају, крајем септембра усвојила ребаланс буџета.

Да ће то обесмислити идеју пројектног суфинансирања упозорила су недавно и новинарска удружења, након апела 14 зајечарских медија који су се ујединили у захтеву да конкурс буде расписан.

„Овим су медији добили 0,3 посто од буџета. За тај новац је немогуће остварити било какав јавни интерес. Стићи ће медији и да конкуришу и да потроше новац, јер 2,7 милиона је апсолутно недовољно и за једну медијску кућу“, каже новинар и власник продукције ЗАмедиа Душан Војводић.

„Није било могуће за медије определити више пара, осим да се нешто друго закине, али не сматрамо да би то било логично у тренутку када се све тресе у граду. И ја од републике добијам не знам колико, а хтео бих пет пута више. А 2,7 милиона за медије није мало пара. Можда је Војводићу мало, али за грађане Зајечара није“, каже Ничић.

Иако је до краја године остало још мало, Ничић каже да ће нажалост морати да испуне законску обавезу и распишу конкурс.

„Кажем ‘нажалост’ због финансијске ситуације. За многе одреднице у закону бих вам рекао ‘нажалост’. Као, на пример, за јубиларне награде у образовању, које плаћају локалне самоуправе, а не послодавац“, наводи он.

Каменковић: Градска одлука логична

Власница продукције Луцкy Стар Медиа из Зајечара Соња Каменковић сматра да је ова градска одлука „сасвим у реду и логична“ имајући у виду „рупу од две милијарде у буџету“.

„Јесте без везе што је износ мали, али у тренутку када је буџет донет и када је најпре предвиђено 24 милиона, на власти је био Саша Мирковић. У међувремену је дошло до промене власти, направљен је пресек какав је буџет, колико је реалан, и тај износ је ребалансом смањен. То нема везе ни са једним медијем“, каже Соња Каменковић.

Она додаје да сада, пред крај године, нема ни смисла медијима давати више новца, јер би то „било неодговорно“.

„Свакако да конкурс треба да се расписује благовремено, али смо имали смену власти и то је закочило цео процес. Е сад, што неко неће да добије онолико колико је добијао годинама, то је други сегмент приче“, сматра Соња Каменковић.

Она се не слаже с тим да је реч о тактици градске власти да уништи локалне медије, јер, како каже, „овде су локални медији девастирани од 2013. године“.

„Исто се десило када је Мирковић дошао на власт. Они су давали његовој Бест телевизији новац, па је био фронтални напад на њега, пљували су га до изнемоглости, док овај није решио да одреши кесу. Онда можеш да видиш прилоге после тога, који су били потпуно афирмативни. Тада је у Зајечару било најлепше на свету, а то није новинарство“, истиче Соња Каменковић.

Јеремић: Страшно је што се конкурс тек сад расписује

Председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић каже да је ово пример проблема на какве УНС указује преко своје акције „2% за медије“.

„Раније је био систем да су само медији у власништву градова и општина добијали новац по неком дифолту, а остали медији су били угрожени јер нису могли да дођу до било ког дела буџетског новца. Идеја је била да то раде независне комисије и да се на тај начин обезбеди плурализам. Због тога се УНС залаже за та два процента, јер смо 2012. године урадили истраживање на репрезентативном узорку, где смо дошли до тога да би два одсто био пристојан износ“, каже Јеремић.

Власт је, међутим, брзо нашла начин како да заобиђе добру идеју пројектног финансирања, сматра Јеремић.

„Ми смо упозоравали на то да ће закони врло лако моћи да се изиграју, јер нема казнених одредби, није одређен тај минимум за који ми тражимо да буде два процента, и то се, нажалост, показало као тачно. Али пред усвајање закона нас нико није слушао“, наводи он.

Он каже да је „страшно што се тај конкурс расписује тек сада“ и истиче да закон и у том делу треба мењати.

„Идеја УНС-а је да једноставно буде прописано да конкурси морају да буду расписани најкасније до, рецимо, марта, на свим нивоима. Онда би једноставно могли сви да заврше пројекте и комисије да одлуче, и да тај новац стигне у првој половини године до медија“, каже Јеремић.

 

Коментари (1)

Остави коментар
нед

08.10.

2017.

Tehnicar [нерегистровани] у 08:58

Demagogija

Jeremicu, pa Ti si bio glavni zagovornik ovakvih medijskih zakona. Sada peres biografiju, ali nece moci zbog snimaka iz tog perioda. Uskoro krece podsecanje ko se za sta zalagao ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси