Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Непрописивање максималног и минималног износа који се може доделити пројекту најчешћа неправилност конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

09. 08. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Непрописивање максималног и минималног износа који се може доделити пројекту најчешћа неправилност конкурса

Најчешћа неправилност конкурса локалних самоуправа за суфинансирање медијских садржаја је неодређивање највишег и најнижег износа који се може доделити по пројекту, показују подаци којима располаже Удружење новинара Србије (УНС).

Та неправилност понавља се у тексту 18 конкурса локалних самоуправа у овој години, од 46 које је Коалиција новинарских и медијских удружења забележила као нерегуларне у моменту расписивања, а свих 18 општина и градова исправило је своје конкурсе након реаговања Коалиције.

Према Правилнику којим се уређује суфинансирање медијских пројекта у области јавног информисања одређивање најнижег и највишег износа који се може доделити по пројекту је обавезно.

Локалне самоуправе су уважиле примедбе Коалиције и конкурсе прилагодиле прописима у укупно 39 од 46 уочених случајева. 

Од децембра 2016. године до данас, локалне самоуправе расписале су укупно 112 конкурса за ову годину, Министарство културе и информисања седам, док је Покрајински секретаријат расписао шест конкурса од којих су два у току.

Осим изостављања највишег и најнижег износа који се може доделити по пројекту, Коалиција новинарских и медијских удружења уочила је да приликом расписивања 17 конкурса нису објављени обрасци за пријаву, или су понуђени стари, које је надлежно Министарство културе и информисања прописало претходним Правилником.

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти нису били у складу са Правилником у тексту пет конкурса, а два конкурса предвидела су искључиво учешће медија који се дистрибуирају или емитују на територији ових локалних самоуправа.

Коалиција је од свих градова и општина чији конкурси нису били у складу са Законом и Правилником тражила да конкурсе исправе и ускладе их са прописима.

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси