Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Државне паре само напредњачким медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

08. 05. 2017.

Аутор: М.Д.Миљковић Извор: Данас

Управни суд у Нишу другу годину заредом поништио решење Градске управе у Лесковцу за доделу средстава локалним медијима

Државне паре само напредњачким медијима

Управни суд у Нишу другу годину заредом поништио је решење Градске управе у Лесковцу за доделу средстава локалним медијима из буџета, по тужби Радија 016.

Југослав Томић, директор поменутог радија, тврди да иза незаконите доделе буџетских средстава медијима блиским СНС-у стоји лично градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који игноришући правила конкурса својим послушницима који седе у Комисији и Градском већу даје унапред састављен списак којим гласилима треба дати новац.

- Противзаконито за две године поделити 30 милиона динара пореских обвезника подобним медијима у Лесковцу и околини, и платити још 150.000 динара судске трошкове, а да за то нико није одговоран, говори о бахатој и неодговорној власти у нашем граду. Градоначелник Цветановић мора да схвати да се медији финансирају, не по његовој жељи и вољи, већ по понуђеним пројектима, и то по Закону о јавном информисању и медијима - казао је Томић и оценио да је Цветановићева изјава да "Радио 016 не сме да добије ни динара из буџета јер се станицама не додељују средства од кад је радио Лесковац ликвидиран" - чиста бесмислица.

Према његовим речима, градоначелник Лесковца незаконите радње приликом доделе средстава медијима спроводи преко свог човека - Срђана Цонића, дописника РТС-а из Лесковца, који је иначе прошле и претпрошле године био председник, а ове године "само" члан Комисије. Како је рекао, Цонић је радећи прљави посао за свог наредбодавца, више водио рачуна да му испуни жеље, него о свом моралу и законитости посла кога се прихватио. Због тога, истиче Томић, ни две судске пресуде за две године нису биле довољне да се градоначелник одрекне његових услуга, већ му је омогућено да и трећи пут одлучује о подели 20 милиона динара пореских обвезника.

- Ти људи у Комисији, Управи за друштвене делатности и Градском већу урушавају правни систем наше државе, стављајући се изнад суда и Закона, сматрајући да им нико ништа не може. Губе из вида да у држави ипак постоји механизам да се спроведу одлуке суда, али ће то нажалост поново коштати пореске обвезнике Лесковца, овога пута много више. Ми идемо до краја - поручио је Томић и најавио нову тужбу уколико "градски оци" наставе стару праксу доделе средстава медијима блиским владајућој партији на конкурсу за 2017. годину.

Он је подсетио да је Радио 016, који толико смета градоначелнику Цветановићу, најстарији медиј у граду, да је годинама, а и сада, најслушанија радио-станица у Јабланичком округу по испитивањима ИПСОС - Стратеџик маркетинга, као и да је добитник многобројних награда и признања.

Медији који су у Лесковцу добили новац из буџета

Међу медијима који су на поништеном конкурсу у Лесковцу добили средства из буџета (у динарима), а за које Томић тврди да су блиски СНС-у, налазе се: Привредно друштво за производњу и емитовање ТВ програма ТВ Лесковац а. д. (4.800.000), Студио МТ (2.000.000), Коперникус кејбл нетворк (1.000.000), РТВ Белами (1.000.000), ДИНКОМ К-1 (3.000.000), Јавно гласило Југомедиа Лесковац (1.200.000), РТВ 4Ц (2.000.000), Регионална информативна агенција Лесковац ЈУГПРЕС (1.000.000).

 Лесковац није усамљен случај

Пракса да локалне самоуправе додељују новац из буџета искључиво медијима блиским власти постао је својеврстан тренд широм Србије. Подсећамо, наш лист је писао о конкурсу за суфинансирање пројеката медијских садржаја Града Београда, где од 90 милиона, критички настројена гласила нису добила ни динара; с друге стране, само четири медијске куће - Адриа Медиа, Маxим Медиа Плус, Коперникус и портал Телеграф, поделиле су готово 30 милиона динара. На нивоу државе, драстичан пример представља ТВ Коперникус, који огранке има у бројним градовима и при расподели средстава из локалних буџета добија више од половине новца намењених медијима, а понегде и сва средства, као у Јагодини.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

09.05.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 07:17

Istina

Bese si Tomicevo, jer je godinama vedrio i oblacio u Leskovcu. Svuda se placa kvalitet, a 016 to vec godinama nema jer je Tomic radio ka funkcioner lokalne samouprave u Domu kulture Zika Ilic Zuti. Kada je otisao u penziju hteo je po starom, a u medjuvremenu dosli mladi, bolji... I jos nesto, on u radio stanici nema zaposlenih i sto je najvaznije sasvim druga osoba je konkurisala za projekat a ne Tomic. Neznam zasto se busa i pljuje sve koji mu padnu na pamet.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси