Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Плаћено извештавање о раду Скупштине, одборника и јавних предузећа није незаконито?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

15. 03. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Плаћено извештавање о раду Скупштине, одборника и јавних предузећа није незаконито?

Скупштина града Ваљева расписала је јавни позив за прикупљање понуда за праћење активности Скупштине града у 2017. години путем аудио-визуелних медијских услуга и за то из буџета издвојила пет милиона динара, колико и пројектно суфинансирање медија у 2107. години.

Како је објављено на сајту Града, јавни позив има четири ставке па се тако, поред праћења активности Скупштине града, јавни позивом тражи и праћење рада месних заједница, рада одборника на матичним теренима, рада јавних предузећа и служби чији је оснивач Град. 

Три милиона динара издвојено је за “праћење и видео извештавање о раду Скупштине града и њених тела, као и за пренос рада скупштинских заседања".

Милион динара предвиђено је за ставку два - "праћење и видео извештавање о раду месних заједница, као и раду одборника на матичним теренима", пола милиона динара издвојено је за ставку три - "праћење и видео извештавање, односно припрема и реализација сервисних информација о раду јавних предузећа и јавних служби чији је оснивач Град". Исто толико предвиђено је и за "аудио-радијско извештавање о раду Скупштине града и аудио-радијски пренос скупштинских заседања у информативном програму".

Председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић рекао је Удружењу новинара Србије (УНС) да не види у чему је проблем што је за праћење рада Скупштине града расписан посебан јавни позив.

„Сматрам да је то све у складу са законима и да смо све стручно и квалитетно урадили. У буџету Града је издвојен новац за праћење рада Скупштине. Одборници, месне заједнице и јавна предузећа су или део Скупштине или су у њеној надлежности, она их финансира и њој подносе извештаје. Ни у чему нисмо погрешили. Град Ваљево расписао је и конкурс за пројектно суфинансирање медија који је у складу са Законом о јавном информисању и медијима, али ово не подлеже том закону и не видим у чему је проблем“, рекао је Илић.

Председник комисије Града Ваљева која је спроводила овај јавни позив Михајло Милутиновић такође сматра је да је све урађено у складу са законима.

„На захтев опозиције да рад Скупштине није довољно праћен решили смо да ове године у буџету издвојимо посебна средства за то. Све што је у оквиру скупштинских надлежности обухваћено је јавним позивом. Мислим да је ово напредак у раду Скупштине. Сваки одборник ће бити заступљен у медијима и мислим да је то похвално. С обзиром на то да ће ту бити доста посла, доста извештавања, јавни позив смо расподелили у четири партије, како не би један медиј добио све послове. Тако су и медији били у равноправном положају. Сви су могли да конкуришу“, каже Милутиновић.

Законом о јавном информисању и медијима прописано да је локалне самоуправе из буџета обезбеђују средства за оставаривање јавног интереса у области јавног информисања и распоређују их на основу спроведених јавних конкурса.

„Законом расписивање посебних  јавних позива за праћење и извештавање рада Скупштине, па и месних заједница и рада одборника није забрањено. Зато мислим да се мора мењати Закон о јавном информисању и медијима тако што ће локалне самоуправе моћи једино да финансирају медије кроз пројектно суфинансирање. Јавне набавке би у том случају могле само да се расписују за скупштинске преносе, огласе, снимање промотивних филмова пошто они не представљају медијски садржај“, рекао је УНС-у државни секретар за информисање и медије Нино Брајовић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси