Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  За медијске пројекте тек 0,32 одсто из буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 03. 2017.

Аутор: Ненад Ковачевић Извор: www.danas.rs

Ужички медији незадовољни износом и начином расподеле новца

За медијске пројекте тек 0,32 одсто из буџета

Да је власт уважила препоруку новинарских удружења, медији би уместо осам могли да рачунају на око 40 милиона динара. За суфинансирање медијских пројеката за ову годину у ужичким буџету је планирано осам милиона динара, што је свега 0,32 одсто укупног градског буџета.

Да је власт у Ужицу уважила препоруку новинарских удружења о томе да би локалне самоуправе требало да издвоје два одсто буџета за ту намену, медији би могли да рачунају на око 40 милиона динара.

Износом од осам милиона динара, али и начином на који се расподељују та средства, нису задовољни власници ужичких медија и подсећају на то да градови исте величине, па и много мање општине издвајају много већу суму, док градоначелник Ужица Тихомир Петковић истиче да је тај износ прошле године повећан са шест на осам милиона динара.

- Иако су, ове године, поједине локалне самоуправе повећале средства за медије, вероватно с намером да постигну већу пажњу пред предстојеће изборе, ми то у Ужицу нисмо урадили. Постоје градови сличне величине као што је Ужице који одвајају знатно више, али нека се бар сваке друге године увећава тај износ и верујем да ће и медији бити задовољни, навео је за Данас Петковић. На подсећање да је тај износ много мањи од препоруке новинарских удружења, Петковић је узвратио да је "природно то што новинарска удружења покушавају да се изборе за што већи новац", а потом поручио:

- Медији у Србији не живе добро, али није прави пут да живе на рачун буџета, него морају да се, у значајном обиму, изборе на тржишту.

Осим оцене да је наведени износ изузетно мали, Александар Ранковић, власник регионалне Радио Луне, каже да "систем суфинансирања медијских пројеката није у потпуности заживео у Србији и да се веома често фингира".

- Расподела новца не зависи од квалитета пројеката, а у Ужицу новац се расподељује по принципу уравниловке, тако да сви медији у граду добију део планираног новца за пројекте, казао је Ранковић.

Зорица Ђоковић, директорка предузећа "Вести", у оквиру кога послује недељник истог назива, Радио Ужице и сајт инфоера.рс, каже да Ужице годинама мало издваја за медијске пројекте, а потом указује на важан проблем.

- Систем суфинансирања требало би да остане, али локалне самоуправе нису довољно информисане о томе за шта се тај новац додељује. Представници локалних самоуправа сматрају да би новинари требало искључиво афирмативно да пишу о њима, а не да свој посао раде професионално и у интересу грађана, оценила је Ђоковић.

Тони Станковић, власник недељника Ужичка недеља, истиче да "у принципу подржава став оних грађана који се противе суфинансирању медија средствима из буџета и наводе да би медији требало да остварују приходе на тржишту али, како наводи, то није могуће, јер су локални медији у агонији.

- Споран је и начин на који се расподељује и тако мали износ, јер се то не ради на основу квалитета пројеката, већ на основу политичке послушности. Не подстиче се оно због чега медији постоје - а то је информисање, него се практично награђује дезинформисање. У таквој ситуацији, можда је боље да се медијима не додељују средства из буџета, већ да се сналазе како знају и умеју. Очекујем да ће се за две године угасити озбиљни локални медији, а опстаће они портали који се баве "шеровањима" и најприземнијом пропагандом, навео је власник Ужичке недеље.

Ранко Станковић, директор регионалне ТВ Лав, каже да је Ужице годинама међу пет локалних самоуправа које издвајају најмањи износ за суфинансирање медијских пројеката, подсетивши на то да је суседна Чајетина, која има пет пута мање становника од Ужица, издвојила 20 милиона динара.

- Суфинансирање медијских пројеката је добро замишљено, али локална самоуправа, након расподеле новца, захтева да пратимо и дневнополитичке догађаје и активности њених представника, што нема везе за медијским пројектима. Ако се не појавите на таквом догађају, онда вас позову и кажу - разговараћемо због чега нисте били на догађају, сведочи Станковић и додаје да је, према његовим информацијама, локална власт ангажовала једну ужичку агенцију да прати градске функционере на догађајима који се, најчешће, организују ван Ужица.

- Та агенција је недавно снимила догађај у Београду коме су присуствовали представници градске власти и понудили су нам да емитујемо ТВ прилог о томе. То сам одбио, јер то, на неки начин, вређа професију. Након расподеле новца за пројекте, представници градске власти траже да снимамо и оно са чим се хвале и, вероватно су, због тога ангажовали ту агенцију и још неке људе, али не знам где ће да емитују такве снимке. Ако локална самоуправа плаћа те људе да то раде, онда би неко требао да плати телевизијама да емитују те снимке, поручио је Ранко Станковић, директор ТВ Лав.

Тендер за преносе локалне скупштине

Иначе, поред осам милиона динара за суфинансирање медијских пројеката, Град ће за радио и ТВ пренос укупно 12 седница локалне скупштине платити 996.000 динара. Од тог износа, Радио Сан добиће 204.000, а ТВ 5 - 792.000 динара. Током процеса јавне набавке, који је трајао до 17. фебруара, понуде су доставили само наведени медији.

Променио одлуку комисије

Прошле године, након што је стручна комисија завршила свој посао и утврдила износе за суфинансирање медијских пројеката, градоначелник Тихомир Петковић је тај предлог променио, због чега је реаговала Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) и затражила од њега да поништи своју незакониту одлуку, сматрајући да је њоме злоупотребљен јавни конкурс и обесмишљен рад комисије, али Петковић није одустао од своје одлуке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси