Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Бела књига о примени медијских закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

03. 06. 2016.

Извор: Бета

Бела књига о примени медијских закона

НОВИ САД - Велики број локалних самоуправа у Србији кршио је медијске законе при расписивању конкурса за суфинансирање јавног интереса у сфери информисања, а многе од њих нису ни расписале конкурсе, речено је данас на представљању Беле књиге о тој тематици.

 

"Од 167 локалних самоуправа које су посматране, многе од њих су показале невероватну креативност у заобилажењу закона", рекао је председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Недим Сејдиновић.

Закључак је да се тај процес мора унапредити кроз промену подзаконских аката, а Сејдиновћ је рекао да Медијска коалиција чврсто верује да ће морати да дође и до измене медијских закона.

"Имамо веома озбиљне проблеме са медијским слободама и ситуација је данас гора него 2014. године, када су закони донети. Али, излазак државе из медија и конкурсно финансирање су темељи који морају остати. Ово што се сада дешава је последица непоштовања закона и одбијања државе да изађе из власништва у медијима", казао је Сејдиновић.

Било је расписано укупно 212 конкурса на свим нивоима, за финансирање веће од две милијарде динара.

Највећи проблеми су у највећим градовима, а Сеђновић је изразио бојазан да ће и мање локалне самоуправе кренути у кршење закона по угледу на велике градове.

Конкурсе нису расписале 42 локалне самоуправе за шта се "као разлози наводи недостатак средстава, а поједине локалне самоуправе тврде да нису у обавези да расписују конкурсе", рекао је Сејдиновић и додао да је у просеку око један одсто локалних буџета издвајано за конкурсно финансирање.

У чак 70 одсто расписаних конкурса уочене су неправилности различите врсте, а Сејдиновић је као пример навео Нови Пазар који је издвојио 170 милиона динара, док је Министарство културе издвојило 250 милиона.

"Рекло би се да власт у Новом Пазару изузетно брине о јавном информисању, али је огроман проценат овог новца отишао једном медију, који је приватизован", казао је Сејдиновић.

Навео је да је Медијска коалиција у 92 локалне самоуправе имала представнике у комисијама, док су у појединим градовима и општинама чланове комисије предлагала новинарска и медијска удружења "која не дају знаке живота, сем што предлажу чланове удружења".

Сања Станковић из Медијског одељења Мисије ОЕБС-а у Србији казала је да локалне самоуправе треба да се угледају на начин како конкурсе расписује и спроводи Министарство културе и информисања Србије.

Медијска аналитичарка Жужана Серенчеш казала је да резултати мониторинга показују да су нужни надзор и контрола јавног новца у суфинансирању јавног интереса у сфери информисања.

Представница Локал преса Снежана Милошевић је за 10. јун најавила протест новинара у Крагујевцу јер градка власт није ни расписала конкурс и јер фаворизује један медиј.

Председник Управног одбора Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Србије Мирослав Тадић рекао је да поједини градови и општине одбијају било какву сарадњу с Медијском коалицијом, струком и с представницима цивилног друштва.

Бела књига конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања обухвата период од априла 2015. до априла 2016. године и припремљена је уз подршку амбасада Аустралије и Велике Британије.

Медијску коалицију чине Независно удружење новинара Србије, Удружење новинара Србије, НДНВ, Локал прес и АНЕМ.

Коментари (3)

Остави коментар
пон

06.06.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 09:38

Siva knjiga

Kada bi se istrazivalo koliko je medija opravdalo sredstva i potrosilo namenski novac od lokalnih samouprava bela knjiga bi posivela....

Одговори
пет

03.06.

2016.

Dejan [нерегистровани] у 23:40

lopovluk

Tuga, jad, čemer i veliki lopovluk. Mora se naći ko je odgovoran za uništavanje medija ...
Ko je podržao ovakve stvari, nakaradne zakone ...

Одговори
пет

03.06.

2016.

Saša Todorović [нерегистровани] у 16:43

Knjaževac

Privatizacija lokalnih medija...tuga, jad i čemer...toliko.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси