Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Велика Плана: Јавни интерес за све грађане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 05. 2015.

Аутор: Љупка Симовић

Велика Плана: Јавни интерес за све грађане

Конкурс општине Велика Плана за суфинансирање медијских пројеката из буџета те општине, измењен је након што је Медијска коалиција реаговала дописом.

 

Наиме, у конкурсу објављеном 20. априла 2015. године, уочено је неколико неправилности на које су реаговали новинари ангажовани на заједничком пројекту Удружења новинара Србије и Недељника Време. Медијска коалиција је примедбе детаљно анализирала и дан касније послала допис општини Велика Плана са сугестијама за измене.

Примедбе су се односиле на нејасно формулисане услове учешћа, као и уско постављене критеријуме програмског садржаја, који у извесној мери нису били у складу са Правилником и Законом о јавном информисању и медијима.

Кључне измене су унете у делу који се односи на услове конкурса, па је реченица: “На конкурсу се може конкурисати само с једним пројектом”, замењена јаснијом формулацијом из Правилника која гласи: „Ако је учесник конкурса издавач више медија, може на конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј“.

Део конкурса који се тиче програмског садржаја, првобитно је био формулисан тако да се медији условљавају да свакодневно прате искључиво рад локалне самоуправе. У допису Медијске коалиције, коју чине релевантна новинарска удружења, појашњен је коцепт јавног интереса, који су надлежни у општини Велика Плана и усвојили.

„Концепт расписивања јавних позива уведен је усвајањем нових медијских закона управо са циљем да медији добију новац за пројекте који су у јавном интересу грађана, а не искључиво за праћење рада органа локалне самоуправе. Медији могу конкурисати са таквим пројектом, али они јавним позивом не смеју бити ограничени на извештавање о раду органа локалне самоуправе“, неведено је, између осталог, у допису.

У кратком року, примедбе Медијске коалиције су уважене, те је конкурс усклађен са прописима објављен у суботу, 25. априла. Измене су садржале и тражени продужетак рока за доставу пријава, тако да се све успешно окончало 30. априла.

Најкасније за 90 дана од завршетка рока за пријаву, Комисија има задатак да донесе одлуку о расподели 2,5 милиона динара буџетског новца, колико је општина Велика Плана наменила суфинансирању медијских пројеката ове године.

Током претходних неколико месеци, у склопу Акције “Два посто за медије”, новинари са територије целе Србије, у сарадњи са УНС-ом пратили су развој догађаја на тему усвајања и примене сета медијских закона. Конкурси су ти који, чини се, имају пресудну улогу у равномерној и правичној трци за расподелу јавних средстава, а будне новинарске очи пратиле су сва дешавања. Резултат је да је благовремено указивано на пропусте и недостатке, па је и у другим општинама, попут Велике Плане, након реакције новинара и удружења дошло до измене спорних делова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси