Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  У Краљеву новац подељен, у Рашки на чекању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

15. 05. 2015.

Аутор: В. Аранђеловић

У Краљеву новац подељен, у Рашки на чекању

Није било притисака краљевачке власти на комисију која је одлучивала о расподели буџетског новца намењених пројектном финансирању, али је било љутње незадовољних медија.

Краљевачко градско веће недавно је потврдило одлуку комисије која је одлучивала о расподели буџетских средстава намењених пројектном финансирању медија. За ове потребе власти ће из градске касе да исплате новинским кућама 15 милиона динара што је 0,5 одсто укупног буџета.

У трци за расподелу овог новца нашло се 14 пројеката, али су чланови комисије оценили да услове испуњава десет предлога. Тако је 14,5 милиона динара подељено краљевачким телевизијама, новинама, радио станицама и порталима, а коме ће отићи просталих 500.000 одлучиће градоначелник.

Највише новца припало је медијској кући Радио телевизији Краљево (у овиру које послује и лист „Ибарске новости”) и Краљевачкој телевизија - по 4,3 милиона динара. РТВ Краљево добијени новац искористиће за реализацију три пројекта, па је 600.000 динара намењено радију, телевизији 3,2 милиона, а листу „Ибарске новости” 500.000 динара. Нешто мање новца, односно 3,4 милиона динара комисија је издвојила за телевизију „Мелос” и реализацију информативног програма и емисија у којима гости сучељавају мишљења.

На списку добитника нашао се и радио 996 који ће у прилоге о раду локалне самоуправе и о заштити деце, младих и особа са инвалидитетом да уложи 640.000 динара буџетског новца.

Највише разлога за славље, иако је реч о расподели скромних средстава, имају портали будући да прошле године нису добили ни динар из градске касе упркос чињеници да су регистровани као медији. Тако ће порталима „Краљевачке новости” и „Краљево онлајн” бити исплаћено 540.000, односно 240.000 динара. Толико ће да добије и онлајн лист „Краљевачки магазин”. Продукција КСМК потпомогнута је са 840.000 динара за реализацију емисије „Долина векова”.

Расподела новца протекла је, како каже председник комисије Мирољуб Дугалић, без притиска власти али не и власника појединих медија. Није избегнута ни љутња коју су најотвореније показале телевизије „Мелос” и РТВ Краљево, будући да су очекивали већи део буџетског колача.

„Тако су они наједном, а за разлику од прошле године заузели критички приступ према раду локалне власти. Поприлично смо незадовољни пројектима, није било креативних предлога, већ је реч о ономе што они већ нуде гледаоцима. Међу десет пројеката једино се идејом истичу продукција КСМК и портал „Краљевачке новости”, односно њихове емисије „Долина векова” и „Твоје паре твоје право” о контроли трошења јавних средстава „објашњава Дугалић који је за рад у комисији предложен од Удружења новинара Србије (УНС).

Наш саговорник истакао је да је комисија, коју су чинили још и новинари Бранко Вучковић из Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Марија Обреновић из „Локал преса”, закључила да је неопходно да код првог ребаланса буџета буде издвојен бар цео проценат за помоћ медијима. Ту идеју подржао је, каже Дугалић, и градоначелник Краљева Томислав Илић. На тај начин СО Краљева се приближава циљевима имицијативе УНС-а да локалне заједнице издвајају 2 одсто из буџета за финанасирање локалних медија.

У Рашки ситуација је другачија – новца за медије има, али нема ко да конкурише за расподелу 30 милиона динара, што је чак три процента укупног буџета. То не значи да у овом граду не постоје медији, већ да једна медијска кућа чека новог власника будући да је јавно предузеће, а друга нема све неопходне папире. Због тога, конкурс за пројектно финансирање још није расписан.

„Чекамо јун када истиче рок за приватизацију, па ћемо онда да распишемо конкурс и поделимо предвиђени новац „, каже Игњат Ракитић, председник СО Рашке, и додаје да има заинтересованих за приватизацију Радио телевизије Рашка.

Подсећања ради, иста сума новца била је и прошле године издвојена за финансирање медија. Међутим, цео износ добијала је РТВ Рашка.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси