Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Бољевац расписао нови, а Кула и Чајетина конкурс неусклађен са законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

02. 02. 2015.

Извор: УНС

Бољевац расписао нови, а Кула и Чајетина конкурс неусклађен са законом

После реаговања Удружења новинара Србије (УНС) да конкурс за суфинасирање пројеката у области јавног информисања у Бољевцу није у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, општина Бољевац поништила је конкурс и расписала нови, у складу са Правилником и Законом.

УНС поздравља реакцију општинских власти у Бољевцу и позива и друге општине које је опоменуо да своје конкурсе ускладе са Правилником и Законом.

УНС истиче да је општина Кула расписала конкурс на који могу да конкуришу само радио станице и штампани медији, док су телевизијске станице и интернет портали неосновано искључени.

Радио станице и штампани медији, како је наведено у конкурсу ове општине, морају „обављати предметну делатност непрекидно најмање пет година, и у претходних годину дана не смеју бити дужници у принудној наплати“.

За УНС је неприхватљив услов да медији у претходној години не смеју бити дужници у принудној наплати јер је то, нажалост, чест случај због тешког економског положаја медија, као и блокаде рачуна за које се касније утврди да нису у складу са прописима.

Такође, у конкурсу се инсистира да медији који конкуришу морају постојати пет година. УНС истиче да ако је медиј регистрован у Агенцији  за привредне регистре, како је прописано Законом, он треба да конкурише под равноправним условима, без обзира на број година постојања.

УНС је обавестио и општину Чајетина да уз конкурс нису расписали позив новинарским и медијским удружењима да предложе чланове конкурсне комисије, како је то предвиђено Правилником и Законом, и позвало је да у најкраћем року позив распише.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси