Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Буџети Панчева и Новог Пазара супротни Закону о јавном информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

30. 01. 2015.

Извор: НУНС

Буџети Панчева и Новог Пазара супротни Закону о јавном информисању

Независно удружење новинара Србије упозорава да су скупштине градова Нови Пазар и Панчево усвојиле буџете за 2015. годину супротно Закону о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ).

Наиме, у буџетима Новог Пазара и Панчева нису предвиђена никаква средства за суфинансирање медијских пројеката, како то налаже поменути закон, већ искључиво субвенције намењене локалним јавним информативним предузећима, што је законом забрањено. 

Закон веома јасно прописује обавезу локалне самоуправе да из буџета обезбеди средства за остваривање јавног интереса у области јавног информисања и распоређује их на основу спроведеног јавног конкурса (члан 17. став 1. ЗЈИМ). Истим законом је од 1. јула 2015. године забрањено финансирање издавача медија из јавних прихода, осим у складу са одредбама чланова 17-28. овог закона (члан 143. став 1. ЗЈИМ). Средства за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, у складу са одредбама чл. 17-28. овог закона, опредељују се у буџетима Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе, најкасније почевши од буџета за 2015. годину (члан 143. став 6. ЗЈИМ).

 Буџетом Новог Пазара за 2015, усвојеним 28. новембра прошле године, предвиђено је субвенционисање Јавног предузећа за информисање Нови Пазар  (Регионална ТВ) са укупно 73,1 милиона динара, што је незнатно мање од износа који је ова локална медијска кућа добила из градског буџета у 2014. години. Градски буџет нигде не помиње пројектно суфинансирање пројеката јавног информисања. 

Ни у Буџету Панчева за 2015. нема ни слова о суфинансирање медијских пројеката. Целокупна средства намењена информисању, 60, 1 милиона динара, опредељена су за субвенције Јавном предузећу Радио телевизија Панчево. За разлику од Новог Пазара, Панчево је значајно повећало средстава за своју РТВ у односу на 2014. Када су субвенције износиле 47,2 милиона.

Субвенције јавним поредузећима у ова два града предвиђене су буџетима за целу 2015. годину упркос одредбама ЗЈИМ које прописују да је од 1. јула дозвољено искључиво пројектно суфинансирање медија.

НУНС је 15. децембра тражио састанак са градоначелником Новог Пазара Мехом   Махмутовићем како би разјаснили „неке недоумице и питања у вези са буџетским средствима намењеним информисању“. Предложили смо да у разговору учествују и представници Одељења за медије Мисије ОЕБС. Месец дана касније поновили смо иницијативу на коју господин Махмутовић до данас није одговорио.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси