Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  У бајинобаштанском буџету нула за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 01. 2015.

Аутор: Б. Пејовић Извор: Политика

У бајинобаштанском буџету нула за медије

У недавно усвојеној Одлуци о општинском буџету у Бајиној Башти за 2015. годину за предвиђена издвајања под ставком „информисање“ наведено је – 0,00 динара. У овој вароши раде четири локална гласила: једна телевизија (РТВ Прима), два радија(Радио 4 и Фан радио) и једне новине („ББ глас“), а општином влада необична коалиција: напредњаци, радикали и ДСС.

Саопштењем се поводом ове буџетске информативне нуле огласила РТВ Прима, а слично размишљају и у осталим овдашњим редакцијама. Овакав поступак власти новинари виде као знак да општина не жели да подржи рад локалних медија упркос законским решењима и постојећој пракси пројектног финансирања гласила. С тим што, додају, све ово личи на цинизам и отворено подсмевање, јер ако власт није желела да помаже медије из буџета, могла је макар да избрише ставку „информисање“.

 –Овакво понашање општине Бајина Башта не само да је директан ударац на пословање свих локалних медија, већ је и грубо непоштовање Закона о информисању и могућности да се пројектним финансирањем подрже локални медији. Ако се узме у обзир да ова гласила живе само од прихода од реклама и огласа, лако је закључити да су ти приходи испод сваког минимума и да је то недовољно за опстанак. Ако не нађу нове начине финансирања, бајинобаштански медији ће се гасити, њихови запослени остајати без посла, а грађани бити у медијском мраку. Да ли је то решење или можда циљ, одговоре највероватније знају у општини Бајина Башта – истиче се у саопштењу РТВ Прима, па напомиње да су уредници медија због овога писмено тражили пријем код општинских челника, али су их они игнорисали.

Зашто нула за информисање, питали смо председника ове општине Радомира Филиповића(СНС), који нам је то овако објаснио:

– Тачно је, неће бити посебних буџетских издвајања за финансирање информисања, али је ипак остало 500.000 динара које ће се давати телевизији за пренос скупштинских седница. Медији ће имати могућности да праве пројекте и за средства конкуришу као невладине организације. Све су то, уосталом, приватни медији са својом приватном уређивачком политиком. И нису политички разлози утицали на овакву нашу одлуку, у противном не бисмо задржали издвајање ових пола милиона телевизији за пренос седница – образлаже за наш лист Филиповић.

Он је те тврдње желео да поткрепи и својим виђењем актуелног рада бајинобаштанских гласила: – Телевизија је пред гашењем и има неквалитетан програм, за њу би требало да се годишње издваја три-четири милиона динара, а у буџету толико новца за ту намену нема. Новине излазе једном месечно и подржане су помагањем јавних предузећа, док се два радија мање осврћу на политичка дешавања у општини – сумира председник општине.

Али с председниковим ставом о квалитету програма РТВ Прима не слаже се уредница ове приватне телевизије Биљана Ђурђић. – Програм је добар у каквим условима радимо: у РТВ Прима нас је свега четворо запослених (некад двадесетак) који одржавају и радио, и телевизију и портал, а техника нам је у распадању. Ниједном нисмо одбили да одемо на позив из општине да се прати какав догађај, с тим што смо током поплава програм емитовали 24 часа. И сада нам се овако враћа. Зато ћемо, упркос беспарици, размотрити да ли ћемо узети и оних пола милиона предвиђених за преносе седница. Наглашавам да нула у буџету за информисање највише погађа ову телевизију која није невладин сектор него предузеће, па није у могућности да конкурише за средства намењена невладиним организацијама – истиче Биљана Ђурђић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси