Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Курир“ уложио приговор на одлуку суда о Ћосићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 05. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

„Курир“ уложио приговор на одлуку суда о Ћосићу

Лист „Курир“ уложио је 27. маја приговор на одлуку суда којом се том листу забрањује поновно објављивање информација којима се вређа достајанство и углед програмског директора телевизије Н1 Југослава Ћосића, док траје поступак који Ћосић води против тог листа, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Представници „Курира“ сматрају да таква судска одлука представља „ограничавање слободе јавног информисања и вид цензуре када је у питању извештавање о пословању Н1“.

„Није нам забрањено да уопште објављујемо о Ћосићу“, одговорено је УНС-у у „Куриру“, који одбацује писање сајта Н1 да је Виши суд у Београду забранио том листу и порталу kurir.rs поновно објављивање информација којима се вређа достојанство личности Ћосића.

„Суд захтева да привремено не пишемо да Ћосић на непрофесионалан начин руководи Н1 и пристрасно извештава у вези са епидемијом вируса корона, ради задовољења интереса опозиције повезане са Драганом Ђиласом и Савезом за промене, као и власника телевизије Н1“, речено је УНС-у у „Куриру“.

Југослав Ћосић за УНС није желео да коментарише одлуку суда.

Подсетимо, јуче је Н1 саопштио да је Виши суд у Београду, у поступку који је Ћосић покрену против одговорног уредника Курира и портала kurir.rs због објављивања информација којима се вређа достојанство његове личности, одредио привремену меру забране поновног објављивања таквих информација, до правноснажног окончања судског поступка.

Наведено је да је реч о текстовима који су у априлу објављивани у том листу и порталу, а у којима су „изнете неистините и увредљиве информације о Ћосићевом раду и професионалном интегритету“, као и да решење о привременој мери није правноснажно.

Лист „Курир“ данас пише да је прво рочиште по Ћосићевој тужби заказано за следећу недељу, као и да се у тужби против њих и предлогу за привремену меру тражи да се „Куриру“ „забрани писање да Н1 и Ћосић раде зарад интереса Савеза за промену, који је постојао деведесетих, а 2000. године угашен“.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

30.05.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 18:18

ZAŠTO

Nisam ljubitelj Kurira,ali ako je zaista takva odluka Suda kako plasira N1 to je ograničavanje slove izražavanja i javne reči, cenzura novinarstva. Gospodinu Ćosiću ako se to ne svidja neka u parnici uobičajenoj tuži list,glavnog urednika,autora teksta...Ne razumem zašto se toliko štiti N1 i njegovi ljudi, onomad dižu dreku zašto što je neko od gradjana dobacio njihovom novinaru,aman, dokle tako. NE SME SE IZGLEDA NI NA SENKU DA STANE NI TOM MEDIJU I LJUDIMA U TOJ KUĆI. NEĆE DA MOŽE, REKO BI šOJIĆ.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси