Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радомировић: УНС никада неће заборавити настрадале кинеске колеге
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 05. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Радомировић: УНС никада неће заборавити настрадале кинеске колеге

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић је на полагању венаца код срушене зграде кинеске амбасаде где је на данашњи дан, 1999. године у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију страдало троје кинеских новинара, рекао да је УНС са кинеском амбасадом одржао сећање на колеге, као и да ће то наставити.

Рекао је и да је УНС предложио да награда Мреже новинара „Појас и пут“ понесе име по убијем кинеским колегама у Београду, као сећање на њих. Награда би била додељена, наводи, најбољим новинарским радовима на тему бољег разумевања међу народима.

Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо захвалила се УНС-у, градској власти и српским пријатељима што сваке године, на данашњи дан одају почаст страдалим кинеским новинарима.

„Ове године, и у овако необичној ситуацији, нисте заборавили данашњи дан, што ме је посебно дирнуло. Кина и Србија су челични пријатељи, делимо добро и зло“, рекла је амбасадорка.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да се данас одаје почаст невино страдалима у НАТО агресији, уз поруку да их никада не заборавимо.

„Дужност и обавеза је да сваке године долазимо на ово место и одајемо почаст невино страдалима, а да млађе генерације подсећамо да то никада не забораве“, рекао је Ђорђевић.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао je да је „показатељ бахатости“ то што је у НАТО бомбардовању у Београду гађана и кинеска амбасада, земље која је стална чланица Савета безбедности Уједињених нација.

„Одајемо почаст кинеским новинарима који су страдали радећи свој посао. То су били храбри људи који су ризиковали своје животе за професију и истину“, казао је Младеновић.

У НАТО нападу на амбасаду Народне Републике Кине 7. маја 1999. године, у 23 сата и 45 минута погинули су Су Синхгу и Џу Јинг, дописници листа Гуангминг жибао и Шао Јунхуан, новинарка агенције Синхуа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси