Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Поређење Аушвица са ванредним стањем у „Данасу“- главни уредник Драгољуб Петровић каже да је то чин храброг човека
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 04. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Државни секретар Александар Гајовић – наслов непримерeн и ван разума

Поређење Аушвица са ванредним стањем у „Данасу“- главни уредник Драгољуб Петровић каже да је то чин храброг човека

Због насловне стране дневног листа „Данас“ на којој је објављен текст „Србија је ових дана комфорни Аушвиц“ Савез јеврејских општина Србије изразио је дубоко разочарање, али главни уредник листа Данаса Драгољуб Петровић каже да би поређење ванредног стања са Аушвицом било неумесно да је то изјавио политичар, а не „обичан и храбар“ човек.

На насловној страни Данаса је у уторак, 28. априла освануо текст под насловом „Србија је ових дана комфорни Аушвиц“, што је изјавио бивши фудбалер и тренер Иван Голац који је, упоређујући мере изолације, на које гледа са „гнушањем и неодобравањем“, рекао да му „Србија ових дана изгледа као комфорни Аушвиц“.  

„Ко је тај и с којим правом ускраћује кретање било коме? То је гебелсовско-менгеловско-химлеровска болест да ти падне напамет да затвориш слободне људе, а ту нема лека“, рекао је Голац.   

Савез јеврејских општина Србије, реагујући на текст на насловној страни „Данаса“ синоћ, 29. априла послао саопштење Удружењу новинара Србије (УНС) у којем се каже да је јеврејска заједница „дубоко разочарана“ и апелује да се у времену кризе, јавне личности и медији уздрже од неумесних поређења тренутне ситуације у Србији са Аушвицом, најстрашнијим лицем светске историје.

У саопштењу, које је потписао председник тог савеза Роберт Сабадош, наводи се да разумеју да у жару политичке борбе људи понекад користе непримерене речи и повишен тон, али да никако не могу да схвате да лист, који себе описује као глас либералне Србије, на насловној страни мере које Србија спроводи против вируса корона пореди са Аушвицом.

Главни и одговорни уредник листа „Данас“ Драгољуб Петровић за УНС каже да „не разуме“ то саопштење, зато што се у њему наводи да су то објавили „у жару политичке борбе“, а да се редакција листа „Данас“ и аутор изјаве Иван Голац, не баве политиком и да „не могу нешто да чине у жару политичке борбе“.

„Јасно је да је господин Голац то рекао фигуративно, као што је Аца Лукас фигуративно хтео да баци Кесића и Ивановића кроз прозор. Међутим, мени није јасно зашто Савез јеврејских општина у жару политичке борбе чита новине три дана уназад и правовремено реагује на насловне стране од уторка већ у четвртак“, рекао је за УНС Петровић.

Истиче, да је Голац то рекао „као обичан и храбар човек“ који је у „старосном карантину“, а не као политичар.

„Неумесно поређење би било да је то рекао неки политичар и тада сигурно тако нешто не би било на насловној страни ‘Данаса’. Уређивачка политика нашег листа је већ 23 године дубоко антифашистчка и то зна свако ко нас редовно чита, па никоме та насловна страна није сметала сем Савезу јеврејских општина, са три дана закашњења. Заиста чудно!”, каже Петровић. 

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић за УНС каже да „не жели да се меша“ у уређивачку политику тог листа, али да је то „непримерен“ наслов који „апсолутно не одговара истини и да је то ван разума“.

„Уреднику ‘Данаса’ не приличи наслов који апсолутно не одговора истини, поготово у ванредном стању. То је недопустиво. Бреме одговорности понеће сви код својих читалаца“, каже Гајовић.

Истиче да „није фер и коректно“ поготово јер председник и председница Владе Србије чини све како би могли да изађемо из ванредног стања због вируса корона. 

Коментари (5)

Остави коментар
пон

04.05.

2020.

Marijaanonymous [нерегистровани] у 16:24

Uvreda domovine

Čovek je izvređao domovinu, samo tako! Najgore je kad neko bez znanja i obrazovanja počne da veruje da sve zna i da je pametan. pa makar bio i fudbaler. Trebalo bi da ga je sramota, bar malo. A Draža Petrović se koprca, kao muva na lepku za insekte.

Одговори
пет

01.05.

2020.

Novinar bez opisa posla [нерегистровани] у 18:49

Zidne novine

Ala prepametni Gajović brzo avanzuje u političkoj, ljudskoj i svakoj drugoj svesti: pre tri dana mu "nije bilo u opisu posla da zauzima stav po pitanju hapšenja novinarke" ali danas već ima stav po pitanju Danasove naslovne strane. Bravo, Gajoviću, uzdanico naša novinarska, tvoji etički kvaliteti biće sigurno prepoznati i ubuduće

Одговори
пет

01.05.

2020.

Predrag [нерегистровани] у 17:55

Logika?!

Kada kaže političar onda je to uvreda za žrtve Aušvica, a kada običan čovek to isto kaže onda nije uvreda... Zapanjujuća je arogancija urednika Danasa!!!

Одговори
пет

01.05.

2020.

Ja [нерегистровани] у 00:35

MIšljenje

Dakle, problem je i "prekršaj" što je Golac uporedio današnju Srbiju sa logorom Aušvic, što je javno rekao šta misli!
Zar nema sdvako pravo da kaže ono što misli, oseća i doživljava? Koga je i kako Golac uvredio ako je današnju Srbiju nazvao "komfornim Aušvicom"? Ne bih, i neću ja da tumačim njegove reči, ali potpisujem sve što je rekao. Jedna od razlika je što u današnjoj Srbiji nema masovnog ubijanja. Još.

Одговори
чет

30.04.

2020.

Vlajko [нерегистровани] у 17:33

To je dobro

Drago mi je što se gospodin Golac navikao jer sada je spreman da karijeru nastavi u nekoj od 20 zemalja EU koje imaju slične, ili još 6 koje imaju gore mere u vreme pandemije. Svakako korisno iskustvo za vrsnog fudbalskog stratega koji je iskazao ambicije za oblast epidemiologije i politike. Ali, kada svaki građanin daje sebi za pravo da se bavi fudbalom, pa mogu i fudbaleri ovim drugim.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси