Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Укључите се у полемику: Шта је важније текст Ане Лалић или њено хапшење?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 04. 2020.

Извор: УНС

Укључите се у полемику: Шта је важније текст Ане Лалић или њено хапшење?

Удружење новинара Србије на свом сајту пренело је полемику из "Недељника" између Вељка Лалића, уредника тог листа и Ивана Радовановића.

На овонедељну колумну Вељка Лалића под насловом "Хапшење Ане Лалић мора да буде највеће медијско питање у овој кризи" одговорио је Иван Радовановић текстом под насловом "Главна медијска тема морала је да буде текст, а не хапшење Ане Лалић". Радовановићево реаговање објавио је Недељник на свом сајту, као и Лалићев одговор "О хапшењу новинара, анонимним изворима, непотписаним текстовима и “репортерској привилегији".

УНС вас позива да се укључите у полемику коментарима или текстом који ћемо објавити на нашем сајту - која је тема важнија за данашњу Србију, текст Ане Лалић или њено хапшење?

Коментари (6)

Остави коментар
уто

21.04.

2020.

Вукица [нерегистровани] у 20:31

"Исто то, само мало сругачије" (Вук Ст. Караџић)

Бесмислено је данас раправљати о слободи штампе, новинарској одговорности, одговорности оних на власти, као и оних који би да се исте дочепају „већ јуче“, ако због личног интереса свесно газимо све принципе на којима је људско друштво утемељено. Заборавили смо изворно значење речи: истина, правда, поштење, морал, савест, храброст, љубав, поштовање, самилост... Само они који су способни да сами одбране себе од других и, што је још важније - друге од себе, имају право да се осећају слободним и сврстају у одговорне. (На жалост, мали број је таквих, и обично их третирамо као „чудаке“.) Све остало је, по мени, манипулисање другима зарад остваривања сопствених интереса.

Одговори
уто

21.04.

2020.

DRAGIŠA PETROVIĆ [нерегистровани] у 12:34

VAŠE OPREDELJENJE JE JASNO

Jasno je poštovani kolega da si VEOMA opredeljen.Tekst dotične gospodje j zasnovan na neimenovanim izvorima,a i Vi i ja kao novinari, znamo šta se iza toga krije.Rojter - koji Srbiji,da ne pominjem vlast, nikada nije bio naklonjen, je jasno u svojoj priči slikom i tekstom pokazao pravo stanje stvari-Ima li bolji demanti od toga? Ili je možda po Vašim merilima i kriterijumima to lažna vest u odnosu na tekst dotične gospodje iz Nove S.?Gospodine, poštovani kolega, malo više profesionalne etike i morala ne bi škodilo.A mržnja prema jednoj osobi već prerasta u patološko stanje pojedinih ličnosti i sveukupno pljuvanje po ovoj državi, lekarima, svemu onome što se dobro.

Одговори
уто

21.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 11:00

Re:

Нисам разумео: да ли је тема лажна вест или избор партије у време пандемије?

Одговори
уто

21.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 10:14

NE BRATE!

Ne brate Zorane da tražiš partiju i svrstavaš se uz političare. To bi značilo "koronizaciju" profesije kojom se baviš. Ovo je zlo doba kada nam je svaki nesvrstani novinar profesionalac više nego potreban da sačuvamo ovo malo što nam je ostalo od novinarstva!

Одговори
пон

20.04.

2020.

Pratim sve [нерегистровани] у 21:59

Trebao je tekst

Zasto tekst? Po meni, sa pravom uhapsena jer za tako ozbiljne teme ne moze tekst bez dokaza i da ide samo sa navodnim sagovornicima. Okrenuti se tekstu i da se nateraju da pruze dokaze za napisano a ujedno da ti svi mediji koji se malo, malo zale evropi za slobodu medija malo i svog pulena Milovana Bakica osude za poslednje izjave, koje su prosle skoro neopazeno sa osudama, kao da je sasvim normalno da mediji oko SzS-a osudjuju drzavu samo za njihove novinare ali kada njihovi novinari targetiraju i prete, onda je to sloboda medija, sto isto vazi za provladine medije. Ali ipak su mediji okupljeni oko SzS-a najglasniji o slobodi medija a samo je krse. Da li je NUNS i Vojvodjanski udruzenje novinara osudili za Bakica? Ne, nisu, jer je njihov covek, svoje ne osudjuju. Izmedjuostalog, zato i ne priznaju UNS.

Одговори
пон

20.04.

2020.

Vojvodina Press [нерегистровани] у 17:15

Suspenzija demokratije

Nažalost, tekst koji smo imali priliku da vidimo je istinit. Razlozi za nedostatka sredstva u mnogim ustanovama su različiti. Ali niko nam ne može reći da je stanje idealno. Stavljanje čitave države u rigorozne mere, "Policijski čas" stavljanje svih resursa u ruke nekolicine ljudi. A pri tom nikakvog zaštitnog, kontrolnog mehanizma država nema, odnosno ti ljudi su postali država. Ovo je prilika da se uverimo da je moguće u našem sistemu suspendovati demokratiju na neodređeno vreme. Ovo je prilika da se posle ovoga insistira na demokratskom mehanizmu koji će se automatski aktivirati u slučaju vanrednog stanja, vanrednih situacija, epidemija, pandemija, kao i ostalih nepredviđenih okolnosti. Iz hapšenja novinara se očito videla sva krhkost naše nedovoljno razvijene demokratije. Zaista nikad nisam bio politički opredeljen, ova situacija me je zaista prisilila da dobro razmislim o tome i da je verovatno vreme da pronađem političku partiju sa programom koji mi najviše odgovara.

Zoran Gomboš
Glavni urednik "Vojvodina Press"

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси