Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИФЈ и ЕФЈ: Влада Србије мора да гарантује слободан проток информација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 04. 2020.

Аутор: Ј.П. Извор: УНС, ИФЈ

ИФЈ и ЕФЈ: Влада Србије мора да гарантује слободан проток информација

Међународна и Европска федерација новинара (ИФЈ и ЕФЈ) данас су поздравиле повлачење закључка Владе Србије којим би се ограничило објављивање информација у вези са ковидом-19 и упутиле апел српској власти да поштује слободан проток информација, као и да не приводи новинаре због њиховог извештавања о вирусу корона.

У саопштењу ИФЈ-а и ЕФЈ-а изражава се забринутост због медијске ситуације у Србији и наглашава да је власт обавезна да поштује Европску конвенцију о људским правима, посебно у делу слободе мишљења, изражавања и медија.

„Заједно са својим подружницама у Србији СИНОС-ом, УНС-ом и НУНС-ом, ИФЈ и ЕФЈ позивају српску власт да обезбеди сигурно окружење за новинаре, као и да грађанима обезбеди слободне информације у јавном интересу у овако критичном тренутку“, наводи се у саопштењу.

Ове организације наводе да српски новинари „пролазе кроз тешка времена“, као и да су од проглашења пандемије у Србији најмање два новинара ухапшена и да им је одузета опрема.

Подсећају да је новинарка портала Nova.rs Ана Лалић ухапшена 1. априла због изазвања „панике и немира“ текстом о лошим здравственим условима у Клиничком центру Војводине, а да је екипа телевизије КТВ из Зрењанина, Данијел Радић и Робет Бајтаи, приведена 28. марта због „кршења мера“ у време пандемије, као и да им је одузета опрема.

У саопштењу се наводи да је Влада Србије 28. марта усвојила закључак, којим се прописује да једино премијерка или овлашћени представник кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид-19 могу да изнесу информације у вези са пандемијом, а који је донет због сузбијање лажних вести.

Додаје се и да је премијерка Ана Брнабић, после међународног притиска, најавила повлачење закључка Владе.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

03.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 16:49

e vala...

Najbitnija je sloboda izražavanja, a što ljudi umiru to nema veze. Sramota.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси