Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Привођење новинарке Лалић на Платформи Савета Европе; ЕФЈ се придружује УНС-у да опрема новинарима буде враћена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 04. 2020.

Аутор: Ј.П. Извор: УНС

Привођење новинарке Лалић на Платформи Савета Европе; ЕФЈ се придружује УНС-у да опрема новинарима буде враћена

На Платформи Савета Европе за заштиту новинарства и безбедност новинара од јуче је и случај привођења новинарке портала Nova.rs Ане Лалић када су joj приликом претреса стана заплењени компјутер и телефони.

Лалићева је, стоји на Платформи, према текстовима у медијима приведена 2. априла у новосадској полицији зато што је чланком о недостатку заштитне опреме за здравствене раднике у време пандемије у Клиничком центру Војводине „изазвала панику и немир“. Руководство те установе је случај пријавило полицији, стоји на Платформи.

Наводи се и да је новинарка приведена првог дана примене новог прописа којим се кажњава објављивање информација о вирусу корона, а које није "одобрила" канцеларија премијерке и додаје да се премијерка Србије извинила и обећала да ће повући тај пропис.

Иначе, циљ онлајн Платформе Савета Европе је да унапреди заштиту новинара, тако што објављује претње и насиље над новинарима и медијским радницима и на тај начин омогућава Савету Европе да боље буде упознат са овим случајевима и да, уколико је потребно, на време реагује.

Осим што случај привођења стоји на Платформи Савета Европе, Европска федерација новинара јуче се придружила Удружењу новинара Србије (УНС) да новинарки Лалић, али и екипи телевизије КТВ из Зрењанина опрема буде враћена.

Подсетимо, УНС је јуче оценио да је недопустиво да полиција заплењује опрему новинара и захтевао да полиција хитно врати Лалићевој компјутер и телефоне, као и да тужилаштво у Зрењанину врати камеру и телефоне екипи телевизије КТВ, која је била ухапшене прошле недеље под лажном оптужбом да се није дезинфиковала при уласку у градску кућу.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

03.04.

2020.

Ranko [нерегистровани] у 16:49

Привођење новинарке Лалић

Još jedan autogol vlade i "šamarčina" slobodi medija. Brnabićka se malo zatrčala, ali i probudila tek kad je dobila signal sa "nadležnog mesta" (čitaj Vučića) i povukla sporni dekret neviđen u novijoj istoriji evropskih medija. Vlada najbolje zna šta radi i kako radi i kako je "spremno" dočekala pandemiju i zato se plaši ne samo slobode novinarskog izveštavanja već i sopstvene senke.

Одговори
пет

03.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 16:49

panika bato

Namerno izazivanje panike treba strogo kažnjavati.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси