Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Смајловић: Са Тањом Фајон о медијима убудуће јавно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 02. 2020.

Извор: УНС

Смајловић: Са Тањом Фајон о медијима убудуће јавно

Извршни одбор Удружења новинара Србије разматрао је на данашњој седници извештај представнице УНС-а Љиљане Смајловић са састанка са делегацијом Европског парламента на челу са Тањом Фајон, одржаног 6. фебруара у Београду.

Извештај који је Љиљана Смајловић поднела преносимо у целости:

Састанак представника новинарских удружења са делегацијом европских парламентараца, у којој су Тања Фајон и Владимир Билчик, одржан је 6. фебруара у Хотелу Саинте 10 у Улици Светог Саве 10, у малој сали на доњем, тј. подприземном  нивоу, одмах испод рецепције. Поред мене, са европским посредницима разговарали су Веран Матић у име АНЕМ-а, Зоран Секулић, претпостављам као представник Асоцијације медија, Жељко Бодрожић из НУНС-а и Гордана Јанковић из ОЕБС-а, као и службеница Европске делегације у Београду која се бави медијима.

Нисам сасвим разумела критеријум по ком су саговорнике бирали, али парламентарци су одвојили пола сата за овај сусрет, на који су закаснили.

На основу неких примедби Тање Фајон, такорећи на почетку разговора, („ускоро ћете се уверити шта ћемо на прес конференцији рећи о стању у медијима“), стекла сам утисак да су и пре овог сусрета имали формирано мишљење о томе да ли се у српским медијима нешто променило у односу на почетак њихове посредничке мисије у Београду.

У сваком случају, то је питање које су нам поставили, и ево шта сам ја рекла (напомињем да нисам имала претходни договор у УНС-у о ставу Удружења):

Упадљиво је да су провладини медији почели у далеко већој мери да у гостовања позивају опозиционе политичаре и опозиционе аналитичаре, да им траже мишљења и изјаве, барем у односу на време пре почетка мисије Европског парламента.

Неки опозициони лидери, међутим, одбијају да учествују у емисијама РТС-а, Пинка, Прве, 02, РТВ и још неких телевизија, са различитим изговорима, али бих чињеницу да их провладини медији позивају оценила као позитивну.

Ново је и то што је Телевизија Н1 повела кампању у корист пословних интереса свог власника. Ретко се тако отворено користе редакције да заштите пословне интересе газда и то бих оценила као негативну појаву на медијској сцени.

Владимир Билчик ме питао да изнесем неки доказ да се води кампања у корист послодавца на Телевизији Н1. Објаснила сам да је Н1 у сукобу две компаније одмах стао на страну Јунајтед медија, чијим аргументима је давао већи простор него Телекомовим, да би затим повео и пропагандну кампању у којој је користио своје новинаре и госте који би стали на страну Јунајтед групе.

Навела сам пример главног уредника НИН-а, чији је коментар о пословном спору два оператера коришћен као soundbite у корист Јунајтеда и тако емитован све док сам Ћулибрк у гостовању уживо није објаснио да је његово гледање на тај пословни спор нешто нијансиранији него што може да стане у soundbite кампање.

Зоран Секулић је одмах добио прилику да ми реплицира (у стилу да он не верује у добронамерност провладиних медија, да не верује да су њихови позиви опозицији у доброј вери, не верује у искреност оних који позивају опозицију итд).

Мислим да можда ни његова реплика није била у доброј вери, будући да ја нисам коментарисала мотиве провладиних медија већ сам само констатовала да се њихов однос према опозицији променио кад је реч о позивању гостију из опозиције, да их сада позивају и да је то позитивно у односу на време када их нису позивали.

Нисам, међутим, добила прилику да одговорим јер ми је Тања Фајон строго и прекорно рекла да парламентарци немају времена да ме још једном саслушају.

То ми се учинило погрешним приступом будући да сам једина износила различито мишљење у односу на остале саговорнике европарламентараца.

Свеједно, нисам инсистирала будући да сам само замењивала на састанку. Да сам тамо била у својству председнице УНС-а, била бих енергичнија и захтевала бих да став највећег и најрепрезентативнијег удружења буде барем равноправно третиран и саслушан, тим пре што се разликује од осталих.

То је разлог што предлажем да Удружење новинара Србије убудуће одбије да учествује у разговорима каквом сам ја присуствовала.

Мислим да треба тражити да ти скупови буду јавни. Ми немамо никаквог разлога да силазимо на доњи ниво хотела и да у малим салама тих хотела не добијамо прилику да одговарамо на реплике.

То сигурно не може бити стандард у Европском парламенту. Ми немамо ништа тајно да кажемо Тањи Фајон и Владимиру Билчику, а све што имамо да им кажемо морају да чују и грађани Србије. Или да барем добију прилику да то чују. Мислим да би било корисно да са таквих састанака извештавају наши медији.

Извршни одбор УНС-а, након излагања Смајловићеве, одлучио је да представницима Европског парламента упути позив да се састанци са представницима новинарских и медијских удружења убудуће организују јавно.

УНС ће понудити да буде домаћин таквих састанака.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси