Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Наставља се приказивање „Балканском улицом“, РТС без образложења зашто јубиларна емисија није снимана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 01. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Наставља се приказивање „Балканском улицом“, РТС без образложења зашто јубиларна емисија није снимана

Радио-телевизија Србије (РТС) наставља са приказивањем емисије „Балканском улицом“ ауторке Весне Дедић на Првом програму РТС-а, потврђено је Удружењу новинара Србије (УНС) у РТС-у. Специјално издање емисије, којим је у недељу требало да буде обележено 18 година приказивања „Балканском улицом“ није уврштено у програмску шему. УНС-у у РТС-у нису одговорили који су разлози за такву одлуку.

Информације у медијима да ће РТС престати да приказује емисију, УНС-у је демантовала и Дедић. Рекла је да то није први пут да РТС избаци специјално издање емисије из програмске шеме, али да је „мало тужно“ што овај јубилеј није обележен специјалном емисијом, посебно што је много легенди обележило ту емисију. Додаје да је уместо њене емисији емитован програм спољне продукције.

„Нисам добила, иако сам тражила, образложење зашто емисија није уврштена у програмску шему, што ми је речено средином децембра. Емисија није снимљена, иако је преко 500 највећих имена гостовало у њој“, рекла је УНС-у Дедић и додала да је невероватно да се „Жикина династија“ репризира, а да за њену емисију нема места у програму.

Дедић каже да је добила више од хиљаду реакција људи који су негодовали због тога што у недељу није била приказана емисија „Балканском улицом“.

„Добијам коментаре да емисија није као што је раније била. То је и логично, првенствено због скраћивања емисије. Уместо сат времена, колико је трајала за време Александра Тијанића, сада је скраћена на пола сата. Новинари знају да за пола сата кроз портретску емисију не може да се изазове емоција“, каже за УНС Дедић.

Иначе, Дедић је пратиоце на Инстаграму у недељу обавестила да емисија „поводом пунолетства“ у којој је требало да се захвали гостима на „поверењу и искрености“ и гледаоцима неколико генерација на „љубав и пажњи“ није снимљена. „Емисија Балканском улицом је захваљујући искреним гостима и армији верних гледалаца ипак жива и чека ‘златни дан’“, навела је Дедић.

У РТС-у УНС-у нису одговорили зашто специјално издање „Балканском улицом“ није снимано. У одговору су навели да је гост следеће емисије, која је на програму у недељу, 12. јануара од 12.30 сати Стефан Миленковић.

View this post on Instagram

A post shared by Vesna Dedić (@dedicvesna) on Jan 5, 2020 at 5:35am PST

Коментари (2)

Остави коментар
пет

10.01.

2020.

Вукица [нерегистровани] у 11:58

Re: Подршка члановима УНС-а?

Мислим да сте у праву, и кад је "посебност" Весне Дедић у питању, и кад се ради о подршци УНС-а својим члановима, без обзира о чему се ради. (Неко би рекао да се удружења за ту намену и стварају, али ми-обични, "неудружени" смртници, никако не можемо да схватимо да је основни услов за подршку новинару плаћање чланарине, као у овом и сличају, где, објективно гледано, нема основа за овакво реаговање. Жао ми је само што иступате као "анонимац", што значи да сте у мањини и да се бојите осуде колега, који су, вероватно, већ одавно свикли да "вежу коња где им газда каже". Толико о новинарским слободама...)

Одговори
чет

09.01.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 11:22

PREVISOKO MIŠLJENJE

Mislim da koleginica Dedić poprilično umišlja i o sebi i emisiji ima previsoko mišljenje. Ako neko radi 18godina jednu emisiju koja se ne menja(gost s jedne, voditelj s druge strane) treba da se zamisli - da li je stvarno novinar,stvaralac,ili nešto drugo. Svaki pravi novinar,kreator, menja formate emisije,teži nekom novom, koleginica Dedić je ostala začaurena .S druge strane, 18 godina nije nikakav jubilej,da ne podsećam šta i koje se godine mogu nazvati jubilejem. Konačno, čudno mi je i da UNS traži odgovor od redakcije RTS zašto nije emitovana "specijalna emisija".Nije li to,poštovanme kolege u UNS-u, vrsta pritiska i nedozvoljeno mešanje u uredjivačku politiku jedne medijske kuće?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси