Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Годишње награде УНС-а: Горанки Матић признање за животно дело
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 12. 2019.

Извор: УНС

Годишње награде УНС-а: Горанки Матић признање за животно дело

Удружење новинара Србије (УНС) доделило је данас новинарске награде за 2019. годину. Жири је једногласно одлучио да Награду за животно дело додели фотографкињи Горанки Матић.

У предлогу за награду наводи се да је Матић једна од „легенди нашег новинарства и добри дух неколико историјских београдских редакција“, као и да је „сматрају једном од најзначајнијих визуелних уметница са ових простора“.

Награду за уређивање „Димитрије Давидовић” добио је главни и одговорни уредник Другог програма Радио-телевизије Војводине Атила Мартон. Емисијима из програма мањинских заједница које су биле врста „програмске попуне“, наводи се у предлогу за награду, Мартон је „удахнуо нови живот“.

Награду „Богдан Тирнанић“ за коментар/колумну добио је уредник економске рубрике листа „Данас“ Александар Милошевић.

У предлогу за награду наводи се да Милошевићеве колумне у рубрици „Бизнис“ издваја „једноставност којом се објашњавају на први поглед компликоване ствари, као што су статистичке манипулације, трговински рат светских велесила“.

Добитник награде „Лаза Костић” у категорији вест и извештај је новинар недељника НИН Вук З. Цвијић за информацију која је „обележила ову годину“ да је узбуњивач Александар Обрадовић из Крушика ухапшен. „За време свог вишедеценијског рада Цвијић је објављивао текстове који су откривали афере, спрегу криминала, корупције и представника власти“, стоји у предлогу.

Награду „Лаза Костић” за репортажу добио је новинар РТС-а Далибор Жарић за телевизијску репортажу под називом „Филип Филиповић, задња пошта Куршумлија“ која је емитована у Око магазину.

Жарић у репортажи, наводи се у предлогу за награду, „нас упознаје са Србију какву не познајемо“, која се не види „из круга двојке“, а која је „изван свих наших подела, далеко од свих трвења“. „И не само да одлази, Жарић се у те крајеве враћа“, стоји у предлогу.

Награда „Лаза Костић” за сатиру припала је нишком новинару, колумнисти портала „Јужне вести“ и листа „Глас југа“ Драгославу Петковићу за „вишегодишњу серију сатиричних колумни писаних аутентичним старонишким језиком, а у којима врло вешто, врцаво и домишљато коментарише актуелне не само нишке, него и шире друштвене појаве, догађаје и проблеме“.

Специјална награда за публицистику „Жика М. Јовановић“ припала је Слободану Гиши Богуновићу за дело „Људи Политике – Лексикон сарадника (1904/1941)“.

Књига Богуновића, наводи се у предлогу, садржи око 300 одредница о оснивачима, власницима, уредницима, члановима редакције, новинарима, илустраторима, карикатуристима, ликовним уредницима, фотографима…

Добитници специјалних признања УНС-а су дописник „Вечерњих новости“ из Париза Горан Чворовић, екипа Спутњикa и новинар телевизије Н1 Адам Сантовац.

Чворовић је, пише у предлогу, „у светским оквирима“ био први новинар који је добио ексклузивни интервју са Петером Хандкеом, након што је објављено да је овогодишњи добитник Нобелове награде.

Пре новинара „највећих светских медијских кућа“ успео је да добије Хандкеову изјаву после сазнања да је овогодишњи лауреат највеће књижевне награде, наводи се у предлогу.

Екипа Спутњикa добила је признање за серијал од три репортаже под називом „20 година од НАТО агресије – Србија памти“. Аутори ових репортажа су новинарке Сенка Милош, Маша Радовић и Наташа Милосављевић.

Сантовац је добитник признања за новинарско истраживање „Мега дипломац“ који „систематично и поступно, према свим правилима новинарске струке, разоткрива један трули систем који је последично довео до разарања система образовања у Србији у претходне три деценије“.

Чланови жирија били су Владимир Радомировић, Ержика Пап Рељин, Будимир Ничић, Слађана Зарић, Немања Панчић, Марко Суботић, Драгана Пејовић, Живојин Ракочевић и Драгослав Гогић. Због здравствених разлога члан жирија Драгољуб Жарковић није учествовао у раду.

Награде ће бити уручене на Дан УНС-а у суботу, 21. децембра у 13 сати, у Прес центру УНС-а (Кнез Михаилова 6/III). Том приликом биће уручена и УНС-ова награда за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез “Александар Тијанић“ новинару и књижевнику Живојину Ракочевићу.

Коментари (5)

Остави коментар
пет

20.12.

2019.

Božidar Anđelković [нерегистровани] у 15:35

Sve se menja

Kada sam, sredinom osamdesetih godina, u jednom ilustrovanom časopisu objavio opširan intervju sa čuvenim novinarom i urednikom Tanjuga Ljubomirom Rajnvajnom, nisu svi u tadašnjem Predsedništvu UNS bili oduševljeni mojim izborom sagovornika. Bilo je i pitanja ,,Zašto baš Ljuba?" Ljubomore je i u našoj strukovnoj organizaciji bilo oduvek. Novinari pripadaju vremenu u kome žive i rade. Ne slažem se ni ja sa mnogim stvarima danas, kao što se nisam slagao sa nekim drugim stvarima na početku mog novinarskog rada. Sve se menja, menjaju se i novinari, pa i UNS.

Одговори
пет

20.12.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 09:25

Gde ga nadje

Ljiljo, gde ga nadje?

Одговори
чет

19.12.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 21:58

SVESNO URUŠAVANJE

Mislim da se ovo namerno čini ,ne bi li se ljudim smučilo svako članstvo u novinarskoj organizaciji.UNS već dugo nije ono što je bio. On je sada nalik NUNS-u,a još više NDNV.

Одговори
чет

19.12.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 10:40

Sta se odo desava

E moj Ziko gde ti je Kosmetska cestitos i postenje, vitestvo i hrabrost. Dozvolio si da se NEKO krije iza tebe i gura sramotu. Sta se ovo desava sa NAMA?

Одговори
сре

18.12.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 21:19

Blamaza

Koja blamaza zirija i UNS-a. Vi ste jedino udruzenje koje je stanovniku Surdulice 2012. godine dodelilo povelju UNS za 35 godina bavljenja novinarstvom, a taj stanovnik varosice na Vrli ni pola minuta nije bio clan UNS-a. Imate li vi svog clanstva, zasluznih, vrednih i poistenih ljudi sa preko 40 godina aktivnog rada i doprinosa UNS-u. Devalviranje i ponizavanje UNS-a i clanstva se nastavlja. Pa dokle?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси