Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Живојин Ракочевић добитник награде „Александар Тијанић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 12. 2019.

Извор: УНС

Живојин Ракочевић добитник награде „Александар Тијанић“

Новинар и књижевник Живојин Ракочевић пети је добитник награде „Александар Тијанић“ коју Удружење новинара Србије (УНС) додељује за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез.

У образложењу жирија наводи се да је Ракочевић јединствени новинар у српском медијском простору. Он успева, наводи жири, да чисту новинарску форму обогати литерарним описима људи и догађаја што његове чланке, извештаје и репортаже издваја из свакодневне новинарске продукције.

„Његова лирска приврженост Косову и Метохији, способност да од обичних људи поред којих живи, од чијих исповести зида потресна сведочанства о српском опстанку на Косову и Метохији створи кредибилне и ауторитативне новинарске изворе. Његово је умеће и да историјским чињеницима и личностима подари нови живот кроз приче о садашњости“, наводи жири.

Ракочевић више од деценије пише за „Политику“. Био је покретач и главни уредник часописа „Потпис“, уређивао је поезију у часопису “Стремљења“, био главни уредник “Гласа југа”, главни уредник „КиМ радија“, председник КОСМА мреже (информативне мреже изолованих српских енклава на КиМ) и асистент на Филолошком факултету у Приштини.

Директор је Дома културе у Грачаници и члан Одбора Агенције за борбу против корупције.

Добитник је награде Милан Пантић за истраживачко новинарство и храброст у извештавању о погрому Срба 17. марта 2004. године, Бранкове награде Матице српске у Новом Саду, Универзитетске награде у  Приштини и бројних књижевних награда и признања.

Награду "Александар Тијанић" Живојину Ракочевић доделио је жири у саставу Митрополит загребачко-љубљански др. Порфирије (Перић) – председник са једногодишњим мандатом, Љиљана Смајловић, Ненад Љ. Стефановић и Зара Тијанић. Претходни добитници награде су Вељко Лалић, Јелена Попадић, Горислав Папић и Љубица Гојгић.

Награда ће Ракочевићу бити уручена у суботу, 21. децембра у 13 часова, у Прес центру УНС-а.

Коментари (4)

Остави коментар
уто

17.12.

2019.

Радивоје [нерегистровани] у 16:32

Re: ЈОШ ДА ЈЕ ЗАИСТА НОВИНАР

"Директор је Дома културе у Грачаници и члан Одбора Агенције за борбу против корупције."

Додељивање награде Живојину Ракочевићу не говори толико о квалитету његове хонорарне сарадње са дневним листоим "По9литика", колико о паду новинарске професије. Награда је, дакле, додељена директору Дома културе у Грачаници, који је, истовремено, члан Агенције ѕа борбу против корупције. Зар ову награду није могао да заслужи макар један новинар.

Одговори
нед

15.12.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 12:41

DOSTOJAN

Da nam je u novinarskim redovima viiše kolega poput Rakočevića, manje bi nam falilo mudrosti i pameti! Godinama sam imao zadovoljstvo da sarađujem sa njim u Upravi UNS, uvek ceneći i ono što kao čelnik Doma kulture u Gračanici postiže u očuvanju srpske duhovnosti na KIM. Čestitam dobitniku nagrade, ali i žiriju koji ga je odabrao. Doder.

Одговори
суб

14.12.

2019.

zainteresovan [нерегистровани] у 01:22

Bravo Živojine!

On je jedan zaista elokventan i pametan čovek! Sve simpatije za Živojina!


Одговори
пет

13.12.

2019.

Jovanka [нерегистровани] у 16:24

Bravo

Uvaženi kolega, čestitam nagradu, pozdrav iz poslednje Krajine Srba - Negotinske!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси