Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Добитница награде „Ђоко Вјештица“ Јасна Ђуровић: Наградом славим живот дечака (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 10. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Добитница награде „Ђоко Вјештица“ Јасна Ђуровић: Наградом славим живот дечака (ВИДЕО)

Овогодишња добитница награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“, новинарка телевизије Прва Јасна Ђуровић данас је на уручењу рекла да овом наградом „слави живот“ дечака којем је захваљујући прилозима у емисији „Експлозив“ протекле године прикупљен новац за лечење од најтежег облика карцинома.

„Од момента када сам га упознала непрестано је у мојим мислима, као и сада. За мене је ово најважнији, највећи и емотивно најтежи тренутак у животу и каријери“, рекла је Ђуровић.

Казала је да јој је мајка оболелог дечака рекла: „јако  je опасно и бојим се“. „Одговорила сам јој да где се појавим не може да се не заврши добро. Никада нисам имала дилему због реченице коју сам изговорила“, рекла је Ђуровић.

Захваљујући се Удружењу новинара Србије (УНС) на награди Ђуровић је рекла да признање „Ђоко Вјештица“ враћа веру новинарима у професију. Обраћање присутнима наставила је комуникацијом телефоном са породицом дечака који је у завршној фази лечења у Италији.

Породица дечака поручила је да је Ђуровић заслужено добила награду, јер су захваљујући њој и телевизији Прва успели да у рекордном року сакупе новац за лечење.

Чланица жирија, који је од 12 предложених изабрао Ђуровић, новинарка НИН-а Петрица Ђаковић рекла је да ово није њена прва хуманитарна акција.

„Кроз хуманитарне приче сакупила је више од два милиона евра за људе којима је помоћ потребна“, рекла је Ђаковић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је да је ова награда признање новинарима који воде хуманитарне акције и чине добра дела, као и симболичан наставак акције изградње торња на Авали. „Када смо торањ обновили одлучили смо да установимо награду за новинарску хуманост и добра дела и кумовали јој именом Ђоко Вјештица“, рекао је Брајовић.

Досадашњи добитници награде су: Драгољуб Јанојлић („Паланачке новине“) 2011, Силвија Сламниг (“Курир”) и Садик Хамидовић (нет радио “Весеље”) 2012, Тамара Грујић (ТВ Прва) и Бранко Станковић (РТС) 2013, Мирољуб Дугалић („Политика“) 2014, Стево Лапчевић („Сремске новине“) 2015, Велимир Перовић („Блиц“) 2016, Ана Стаменковић (РТС) и Данијела Давидов Кесар ("Политика") 2017. и Стево Лапчевић („Сремске новине“) 2018. године.

Награда за новинарску хуманост додељује се за медијске прилоге у штампаним, електронским или онлајн медијима који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси