Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Руски новинари на саслушању, претресене им куће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 10. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић, УНС Извор: РСФ

Руски новинари на саслушању, претресене им куће

Најмање шест руских новинара је у року од два дана позвано на саслушање и њихове куће полиција је претресла, саопштила је организација Репортери без граница (РСФ) која је осудила тај „акт застрашивања на националном нивоу“.

За мање од 48 сати, између 15. и 16. октобра, полиција је претресла кућу новинара Јарослава Вареника, сарадника информативног сајта „29.ru“, у граду Архангелск у близини Белог мора и Алексеја Волкова, главног уредника сајта „Keytown.me“ у Смоленску, на западу Русије.

Полиција је у граду Владимиру, 200 километара источно од Москве, претресла редакцију локалне новинске агенције Довод, као и станове шефова те куће Kirila Ichoutine-а и Ilije Kossyguine-а. У региону Волге, полиција је претресла кућу новинара Алексеја Серегина, и отишла на стару адресу његовог колеге Дмитрија Љубимова.

„Заплена електронских уређаја и банковних картица тих новинара угрожава не само њихове професионалне активности, него и њихов приватни живот“, навели су РСФ.  

Ова полицијска акција десила се у тренутку када је у око 30 региона у Русији полиција претресла канцеларије Фонда за борбу против корупције опозиционара Алексеја Навалног, који је проглашен „ страним агентом“, док је његова организација осумњичена за прање новца.

РСФ наводе и да су новинари чије су куће претресене у полицији испитани о њиховим наводним везама са Фондом за борбу против корупције. Они су, прецизира, РСФ, рекли да нису чланови Навалнијеве организације и да је једина њихова веза са  Фондом за борбу против корупције то што су извештавали о његовим активностима.  

„Оштро осуђујемо нови талас претреса кућа новинара, јер то угрожава заштиту њихових извора и њихове професионалне активности“, изјавио је шеф канцеларије РСФ-а за источну Европу и централну Азију, Јохан Бихр (Johann Bihr). Додао је да је реч о „акту бруталног застрашивања новинара“ и затражио покретање истраге о тим операцијама.

Русија се налази на 149. месту од 180 земаља на светској листи слободе медија, подсећају РСФ.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

18.10.

2019.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 17:26

Подршка Русији!

Новинари нису недодирљиви бели медведи, и потпуно је бесмислено говорити о "бруталном застрашивању" поменутих новинара у Русији!
Држава има право да онемогући било коме да подрива земљу у којој дотични живе (очигледно само физички), а налогодавци и "слобода" њиховог духа је у знаку зелених новчаница!!!
Такав систем очувања државе односи се на све грађане , а не само на новинаре.

"Демократе" и представници НУНС-а су од 2000-те ЗАХТЕВАЛИ лустрацију "неподобних" (за кога , и због чега) новинара, а данас звече на сва уста када се било ко од њихових новинара (медијских кућа које су највећим делом у власничким рукама странаца) позове на информативни разговор?!

Као и у свакој струци, тако и овде - има новинара и "новинара".
Или још јасније - пара врти где бургија неће!
А држава (домовина) је САМО једна!

Дакле, ко не прља руке и не хвата се у коло са странцима чији је основни циљ подривање и уништење државе у којој живе, могу мирно да спавају.
Подршка Русији, знају они добро шта раде..

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси