Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинар већ 17 дана у притвору у Алжиру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 10. 2019.

Аутор: УНС Извор: Франс прес, ИФЈ

Новинар већ 17 дана у притвору у Алжиру

Новинар Sofiane Merakchi, алжирски дописник либанске телевизије Al-Mayadeen већ 17 дана налази се у притвору у Алжиру, без могућности да контактира породицу, јавила је агенција Франс прес.

Merakchi је ухапшен 22. септембра, након што је полиција претресла просторије редакције телевизије Al-Mayadeen у Алжиру.

Ухапшен је због сумње да је „позивао на масовно окупљање“, пошто је на телевизији Al-Mayadeen емитован његов снимак великих демонстрација у главном граду Алжира.

Алжирске власти такође су привремено забраниле рад екипи телевизије Al Araby, уз објашњење да треба да провере акредитацију тог медија.

Пре забране, новинари те телевизије радили су репортажу о масовним демонстрацијама у Алжиру, у којој се између осталог могу видети транспаренти са порукама против алжирске војске.

Нови талас протеста у Алжиру почео је 20. септембра, пошто је ухапшено неколико лидера алжирске опозиције. Од када је ухапшен Sofiane Merakchi, алжирске власти о томе нису издале никакво званично саопштење, наводи Франс прес.

Због хапшења Sofiane-а Merakchi-ја протестовала је Међународна федерација новинара, а њен генерални секретар, Anthony Bellanger навео је да хапшење и забрана рада другим телевизијским екипама представљају озбиљну препреку слободи медија, као и да алжирским и међународним медијима мора бити омогућено да извештавају о актуелним збивањима у Алжиру. 

„Оштро осуђујемо сваки чин спречавања слободе и тражимо од алжирских власти да омогуће новинарима да слободно обављају свој посао“, навео је Anthony Bellanger.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси