Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Бивши председник Управног одбора Чабаркапа о продаји „Вечерњих новости“: Tрговина испод жита специјалитет свих власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 09. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Бивши председник Управног одбора Чабаркапа о продаји „Вечерњих новости“: Tрговина испод жита специјалитет свих власти

Некадашњи председник Управног одбора Компаније „Новости“ Момир Чабаркапа за Удружење новинара Србије (УНС) рекао је о продаји „Вечерњих новости“ да је требало „све да буде јавно, преко тендера или већ којег другог јавног надметања, али трговина испод жита специјалитет је свих власти откада смо осетили укус тзв. демократије“.

Говорећи о бољим могућностима за продају „Вечерњих новости“, Чабаркапа подсећа да „није реч о првој приватизацији Компаније ‘Новости’, да је приватизована 1990-91. године, када су запослени постали акционари и власници око 70 одсто капитала те медијске куће“.

„Странпутица, а и стрмоглав, ‘Новости’ је почео 2007. године када су мањински акционари били приморани да продају своје акције тандему Беко-Мишковић, иако је било више интересената, а најозбиљнији прослављени кошаркаш Владе Дивац“, каже он.

Додаје да „Коштуничина Влада тада није дозволила Дивцу да купи ‘Новости’ чистим новцем, који је зарадио међу кошевима, већ се определила за сумњиве тајкунске (мафијашке) паре својих, претпостављам спонзора, иза којих је стајао, испоставиће се, Станко Суботић, а иза њега немачки ВАЦ“.

“После тога на чело Компаније доведен је Манојло Вукотић и за његова мандата од скоро деценије из ње је исисано преко десет милиона евра и доведена је до просјачког штапа. Финансијски крах пратио је и драстичан пад тиража, па оно што је сада продато, ако је тачна цифра која се у јавности помиње, још је и добро плаћено, ако и пословни простор није продат”, каже он.

Чабаркапа каже да је његова идеја, као бившег председника Управног одбора, била да се „на основу дугова Штампарији, која је већински државна, ‘Новости’ поново подржаве (што је са великим закашњењем и учињено), а онда заједно са Штампаријом продају неком стратешком партнеру који има искуства у штампаним медијима, који ће Штампарију иселити из центра града, јер нигде у свету нема да један такав загађивач и буквално буде центру двомилионске престонице“.

"То се није десило, зашто не знам. Али знам да онај који је то урадио нити је пријатељ Београда нити слободних медија”, наводи он.

О продаји „Вечерњих новости“ Бобану Рајићу, Чабаркапа пита ко је он.

„Када бих знао одговор на то питање, могао бих да се изјасним о актуелној продаји. Али, чињеница да је реч о неком анонимусу (што се медијске сцене тиче) доста говори о тој трговини и њеним (не)скривеним циљевима. Остало питајте Вучића, он све зна”, рекао је УНС-у Чабаркапа.

Прва помисао на „Вечерње новости“ за Чабaркапу je: „некада брзо, кратко, јасно, животно и (прилично) истинито, а данас споро, преопширно и режимски беживотно, што безначајни тираж, у односу на стара добра времена, најбоље илуструје“.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (4)

Остави коментар
пет

13.09.

2019.

ohoho [нерегистровани] у 20:08

Re:

Yes!!!!

Одговори
чет

12.09.

2019.

Лале [нерегистровани] у 10:48

Заборавни

Заборавља Чабаркапа како је увалио Новости у чабар, газдујући киосцима као да су његови, али без одговорности?
Заборавља да су Новости после приватизације били 92,85% у рукама малих акционара (не око 70%) и да је тако остало до незаконитог Милошевићевог подржављења 1999, и још грђег и неправилнијег петооктобарског "враћања" власништва, али само око 63%, док је изненада 29,54% постало државно. Е тај "државни капитал" је и довео Новости довде.
Обашка нико да одговори на питања како су Новости, као једна од 24 спорне приватизације, уопшпте продате док није завршена истрага и отпочето судско гоњење одговорних, ко, како и зашто годинама опструира судски поступак око власништва над некретнинама, како је непостојећа Борба власник зграда, коначно - како су уопште Новости ушле у толики дуг према Штампарији Борба, кад су ШБ и Новости 50:50 власник Штампарије Новости која је штампала сва издања, и зашто није било никаквог уговора већ је утврђивана одокативна цена штаампања на нивоу и преко нивоа тржишне? Да ли ће за то одговарати Манојло Вукотић и Владимир Гудурић, директор Штампарије који и сад откупљује акције ситних акционара Штампарије за по 900 динара, знајући да много више вреде?

Одговори
чет

12.09.

2019.

Peraanonymous [нерегистровани] у 09:05

Re:

Cabarkapa da pise? O, Isuse! Pa on je u Novostima bio najgori, a dosao po crnogorskoj vezi... Zaboravio je na mucke sa kioscima.

Одговори
сре

11.09.

2019.

Zale [нерегистровани] у 19:31

A Stamenković?

Gde zaturiste na sajtu razgovor s Mirkom Stamenkovićem o Novostima, i komentare na taj tekst?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси