Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Бивши уредници Брајовић и Мишић: Власт остаје власник „Вечерњих новости“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 09. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Бивши уредници Брајовић и Мишић: Власт остаје власник „Вечерњих новости“

Некадашњи уредници Радисав Раде Брајовић и Милан Мишић за Удружење новинара Србије (УНС) говорили су о продаји „Вечерњих новости“. Брајовић каже да је продаја одговорност власти и запослених, а Мишић да је маневар у којем је Бобан Рајић само споредни актер.

Брајовић је за УНС рекао да је Компанија Новости била понос народа и власти, да би је неко сада срозао.

„Било би погрешно одговорност тражити ван државе или власти, али и оних којој су јој били блиски и који су се нагло богатили. Не може се заобићи и одговорност запослених у ‘Новостима’, оних који су се везивали за властодршце и новобогаташе!“, каже он и додаје да су „Новости“ од тада почеле да слабе и сиромаше.

„Једноставно – уништаване су. Да, да, са више страна. Довољно је да цитирамо питање Синдиката новинара Србије: ‘…како је могуће да национални бренд за 300 милиона купи фирма основана прошле године без иједног запосленог и да ли иза власника из Вучака стоје људи којима су потребне новине за ширење контроле и утицаја?’“, каже Брајовић.

Наглашава да је „лако препознати те људе“ и да „одговорност не могу избећи“.

Каже да је неминовно, да бисмо боље разумели „какве жвале су загризле 'Новости'", да подсети на генерацију „Вечерњих новости“ којој је припадао и која га је први пут у српском новинарству, изабрала на тајним изборима за главног и одговорног уредника.

„Дуже од последње деценије прошлог века ‘Новости’ су биле најтиражнији дневни лист, али и сва издања компаније. Годишњи просек ‘Новости’ био је више од 550.000 примерака. Постигнут је и рекордни тираж од 720 хиљада примерака. Били смо у врху Европе, у којој смо издавали посебно издање за наше раднике“, каже Брајовић.

Додаје да су финансијски одржавали кућу „Борбa“, помагали и развијали Штампарију, куповали ротационе машине и изградили нову зграду између зграда у Косовској и Трга Николе Пашића, коју су користили највише радници Штампарије.

„Новости су имале најбројнију дописничку мрежу у Југославији, више од 300, а у свету више од 30 сталних дописника. Помагали смо и друге новинске куће и примали најугледније новинаре“, каже Брајовић.

Радисав Раде Брајовић је у „Борби“ радио од 1962, а у „Вечерњим новостима“ од 1965. године. Био је уредник спољнополитичке и рубрике коментара, а затим заменик главног и одговорног уредника и шеф дневне редакције.

Главни уредник „Вечерњих новости“ био је 1987. до 1999. године. Задње две године, 1998. и 1999. године, био је и генерални директор Компаније „Новости“.

Мишић: Главну улогу у продаји „Новости“ требало је да имају запослени и новинарска удружења

Некадашњи уредник „Вечерњих новости“ и „Политике“  Милан Мишић рекао је за УНС да је као и већина новинара био непријатно изненађен вешћу да су „Вечерње новости“ продате човеку без икаквог искуства у новинском послу, без претходног јавног поступка оглашавања продаје, услова и сличног.

„Све ми личи на маневар у којем је Бобан Рајић само споредни актер“, наводи Мишић.

Он каже да „издавање новина данас свакако није профитабилан посао, па је тешко замислити да би ‘Новости’ могле да се нађу у окриљу неке моћније медијске куће“.

На питање да ли постоје боље могућности за продају, Мишић каже да је „свакако могло да се пронађе неко сврсисходније и у сваком случају транспарентније решење“, за лист чија је традиција одмах после оне коју има ”Политика”.

„У његовом проналажењу једну од главних улога требало је да имају новинари ‘Новости’ и новинарска удружења“, каже он.

На питање УНС-а да ли је држава, као власник Штампарије Борба, требало да пропише услове за продају Компаније Новости, Мишић каже да се показује да је прелазак „Новости“ у руке Штампарије био само привремен.

„Држава је главни власник већ више од једне деценије и оправдана су страховања да ће остати главни газда и са Бобаном Рајићем као номиналним власником“, каже Мишић.

Прва помисао на „Вечерње Новости“ за Мишића су популарне и садржајно богате новине, са врсним новинарима током највећег дела свог постојања.

Милан Мишић био је од 1997. до 1999. године уредник и коментатор „Вечерњих новости“ и извршни директор Компаније Новости.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (4)

Остави коментар
нед

15.09.

2019.

Видоanonymous [нерегистровани] у 18:56

Re:

лажеш ко пас. Оно из Верана објављено је за време пере симића или Чукића, питај Течу који је сликао. А оно прво објавио је јоца кесар. Нисам фанрб, ово је истине ради. А ти си неки лажљиви вот. Радо бих ти се представио ако ти учиниш то!

Одговори
суб

14.09.

2019.

Zale [нерегистровани] у 14:56

Pogrešno

Jeste u vreme glavnog urednika Brajovića objavljena fotografija slike Uroša Predića. Uzgred, bilo bi pošteno napisati da je potpis za tu fotografiju sročio, koliko se sećam, Brajovićev urednik Jovan Kesar, pa može biti - bez pretenzija da branim Brajovića - da on kao glavni urednik nije za to ni znao dok nije objavljeno.
Netačno je da je u vreme Brajovićevog urednikovanja objavljena montirana fotografija sa mitinga u Beranama. To je bilo u vreme kada je JUL oteo Večernje novosti i za glavnog urednika postavio dušana čukića. On, čukić je bio taj koji je tražio "da se poveća broj prisutnih na mitingu" a kada mu je s preloma rečeno da će se videti montaža, odgovorio je: "boli me....".
Posle Brajovića, glavnim urednik Večernjih novostio bio je Pero Simić, a pošto je JUL oteo Novosti, umesto Simića postavljen je čukić, danas - borac, predsednik SUBNOR (!!!???) koji je oteran motkom 5. oktobra.

Одговори
чет

12.09.

2019.

Лале [нерегистровани] у 10:53

Брајовићу, ко те не зна...

Шта вели Раде, неко срозао Новости? Јао, Раде, ко те не зна... А за оне који те не знају: за ТВОГ мандата као главног уредника објављене су две највеће срамоте Новости - фотографије слике Уроша Предића којом је описано српско дете на "гробу мајке коју су убили Хрвати", и надограђена фотографија митинга подршке Милошевићу, из Берана, због које се Србија и дан данас смеје Новостима. Од свих запослених који су се везивали за властодршце и новобогаташе, ипак је најпознатији Раде Брајовић и његова веза с Мирјаном Марковић.

Одговори
уто

10.09.

2019.

Zale [нерегистровани] у 22:26

!?

Na temu prodaje Novosti govori čovek koji je u Večernjim novostima proveo 2 (dve) godine, pošto je pobegao iz Politike i u Novostima našao privremeno utočište da bi se ponovo vratio u Politiku.
Od svih novinara i urednika koji su po 20 i više godina proveli u Novostima, koji su od 1980. do 1990. napravili dnevni prodati tiraž tog lista od 300.000 primeraka, koji su i kvalifikovani da govore o Novostima, i znaju sve činjenice, koji su učestvovali i u sudskim postupcima na strani Novosti, a koje su Novosti vodile dok nisu opljačkane i podržavljene, vi nađoste mišića, čoveka iz Politike!!!
A da je taj bio "izvršni direktor"..., pa pitajte da li to zna iko od novinara i urednika koji su u te dve njegove godine u Novostima radili u tom listu (godinama pre njega, a i posle njegovog odlaska).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси