Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ћирјаковић против „друге Србије“: Само је једностраност извесна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 07. 2019.

Аутор: Вишња Аранђеловић Извор: УНС

Ћирјаковић против „друге Србије“: Само је једностраност извесна

Ко се „смежурао од ејакулата”, а ко је „вагинална предузетница”? Ко је „пиздић”, а ко „смрадуша” коју треба држати „на нишану снајпера”? Ко је на Твитер дошао са дијагнозом, а ко ју је на Твитеру зарадио? Ова размена увреда од које би се постидео и Чарлс Буковски, а можда зацрвенео и сам Маркиз де Сад, тек је исечак окршаја на Твитеру између предавача на Факултету за медије и комуникацију Зорана Ћирјаковића и жена које су писмом обавестиле јавност да су жртве његовог прогона – али тек након што је Ћирјаковић пријавио јавности да му је физички претио Саша Драгојло, новинар и момак једне од наводних жртава.

Група новинарки, научних радница и активисткиња тврди да су већ три године изложене Ћирјаковићевим сексистичким увредама и жале се како он омаловажава њихов рад где год стигне – на друштвеним мрежама, блогу, медијима за које пише, на телевизијама у којима гостује. Како је Ћирјаковић од новинара који је радни стаж стицао у угледним медијима, од америчког Њузвика, преко НИН-а до Политике, постао Твитер прогонитељ различитог мишљења, нарочито ако га исказују жене?

У писму које потписују помоћница главног уредника „Времена” Јована Глигоријевић, новинарка „Данаса” Снежана Чонградин, универзитетска професорка Дубравка Стојановић, научна сарадница Адриана Захаријевић и активисткиње Јелена Лалатовић и Исидора Петровић објашњавају да је Ћирјаковић „настојао да сазна информације из њихових приватних живота”, а потом да их „објављује у својој злонамерној интерпретацији”. Било је ту још непочинстава – некима је наводно слао нежељене имејл поруке или је њихове фотографије објављивао „стављајући их у подсмешљив или увредљив контекст”. Имао је обичај Ћирјаковић чак и да се појављује на догађајима на којима су оне јавно наступале, покушавајући тако да „испровоцира њихову реакцију”.

Писмо је врло брзо подигло прашину у јавности, нарочито међу припадницима „друге Србије“ који воле да мрзе Ћирјаковића. Било је ту и покушаја да, под изговором заштите жена, партије чији лидери не би могли да послуже као пример џентлменства стекну који политички поен. Тако је Странка слободе и правде Драгана Ђиласа тражила од тужилаштва да не жмури над чињеницом да „један човек упорно вређа, нишани и угрожава безбедност жена”. Огласио се и Покрет слободних грађана осуђујући „говор мржње” нарочито према новинаркама и то само три дана пошто је њихов председник глумац Сергеј Трифуновић новинарку Мињу Милетић покушао да дискредитује због питања која му нису била по вољи.

Од твитова свог предавача оградио се и декан ФМК Мишко Шуваковић уз поруку да мора да се подвргне и суду јавности и надлежном органу. Међутим, једна од потписница писма касније је објаснила како су се оне и раније распитивале могу ли да се обрате правосудним органима због прогона, али су од те идеје одустале јер им је објашњено да прикупљање информација из приватног живота, сусрети у јавности и стављање фотографија у подругљив контекст нису дела која држава гони по службеној дужности.

Како је све почело не знају ни оне саме и тврде да између њих и њега није било никавог „личног или јавног сукоба”. Али макар знају зашто су се баш сада одлучиле да реагују – зато што неће да дозволе да медији од насилника направе жртву. Наиме, читалац у писму сазнаје да је Ћирјаковићу „упућена једна једина претња због серијског малтретирања” једне од њих, али нису задовољне што је инцидент до медија доспео у његовој интерпретацији. Потписнице писма догађај су виделе другачијом диоптријом, али нису понудиле своју верзију окршаја који је Ћирјаковић обелоданио.

Можда се због тога стиче утисак да у обраћању јавности не расветљавају неке чињенице. Избегавају да кажу да је Саша Драгојло, новинар Инсајдера и момак Исидоре Петровић, честе мете Ћирјаковићевих масних увреда, претио Ћирјаковићу на промоцији књиге Јове Бакића. Потписнице писма јавности инсистирају да су хтеле да упозоре и друге жене „да и саме могу постати жртве виртуелног прогона”. Али шта мисле о Драгојловим претњама Ћирјаковићу? То нисмо сазнали из обраћања јавности, али ни из интервјуа које су после давале, јер их нико о томе није ни питао. Не знамо ни да ли надлежни, за разлику од Ћирјаковићевих твитова, Драгојлов поступак можда схватају као кажњиву претњу.

Због претњи Ћирјаковићу отказ Драгојлу

Како УНС сазнаје, Инсајдер је раскинуо сарадњу са Сашом Драгојлом, након претњи Зорану Ћирјаковићу на промоцији књиге Јове Бакића.

Када је реч о Ћирјаковићевим твитовима не постоји контекст у којем је дозвољено прижељкивати нечију насилну смрт, па било то и у контексту онога што се десило самом Ћирјаковићу као ратном извештачу. А он је дословце твитнуо: „Надам се да ће и ту смрдушу држати намерно у срушеној згради без зидова и прозора на нишану снајпера друге стране, да ће јој репетирати пушку док јој цев на челу, да ће јој пијани војници са чек поинта пуцати за југом који вози, па нек гута ривотрил то мизерно г..вно”. Несхватљиво је како неко ко живи од јавне речи не разуме да то није тако различито од онога што је Драгојло радио?

Омиљени медији „друге Србије“ случај Ћирјаковић анализирају у наставцима, не остављајући простор за другачије мишљење па се чини да ће се управо десити оно што је група жена желела да избегне – прогонитељ са Твитера лако може постати жртва традиционалних медија. Неки ће рећи да у томе има поетске правде, али не сме се зажмурити на чињеницу да новинари о овом сукобу извештавају једнострано. Док је у „Данасу” објављено свако писмо подршке женама које се осећају угроженим, за захтев Чедомира Антића да се престане са линчом Ћирјаковића у штампаном издању овог листа није било простора. Ниједан медиј до сада није упитао ауторке писма да ли је у реду претити некоме да ћете му поломити прсте (Ћирјаковић тврди да су то речи које му је изговорио Саша Драгојло). Изричити су и да онај ко се женама обраћа на начин на који то чини Ћирјаковић нема шта да тражи за катедром, али се још нико није запитао да ли би медијску етику требало да предаје Јована Глигоријевић, која политичким неистомишљеницима обећава да ће им „пишати на гробу”. Макар био то и курс на нечему што се зове Центар за маргине.

Коментари (10)

Остави коментар
чет

29.04.

2021.

Miro [нерегистровани] у 01:30

Lj.

Zoran je faca, pametan, obrazovan, intelektualac u pravom smislu te reci. Vidi, cuje i prica o drugoj Srbiji i onima sto pokusavaju biti pametni, sto nanose veliku stetu Srbima.
Mrze ga oni sto u svojoj mesnoj zajednici tracare, vode politiku i izigravaju otvoreno drustvo.
Izigravaju kao drugu Srbiju, za lovu u nadi da ce jednog dana biti vladari,pa bar u mesnoj zajednici.Jadnici bi morali biti svesni, kad odsluze stranim tutorima, da ce biti sutnuti.
Zoran ih upozorava i morali bi ga cuti, jer prica i za njihovo dobro.
Mrznja razara dusu i telo, posebno ona, do roda i soja svoga.

Одговори
уто

27.08.

2019.

Zoran Ćirjaković [нерегистровани] у 00:44

...ali i jedna nedoumica manje

Ne čudi me tužna sudbina Politike i njenog tiraža kada za nju pišu ovakve novinarke. Inače, ovaj sramni uradak sam pročitao po prvi put pre petnaestak minuta. I posebno mi je odvratan jer laži protura uz auru objektivnosti i distance prema obe strane.

Одговори
уто

27.08.

2019.

Zoran Ćirjaković [нерегистровани] у 00:34

Nedoumica

Da li samo gospođa autorka planira da pređe u NUNS, ili će se ceo UNS kolektivno učlaniti u NUNS?

Одговори
пон

15.07.

2019.

Liricar [нерегистровани] у 18:01

Tuga

a čime UNS popunjava prostor da se pita čovek šta će im web uopšte.koga ovo zanima uopšte.ko su ti marginalci

Одговори
пон

15.07.

2019.

Pero Deformero [нерегистровани] у 13:12

Re:

Zbilja je to vrlo cudno. Svako normalan bi u rukovodstvo izabrao tudje ljude! Sta im tesko da odu jedan sprat i iznajme rukovodstvo od NUNS-a?! Cudaci potpuni, gde to ima da volis svoje?!

Одговори
суб

13.07.

2019.

Ozren.... [нерегистровани] у 02:08

lines

O koji jadni marginalci, svi skupa. Da dospeju u javnost po cenu bez kriterijuma o casti i moralu… >I UNS, dajuci prostor i pisuci o njima i njihovom moralnom kastingu, pada sve nize, u tabloidnu kaljugu gde je previse krokodila…

Одговори
пет

12.07.

2019.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 20:26

Re: Мизандрија

Ах, има УНС другог посла:например, како изабрати и реизабрати "своје људе" у руководство УНС.

Одговори
пет

12.07.

2019.

Вукица [нерегистровани] у 18:47

Простаклук у акцији

Шта рећи, осим: сачувај нас, Боже, од оваквих "интелектуалаца"! Оба пола! (И свих, дипломама покривених, титула и звања.)

Одговори
пет

12.07.

2019.

Realan [нерегистровани] у 07:11

Ah

Svi oni samo igraju svoje placene uloge u predstavi Novi svetski poredak.

Одговори
чет

11.07.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 17:02

Мизандрија

Не знам на основу чега је дозвољена ова врста дискриминације према мушкарцима?! На основу чега је мизандрија прихватљива? Наш Устав као и све релеванте међуанродне повеље забрањују сваку врсту дискриминације -према оба пола. Не само према женама. Према томе, можда у овом феминистичком деловању има елемената којим би требало да се бави тужилаштво. То може да се примети на све стране...да шамарање мушкараца од стране жена се не третира као насиље. Чак и у ТВ програмима. Зашто? Зашто се УНС никад није огласило поводом тог питања?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси